Yüzleşilmedikçe çözüm olmaz

HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, Paris Katliamı ile yüzleşilmedikçe Kürt sorununun çözülmeyeceğini söyledi.

HDP’nin hukukçu milletvekillerinden Meral Danış Beştaş, Paris Katliamı’nın aydınlatılmasıyla ancak Kürt sorununun önündeki engellerin ortaya çıkacağını vurguladı. Katliamın aydınlatılması için Meclis’e araştırma önergesi veren Beştaş, suikastların tüm yönleri aydınlatılana kadar ısrarını sürdüreceğinin altını çizdi.

HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, Paris Katliamı’nın 6. yıl dönümünde ANF’ye konuştu. Beştaş, üç Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan (Rojbin) ve Leyla Şaylemez’in (Ronahi), Paris’teki Kürdistan Enformasyon Bürosu’nda katledilmesi üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen arkasındaki faillerin hala ortaya çıkartılmadığını hatırlattı. Kamuoyunun bildiği ve herkesin tartıştığı katliamdaki istihbarat parmağının dava dosyalarına yansımadığına işaret eden Beştaş, Fransa’da ve Türkiye’de suikastlara kimlerin dahil olduğu konusunda hiçbir çalışma yapılmadığını; davaların tamamen sürüncemede bırakıldığını kaydetti. Beştaş, katliama ilişkin en son Paris’te iki soruşturma daha açılsa da Ankara’da süren soruşturma hakkında emniyet yazısı dışında hiçbir ilerleme kaydedilmediğine dikkat çekti. Suikastların bütün ayrıntıların aydınlatılması için 8 Ocak’ta Meclise’ araştırma önergesi veren Beştaş, aydınlatılmasıyla ancak Kürt sorununun önündeki engellerin de ortaya çıkacağını vurguladı.

SUİKASTLARLA YÜZLEŞİLMELİ!

İmralı’da 3 Ocak 2013’te yapılan görüşmenin ardından 'çözüm süreci’ni baltalamak için suikastların işlendiğini belirten Beştaş, katliam sonrası AKP iktidarının da suikastların çözüm sürecini yönelik olduğunu ifade etmesine rağmen bugün tam tersi bir yörüngede olduklarını söyledi. Beştaş, siyasi suikastlara konjonktürel bakılmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, Paris Katliamı ile yüzleşilmeden Kürt sorununun çözülemeyeceğini tekrarladı.

MİT’İN DAHLİ ORTADA

Üç kadın katledilmesinde Fransa ve Türkiye’nin birebir sorumluluğu olduğuna işaret eden Beştaş, “MİT’in bu katliama dahlini tartışmaya bile gerek yok; belgelerle, ses kayıtlarıyla ve en son tetikçisi Ömer Güney’in, Ankara’ya gittiğinde MİT ile görüştüğü, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği yazı ile de belgelendi. Her şey ortaya çıktı. O dönemde MİT Başkanı Hakan Fidan da bizzat belgelerin MİT’te üretildiğini itiraf etmiş, konuyu takip edeceklerini söylemişti, ancak aradan yıllar geçti ve hala bir gelişme yok” dedi.

SEÇİLMELERİ TESADÜF DEĞİL

Katledilen Fidan Doğan’ı tanıma fırsatı bulan Beştaş, diplomasi çalışmalarında olan Doğan ile Avrupa Konseyi’nin bir konferansında tanıştıklarını söyledi. Doğan’ın çok değerli, canlı, diplomasi çalışmalarında çok etkili ve başarılı bir kadın olduğunu aktaran Beştaş, “Bu suikasta üç kuşak hedef alındı. Katledilen üç kadın siyasetçisi de birbirinden değerliydi” şeklinde konuştu. Özellikle mücadele eden kadınların seçilmesinin tesadüf olmadığının altını çizen Beştaş, şunları ifade etti: ”Mücadelede kadınların direngenliği ve dirayetinin tartışmasızdır. Suikastların çözüm sürecinin bitirilmesi yanı sıra özellikle kadın özgürlük mücadelesinin ve Kürt halkının özgürlük taleplerinin engellenmesi çabası olduğunu düşünüyorum.”

AYDINLATILMASI ISRARIMIZ SÜRECEK

Meclis’in Paris Katliamı’nın arka planının mutlaka araştırılması gerektiğini vurgulayan Beştaş, bu konunun sadece HDP’yi değil Türkiye’deki tüm yurttaşları ilgilendirdiğini kaydetti. 9 Ocak Paris Katliamı’nın her yıl dönümünde araştırma ve soru önergesi veren Beştaş, dava açılana ve suikastın tüm yönleri aydınlatılana kadar bu konudaki ısrarının süreceğini söyledi.