Şengal Sağlık Komitesi: Türk devleti savaş suçu işliyor

Şengal Sağlık Komitesi, Kürdistan özgürlük gerillalarına karşı kimyasal silah kullanımına ilişkin açıklama yaparak insan hakları örgütlerine bu vahşi saldırıları durdurma çağrısı yaptı.

Şengal Sağlık Komitesi bugün öğleden sonra komite üyelerinin, Êzidi kurum ve kuruluşlarından temsilcilerin katılımıyla Xanesor Meclisi önünde gerillalara yönelik kimyasal silah kullanımına ilişkin bir açıklama yaptı.

Kimyasal silahlarla şehit düşen gerillaların ailelerine başsağlığı dilenerek başlanılan açıklamada şunlar söylendi;

“Şengal Sağlık Komitesi olarak, Türk devleti tarafından Kürdistan özgürlük gerillalarına karşı kimyasal silah kullanımını şiddetle kınıyoruz. Bu tür silahların kullanımı dünyanın her yerinde yasaklanmıştır. Bir yerde yasaklı silahlar kullanıldığı zaman tüm dünya kıyameti koparırken bu silahlar şu an gerillalara karşı kullanıldığı için dünya kamuoyu sessiz kalıyor.

Türk devleti tarihi boyunca bölge halklarına yönelik bu tarz insanlık dışı eylemler gerçekleştirmiştir. Birleşmiş Milletler ve insan hakları örgütleri, Türk devletinin yaptıkları karşısında sessiz kalmıştır. Bu da Türk devletinin saldırılarını genişletmesine neden olmaktadır.

Türk devleti sadece gerillalara karşı savaş suçu işlemiyor, Êzidi halkına ve özellikle Şengal Sağlık Komitesi’ne karşı da bu tarz suçlar işledi. 17 Ağustos 2021’de Irak hükümetinin gözleri önünde Sikêniyê hastanemiz aynı güçler tarafından hedef alındı ve saldırıda 8 yoldaşımız şehit düştü.

Şengal Sağlık Komitesi olarak, başta kimyasal silahlarla şehit düşen gerillaların aileleri başta olmak üzere tüm şehit ailelerine başsağlığı diliyoruz.

Tüm insan hakları kurumlarına bu saldırıların önünün alınması ve sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulunuyoruz. Gerillalara yönelik gerçekleştirilen bu saldırılar insanlığa aykırıdır.”

Açıklamanın ardından Şengal şehit aileleri adına Meyan Nasır konuşarak, “Êzidi anneler olarak sonuna kadar gerillaların arkasındayız. Çünkü bizler şu an gerillalar sayesinde yaşıyoruz. Saldırıya uğrayan her gerilla ile yüreğimiz yanıyor. Gerillalar bizim çocuklarımızdır ve onlar bizi soykırımdan kurtardı. Tüm şehit ailelerine başsağlığı diliyoruz. Şehitlerin ve Önder Apo’nun yolunda sonuna kadar yürüyeceğimizin sözünü yineliyoruz” dedi.

Açıklama ‘Şehîd namirin’ sloganlarıyla sona erdi.