Zindana Sığmayan Sesler: Kemoterapiye izin verilmiyor

Özbay, 36 yıl müebbet hapis cezası almış. 1997 yılından itibaren tutsak olan Özbay, hapishanenin kötü koşullarının etkisiyle birçok hastalığa yakalanmış.

Türk hapishanelerinde Adalet Bakanlığı verilerine göre 240 bini aşkın tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır. Adalet Bakanlığı tarafından Meclis Dilekçe Komisyonu’na gönderilen bilgi notuna göre, 211 bin 274 kapasiteli 449 cezaevinde, 246 bin 426 hükümlü ve tutuklu bulunuyor. Yine Adalet Bakanlığı’nın Haziran 2018 verilerine göre; 3 bin 85 çocuk, 10 bin 19 kadın hükümlü ve tutuklu cezaevlerinde bulunmaktadır. İHD hapishaneler komisyonunun hasta mahpuslar raporuna göre 400’ün üzerinde ağır hasta olmak üzere tespit edilebilen 1154 hasta mahpus bulunmaktadır. Belirtilen veriler gün geçtikçe artmaktadır.

Fatma Özbay bu tutsaklardan yalnızca biri. Özbay, 36 yıl müebbet hapis cezası almış. 1997 yılından itibaren tutsak olan Özbay, hapishanenin kötü koşullarının etkisiyle birçok hastalığa yakalanmış. Mayıs 2018’de Özbay’a meme kanseri teşhisi konmuş ve ameliyat edilmiş. Şu an ise ameliyat sonrası alması gereken kemoterapi, hapishane yönetimi tarafından engelleniyor.

Özbay, ailesiyle yaptığı görüşmede, ameliyat sonrası doktorun kendisi için kemoterapi sürecinin başlamasına dair talimat verdiğini, ancak hapishaneden hastaneye götürülmediğini anlattı. Özbay ayrıca, ailesiyle yaptığı görüşte hijyen koşullarında barındırılması ve yiyeceklerin de buna uygun olması gerektiğini hapishane idaresine bildirmesine rağmen, taleplerinin yerine getirilmediğini söyledi.

Beslenmesinin hijyenik olması gerekmesine rağmen halen plastik tabaklarda yemek yemek zorunda kaldığını da ekleyen Fatma, daha sağlıklı beslenmek için kantinden alışveriş yapmak istemesine rağmen, buna da izin verilmediğini kaydetti.

İHD’ye yapılan başvuruda, Fatma’nın talepleri şu şekilde sıralandı:

– Erzurum’daki Atatürk Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Bölümü’nde kemoterapi sürecinin bir an önce başlatılması,

– Cezaevinde sağlıklı hijyen koşullarında beslenebilmesi için imkanların sağlanması,

– Tedavi süreci bitinceye dek cezasının ertelenmesi için başvuru yapılması.

Mektup Adresi:

Fatma Özbay

Erzurum E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu

Erzurum

YÜZDE 70 DUYMA KAYBI VAR 

Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden mezun olduktan sonra atanamadığı için özel ders veren Meral Dönmez ve bir arkadaşı 3 Aralık 2011’de Kocaeli’de, bir avukatın bürosunun penceresinden, “Füze kalkanı değil, demokratik lise istiyoruz” yazılı pankartı açmalarının ardından gözaltına alınmış, 5 Aralık 2011’de ise tutuklanmışlardı.

Dönmez bu davadan 6 yıl 8 ay hapis cezasına mahkum edildi. Yargılandığı başka bir davadan da hapis cezası aldı ve toplam cezası 11 yıla yükseldi. Dönmez, Gezi direnişi öncesindeki 1 Mayıs 2013 eyleminde başına aldığı biber gazı kapsülü nedeniyle yaralanmış, hastanede tedavi görmüştü.

Dört yıldır hükümlü olarak hapishanede bulunan Dönmez, ilk olarak Silivri Hapishanesi’ne konuldu. Buradan İzmir’deki Şakran Cezaevine sürgün edildi ve son olarak 1,5 ay önce Tarsus’a gönderildi. Babası Mehmet Dönmez bianet’e yazdığı mektubunda süreci şöyle anlattı: “İstediği legal kitaplar, romanlar, incelemeler OHAL bahane edilerek verilmedi. Kızım Şakran’daki baskıyı, kitap yasağını protesto ettiği için, haklarını elde etmek için hapishanede yaptığı oturma eylemleri nedeniyle Tarsus’a sürüldü. Oysa kızımı hastalığı nedeniyle sürekli takip etmemiz gerekiyor. Başına isabet eden biber gazı nedeniyle bir hafta yoğun bakımda kaldı, sağ kulağında yüzde 70 duyma kaybı oluştu. Bir haftadır da ailesine yakın bir yere sevk edilme talebiyle açlık grevinde.”

Dönmez’in tüm bunların yanı sıra bir de epilepsi hastası olması riski var. Babası, Dönmez’in Bakırköy, Sincan veya Kandıra’ya gönderilmesini talep etse de, bugüne dek bu talebiyle ilgili bir dönüş alamamış. Emekli baba tek maaşla evin geçimini ve kızının ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlü olduğunu belirtirken, ziyaret için Tarsus’a gitmenin de aile ekonomilerini ne denli etkilediğini eklemiş. Baba Dönmez’in tek isteği yaşamından endişe duydukları kızlarının en azından onlara yakın bir hapishaneye sevk edilmesi.

Mektup Adresi:

Meral Dönmez

Tarsus Kapalı Ceza İnfaz Kurumu

Tarsus/Mersin

Kaynak: Yeni Özgür Politika