Hesekê cezaevindeki son durum-YENİLENDİ

Hesekê'deki DAİŞ çetelerin kaldığı cezaevinde başlattıkları olaylar sürüyor. Çeteler Koalisyon ve Kızıl Haç ile görüşmek istiyor.

Hesekê'de DAİŞ cezaevinde başlayan olaylar devam ediyor. Çeteler, koalisyon yetkilileri ve Kızıl Haç ile görüşmek istiyor. Koalisyon yetkilileri ise şu ana kadar bu talebe cevap vermedi. Cezaevinin yarısının kontrolü QSD Erkexwe Parastin güçlerinde, yarısı da çetelerin elinde.
5 bin DAİŞ’li tutuklunun kaçma girişiminde bulunduğu Hesekê cezaevinde yaşananlar, akıllara "önceden mi planlandı" sorusunu getiriyor.
Ağırlıklı olarak Baxoz'da yakalananların tutulduğu cezaevinde DAİŞ'liler dün akşam saat 20:00'de kargaşa çıkardı. Güvenlik görevlilerinin rehin alma girişimiyle başlayan olayların bir sonraki aşamasında ise DAİŞ çeteleri kapı ve demir parmaklıkları yerinden sökerek duvarları delmeye başladı.
Olayların ardından QSD güçleri, cezaevi içerisinde ve çevresinde güvenlik önlemlerini artırdı. Güvenlik güçleri dışarıdan gelebilecek olası saldırıların tedbirini almak için de cezaevine giden yolları ulaşıma kapattı. Uluslararası Koalisyon güçlerine ait uçaklar da cezaevi üzerinde alçak uçuş gerçekleştirdi.
ANF olarak sabah saatlerine kadar olayların yaşandığı cezaevi yakınlarında bekleyerek durumu yakından takip ettik. Cezaevi yetkililerinden aldığımız bilgilere göre, cezaevinin büyük bir kısmında kontrol çetelerin eline geçti.

OLAYLAR NEDEN ÇIKTI VE NASIL BAŞLADI?

Çoğunluğu 1 ila 1.5 yıl arasında tutuklu bulunan DAİŞ’liler, bir an önce yargılanmayı bekliyor. Yargılanmaları konusunda adım atılmaması DAİŞ’lileri belirsizliğe sokuyor ve bu belirsizlik onları kargaşa ve kaçışa sürüklüyor.
Koğuşlarda bulunan battaniyelerin üstlerine temizlik malzemeleriyle uluslararası koalisyon ve Kızılhaç gibi kuruluşlara ‘insani yardım’ talebini içeren yazılar yazan çeteler, battaniyeleri pankart olarak taşımaya başladı. Ardından sloganlar atmaya başlayan DAİŞ’liler, koğuşlarda bulunan kameraları da kırdı.
Koğuş kapılarını da kırmayı başaran çeteler, koğuşlardan çıkıp koridorlara akın etti. Koridora çıkan bazı çeteler, diğer koğuşlardaki kapıları kırmaya çalışırken, bazıları da koridorlardaki demir parmaklıkları kırmaya çalıştı. Olayın büyümesiyle cezaevinin güvenliğini sağlayan güçler bazı koridorlarda kontrolü kaybetti.

SAAT-SAAT NELER YAŞANDI?

- Saat 20:00 civarında DAİŞ çeteleri, cezaevinde harekete geçmeye başladı.
- Saatler 22:00’yi gösterdiğinde tutuklu DAİŞ çeteleri cezaevinin hemen hemen yarısında kontrolü ele geçirdi.
- Saat 23:50’de cezaevi yetkilileri olaya ilişkin ilk bilgilendirmede bulundu.
- Saat 00:30 civarında ise çeteler tarafından cezaevinin bir kısmında yangın çıkartıldı.
- Saat 02:00 ila 03:00 arasında koğuşlardan kaçan çeteler, diğer kısımlarda bulunan DAİŞ’lilerin de kaçmasını sağlamak için harekete geçti ve birbirlerine bağırarak ‘Haydi harekete geçin. Kurtulacağız buradan’ demeye başladı.

OLAY NEDEN KONTROL ALTINA ALINAMIYOR?

Koğuşların kapılarını kırıp cezaevi avlusuna kadar gelmeyi başaran DAİŞ’lilerin, havanın karanlığından faydalanıp bazı yerlerde saklanarak güvenlik personellerine saldırı hazırlığında olduğu bilgisi üzerine, cezaevinin güvenliğini sağlayan güvenlik güçleri, koğuşlardan kaçan çetelerin olası saldırıları nedeniyle müdahale için günün aydınlanmasını bekliyor.
Cezaevi yetkilileri, durumun daha da kritikleştiğini, kontrolü sağlamada büyük zorluklar yaşandığını ve hatta kontrolü kaybetme ihtimali olduğunu belirtiyor.