İHD'den kayıplar için açıklama: Cezasızlık sürüyor

İHD Kayıp Komisyonu üyesi Hasan Yalçın, Türk devletinin kayıplarla ilgili cezasızlık politikasını sürdürdüğünü belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla düzenlediği eylemini 588'inci haftada dernek binasında yaptı. Covid-19 salgını nedeniyle eyleme sadece İHD Kayıp Komisyonu üyesi Hasan Yalçın katıldı.

YAPILMASI GEREKENLER

Yalçın, Türk devletinin kayıplarla ilgili sistematik cezasızlık politikası uyguladığına dikkat çekerken, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
“Her şeyden önce zorla kaybettirilenlerin akıbetleri ortaya çıkarılmalı ve zorla kaybedilenlerin bulunması, faili meçhul cinayetler sonucu katledilenlerin faillerinin ortaya çıkarılması için devletin tüm arşivlerini açması gerekmektedir. Hükümeti, ‘BM Kişilerin Gözaltında Kayıptan Korunmaları ile İlgili Uluslararası Sözleşme’yi imzalamaya ve sözleşme gereklerini yerine getirmeye davet ediyoruz. Türkiye’nin Uluslararası Ceza Mahkemesini kuran Roma Statüsüne taraf olması gerektiğini hatırlatıyoruz. Yargı mensuplarını, sistematik cezasızlık politikasından vazgeçmeye ve uluslararası belgelere göre insanlık suçu olan tüm kayıp vakaları konusunda etkin bir yargılama yürütmeye, uluslararası sözleşmeler uyarınca bu suçlar için zaman aşımı hükümlerini dikkate almamaya çağırıyoruz. Bu topraklarda bir daha benzer acıların yaşanmaması, hakikatlerin ortaya çıkarılması ve toplumsal barışın tesisi için ‘Geçmişle Yüzleşme ve Hakikatleri Araştırma Komisyonu’ kurulmasını talep ediyoruz.”