40’ıncı yas gününde Jina Emini mezarı başında anılıyor

İran’ın başkenti Tahran’da 16 Eylül’de katledilen genç Kürt kadın Jina Emini, 40’ıncı yas gününde Seqiz’daki mezarı başında anılıyor. 26 Ekim, Jina Emini’nin 40’ncı yas gününe denk geliyor.

Yoğun polisiye tedbirlere rağmen çok sayıda kişi mezarlıkta toplanarak “Jin, jiyan, azadî” ve “Diktatöre ölüm” sloganlarını atı.

22 yaşındaki Jina Emini, 13 Eylül’de Tahran’da başını iyi örtmediği gerekçesiyle Ahlak Polisi tarafından gözaltına alınmış, uğradığı işkenceler sonucu üç gün sonra 16 Eylül’de hastanede hayatını kaybetmişti.

O tarihten Doğu Kürdistan ve İran genelinde protesto eylemleri var.

İnsan hakları savunucularına göre güvenlik güçleri Jina Emini’nin ailesini mezarı başında bile ölümle tehdit etti. Devlet güçlerinin özellikle ailenin bir çocuğunun öldürülebileceği tehdidinde bulunduğu belirtiliyor.

Buna rağmen çok sayıda kişi Jina Emini’yi mezarı başında toplandı. Sanal ağlarda yayınlanan görüntülerde “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganı da duyuluyor.

Doğu Kürdistan’ın Seqiz, Sine, Diwandere, Meriwan ve Kamyaran kentlerinde başlatılan greve de geniş katılım sağlandığı bildirildi.

Öte yandan Sistan Belucistan eyaletinin Zahidan kentinde de protestolar sürdü. Bu kentte bir polisin genç bir kadına tecavüz ettiği tepkisiyle 30 Eylül’de başlayan ve Doğu Kürdistan’daki direnişle ortak mesajlar veren bu eyalette sivil toplum örgütlerine göre en az 93 kişi katledildi.