İHD: Güven'e verilen ceza Kürtlerin siyaset hakkına darbedir

İHD, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'e verilen yeni cezaya tepki göstererek, bunun Kürtlerin siyasi faaliyette bulunma hakkına ağır darbe olduğunu belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven hakkında “örgüt propagandası” iddiasıyla verilen 11 yıl 7 aylık hapis cezasına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Demokratik siyaset zemininde çalışmalarını uzun yıllardır sürdüren Leyla Güven, bu faaliyetleri sıklıkla yargılama konusu edinmiş ve çok defa hukuka aykırı şekilde soruşturma ve kovuşturmalara maruz kalmıştır” denildi.

 Açıklamada, şunlar da kaydedildi:

 “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin ve Anayasa Mahkemesinin, siyasetçilerin keyfi bir şekilde yargılama ile siyaset faaliyetlerinden uzaklaştırılmasının, kendileri hakkında gözaltı ve tutuklama tedbirlerine sıklıkla başvurulmasının; kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı, ifade özgürlüğü ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile yasama dokunulmazlığının ihlaline kadar birçok hak başlığı altında ihlal edildiğine yönelik kararları mevcuttur. Kürt meselesinin demokratik bir zeminde çözümüne ilişkin siyasi faaliyetlerde bulunanlara yönelik cezalandırmanın, Kürtlerin siyasi faaliyette bulunma hakkına ağır bir darbe olduğunu belirtiyoruz. Siyasi faaliyetlerde bulunma hakkının, düşünce ve ifade özgürlüğünün, demokratik hukuk ilkelerinin gereği olarak; Leyla Güven ve benzer ihlallere uğrayan tüm yurttaşlar ve siyasetçiler hakkındaki isnatların ve cezalandırılma kararlarının düşürülerek, serbest bırakılmasını talep ediyoruz."