22 baro: Belediye eşbaşkanları görevlerine iade edilmeli

AKP/MHP’nin HDP’li 5 belediyeyi daha gasp etmesine tepki gösteren 22 baro başkanı, “Toplum, sandıktan çıkan sonucun aksine yönelik her türlü eylemi seçmen iradesinin ortadan kaldırması olarak değerlendirmektedir” dedi.

Adana, Ağrı, Adıyaman, Artvin, Batman, Bingöl, Bitlis, Bursa, Amed, Antep, Hakkâri, Hatay, Kars, İstanbul, İzmir, Mardin, Mersin, Muş, Van, Siirt, Urfa, Şırnak ve Dersim baro başkanları yaptıkları ortak açıklama ile HDP’li Siirt, Iğdır, Kurtalan, Baykan ve Altınova belediyelerine kayyım atanmasına ve belediye eşbaşkanlarının gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

22 baro başkanının açıklaması şöyle: “Tüm dünyanın corona salgınıyla mücadele ettiği, birlik, beraberlik ve dayanışmaya en çok ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde belediye başkanlarının görevden alınması, yerlerine kayyım atanması ve devamında gözaltına alınmaları hukukla bağdaşmadığı gibi toplumsal barışa, kamu sağlığına ve dayanışmaya zarar verdiğini belirtmek isteriz.

Toplum, sandıktan çıkan sonucun aksine yönelik her türlü eylemi seçmen iradesinin ortadan kaldırması olarak değerlendirmektedir. Demokrasinin kalbi olarak nitelenen sandığın işlevsiz hale getirilmiş olması, hukuk devleti ilkesine ve demokrasimize ağır bir hasar vermektedir.

Belediye başkanlarının gözaltına alınması ve yerlerine kayyım atanması hukukun temel kurallarını, seçme ve seçilme hakkını ağır bir şekilde ihlal etmiştir. Demokrasinin olmazsa olmazı olan seçme ve seçilme hakkının kayyım uygulamaları ile ihlal edilmesi hukuk devleti olmanın varlığına ciddi anlamda zarar vermektedir. Demokrasinin, hukuk devleti ilkesinin, kanunun amacının ve kamu yararı dikkate alınarak gözaltına alınan Belediye başkanları serbest bırakılarak derhal görevlerine iade edilmelidirler. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”