Hesekê cezaevinde neler oluyor?

Özerk Yönetim’in yıllardır tehlike çanları çaldığı DAİŞ’li tutuklular, Hesekê cezaevinde kargaşa çıkardı. Bir cezaevi yetkilisi, cezaevinde olağanüstü duruma geçtiklerini bildirdi.

Olaylar Pazar günü yerel saatle 20.00’de başladı. Örgütlü bir şekilde harekete geçen DAİŞ’liler, cezaevi koşullarını gerekçe göstererek, güvenlik görevlilerini rehin almaya çalıştı. Gece yarısından sonra durum daha da ağırlaştı.

PANKART AÇIP, KAPILARI KIRDILAR, DUVARLARI YIKTILAR

ANF’ye konuşan cezaevinin uluslararası koalisyonla ilişkilerden sorumlu yetkilisi Rubar Hesen, “DAİŞ çeteleri cezaevinde saat 20:00’de kargaşa çıkardılar” dedi.

Çete mensuplarının temizlik malzemeleriyle battaniyelere koalisyon ve Kızılhaç’a seslenen tutukluların “insani yardım istiyoruz” diye yazığını belirten Hesen, “Böyle yazdıkları battaniyeleri bir pankart gibi kaldırdıktan sonra kapıları kırdılar, kameraları kırdılar. Kapıların parçalarıyla duvarları kırdılar” diye ekledi.

Hesen, “Cezaevinin bazı kısımlarında kontrol çetelerin eline geçti. Bazıları kapıları kırıp binadan çıktı ve havalandırma bölümündeler. Cezaevi güçlerimiz tamamıyla olağanüstü duruma geçti” ifadelerini kullandı.

Yetkili, tutuklu sayısının çok olmasından dolayı müdahale için sabahı beklediklerini söyledi.

CEZAEVİNDE YANGIN ÇIKARILDI

ANF’nin edindiği ilk bilgilere göre cezaevinden bazı tutuklular kaçmayı başardı. Gece yarısından sonra da henüz kontrol sağlanmamıştı. QSD güçleri cezaevi dışında yoğun tedbirler alırken, cezaevine giden tüm yolları kapattı.

Uluslararası Koalisyon’a bağlı uçaklar da Hesekê ve cezaevi üzerinde yoğun uçuşlar gerçekleştirdi.

Gece yarısından sonra, yerel saatle 00:35 sıralarında DAİŞ’lilerin cezaevinde yangın çıkardığı öğrenildi.

ÖZERK YÖNETİM: ULUSLARARASI TOPLUM ÇÖZÜM ÜRETMELİ

Kuzey ve Doğu Suriye Federasyonu’nun kontrolü altındaki bölgede DAİŞ’li tutuklular uzun zamandır endişe kaynağı oluyor. Özerk Yönetim defalarca, defalarca yabancı devletleri kendi vatandaşları olan DAİŞ’liler için çözüm bulmaya çağırdı. Yargılama konusu da uluslararası güçlerin sessizliği ve tavırsızlığına takılmış durumda. Özerk Yönetim, bölgede uluslararası bir mahkeme kurularak yargılamanın yapılması önerisini de geliştirmişti.

En son 23 Mart günü, DAİŞ’e karşı zaferin birinci yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yapan Özerk Yönetim, “Cezaevlerinde bulunan binlerce DAİŞ çetesi ve aileleri sürekli kaçmak için fırsat kolluyor. Bunların kaçması tüm dünya için tehlike oluşturacaktır. Örgüt cezaevlerinden kaçacak elemanları ile yeniden kendini örgütlemek isteyecektir. Bu çeteler pimi çekilmiş bomba gibidir” demişti.

Uluslararası toplumu çözüm üretmeye çağıran Özerk Yönetim, “Uluslararası topluma tutuklu DAİŞ’liler için bir çözüm üretmeleri çağrısında bulunuyoruz. Çetelerin yükü sadece Özerk Yönetim ve kurumlarının omuzlarında kalmamalıdır. Uluslararası mahkemeler kurulmalı ve suçlular bu mahkemelerde yargılanmalıdır. Yine DAİŞ döneminde işgal edilip harap edilen bölgeler ile zarar gören yurttaşlara ilişkin net bir proje olmalıdır” diye eklemişti.

HESEKÊ CEZAEVİNİN DURUMU

Hesekê’deki cezaevinde ağırlıklı olarak Baxoz’dan yakalanan DAİŞ’liler tutuluyor. Tutukluların yiyecek ve giyecek başta olmak üzere tüm ihtiyaçlarını Demokratik Özerk Yönetim karşılarken, güvenliğini QSD sağlıyor.

Cezaevi olarak kullanılan bina oldukça eski. Diğer cezaevlerinin dolu olması nedeniyle, Hesekê'deki üniversitenin bir bölümü, Baxoz'dan getirilen DAİŞ'lileri yerleştirmek için cezaevine dönüştürülmüş.

Güvenlik önlemleri yüksek olsa da, hem bir cezaevi olarak inşa edilmemesi, hem de eski bir yapı olması ve kapasitesinin üzerinde dolu olması ciddi risk oluşturuyor.

Bazı koğuşlarda 100, bazılarında 150’ye varan kişi kalıyor. Hastaların kaldırıldığı revir de kalabalık. Bu durum salgın hastalıklara da zemin sunuyor.

Uluslararası güçler taahhütlerini yerine getirmezken, cezaevi yetkilileri tutukluların başka yerlere sevkinin olmaması halinde isyan ve firar riskinin yüksek olduğu konusunda daha önce uyarmışlardı.

Daha önce de bazı koğuşlarda ve revirde örgütlü olaylar gerçeklemişti. Aynı cezaevi, cezaevi görevlileri ve gazetecilere yönelik DAİŞ’lilerin saldırıları ile de gündeme gelmişti.