Çağrı ardından PKK törenine yoğun trafik
Önder Apo’nun 26 yıllık esareti sırasında ilk kez yaptığı videolu tarihi çağrı ardından PKK’nin Süleymaniye’de düzenlemesi beklenen silah bırakma töreni için yoğun bir trafik başladı.
Önder Apo’nun 26 yıllık esareti sırasında ilk kez yaptığı videolu tarihi çağrı ardından PKK’nin Süleymaniye’de düzenlemesi beklenen silah bırakma töreni için yoğun bir trafik başladı.
Önder Apo’nun ANF’de yayınlanan tarihi çağrısı ardından gözler PKK’nin Süleymaniye’de düzenleyeceği törene çevrildi.
Törenin, Önder Apo’nun "Silahın değil, siyasetin ve toplumsal barışın gücüne inanıyorum. Ve sizi de bu ilkeyi hayata geçirmeye çağırıyorum" çağrısı temelinde yapılacağı belirtiliyor.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) öncülüğünde aralarında yazar, aydın, siyasetçi ve gazetecilerin olduğu kalabalık bir kitlenin Amed’den Süleymaniye’ye doğru harekete geçmesi bekleniyor.
SİYASİ PARTİLER
Tören için davetiye gönderilen ve temsilci göndermesi beklenen siyasi parti, insan hakları ve hukuk örgütleri, dernek, sivil toplum örgütler şöyle sıralandı:
Devrimci Parti, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Yeşil Sol Parti, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Halk Evleri, Sol Parti, Saadet Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Gelecek Partisi, Yeniden Refah Partisi, CHP, Vatan Partisi.
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ile Demokratik Birlik İnisiyatifi'nden eş genel başkanlar ve eşsözcülerin de töreni izlemek için Süleymaniye’ye gitmesi bekleniyor.
KÜRDİSTANÎ PARTİLER
Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Partiya İnsan û Azadî/İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK), Partiya Azadî, Hereketa Azadî, Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD), KDP-Bakur.
BAROLAR VE HUKUK ÖRGÜTLERİ
Kürdistan'daki barolar, Asrın Hukuk Bürosu, Türkiye Barolar Birliği (TBB), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Barış Vakfı, İnsan Hakları Derneği (İHD), Barış İçin Toplumsal Girişim, Hak ve Adalet İnsiyatifi, Barış İçin Sanat İnsiyatifi, MAZLUMDER.
SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ VE İŞ ÇEVRELERİ
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), HAK-İŞ Konfederasyonu, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD), Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Dernegi (GÜNSİAD), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Doğu ve Güneydoğu İş İnsanları Dernekleri Federasyonu, Türkiye Belediyeler Birliği.
ALEVİ VE KADIN ÖRGÜTLERİ
Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinen Azad- TJA), Barış Anneleri, feminist örgütler, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Türkiye Alevi Federasyonu (ADFE), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi (AKD), Şêx Seîd Derneği, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Demokratik İslam Kongresi (DİK), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED), 78'liler Girişimi.
ROBOSKÎ VE GEZİ AİLELERİ
Barışa İhtiyacım Var İnisiyatifi, Cumartesi Anneleri, Roboskî Aileleri, 10 Ekim Aileleri, Suruç Aileleri ve Gezi Aileleri.
FARKLI HALKLARDAN TEMSİLCİLER
Süryani, Ermeni, Çerkez, Arap, Laz ve Azeri halklarından çok sayıda temsilcisinin de töreni izleyecekler arasında yer alacağı öğrenildi.