12 gencin katledilmesiyle ilgili ön rapor: Dışarıya doğru kurşun izi yok

Van'da 12 gencin katledilmesiyle ilgili inceleme yapan heyet, "Dışarıya dönük kurşun izine rastlamadık" açıklamasında bulundu.

Van'ın merkez Edremit ilçesinde 10 Ocak günü Kocaeli Parkı karşısındaki iki katlı bir eve özel harekat polislerince baskın düzenlenmesi sonucu 12 gencin katledilmesiyle ilgili yeni bilgiler ortaya çıkıyor. Görgü tanıkları, polisin olay yerinde çatışma olduğu iddiasını yalanlamıştı.

Operasyon düzenlenen evde incelemelerde bulunan MHD, İHD, MAZLUM-DER, Van Barosu ve SES Van Şubesi, konuya ilişkin hazırladıkları ön raporu Van Barosu'nda açıkladı. Toplantıya, İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, MAZLUM-DER Van Şubesi Başkanı Cemal Demir, Van Barosu Başkanı Murat Timur katıldı. Toplantıda ilk olarak söz alan Timur, "Bu süreçte birçok insan yaşamını yitirdi. Bizler de bu çatışmalı sürecin sona ermesi ve toplumun barış çağrılarını sürdürmesini bekliyoruz. Bir an önce toplumun tüm kesimleri bu ülkede barışın tekrar sağlanması için harekete geçmesi gerekiyor" dedi.

'DIŞARIYA DÖNÜK KURŞUN İZİ YOK'

Timur, operasyon gerçekleştikten hemen sonra araştırmalara müdahil olduklarını ve bununla ilgili ön rapor hazırladıklarını ifade ederken, raporun henüz tam olarak bitmediğini, önümüzdeki hafta tam raporun kamuoyu ile paylaşılacağı bilgisini verdi. Yapacakları açıklamanın ön rapor bilgileri dahilinde olduğunu kaydeden Timur, "İlk tespitimize göre, otopsi ardından cenazelerin neredeyse tamamının başında kurşun tespit ettik ve bu önemli bir nokta. Olayın gerçekleştiği evde ayrıntılı yaptığımız incelemede özellikle şu tespiti yaptık; evin dışından içine doğru çok yoğun kurşun izleri tespit ettik. Ancak evin çevre duvarlarına baktığımız zaman evin içerisinden dışarıya dönük bir kurşun izine rastlamadık" diye kaydetti.

'KISA SÜREDE RANDEVU VERİLMELİ'

Sağlıklı bir rapor hazırlayabilmek için soruşturmayı yürüten Van Cumhuriyet Başsavcılığı ve Van Valiliği'nden randevu talep ettiklerini aktaran Timur, "Bu randevular bize kısa süre içerisinde verildiği zaman konuyla ilgili kamuoyunun kuşkusu da raporumuz hazırlandıktan sonra giderilmiş olacaktır" dedi.

Van Barosu Başkanı Murat Timur, Malatya'da otopsi işlemleri yapılan cenazelerin raporlarının talep edilmesine rağmen ailelere verilmediğini de aktardı.