YJK-E yıllık ara dönem toplantısını gerçekleştirdi

Almanya Kürt Kadın Hareketi (YJK-E) yıllık ara dönem toplantısını gerçekleştirdi.

YJK-E bileşenlerinden oluşan 200 delegenin katılımı ile yapılan ara dönem toplantısı, devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından bir yıllık değerlendirme raporunun okunması ile başladı.

Raporun okunmasından sonra TJK-E adına söz alan Zeynep Dersim bir konuşma yaptı.

Konuşmasına Sakine Cansız, Evîn Guyî ve Zelal Zagros şahsında devrim şehitlerini anarak başlayan Zeynep Dersim, geçen bir yıllık mücadele sürecine değindi.

Geçtiğimiz yıl 23 Aralık 2022’de Paris’te Evîn Guyî, Mir Perwer ve Abdurrahman Kızıl’ın katledilmesi ile başlayan mücadele yılında faşizmin her türden saldırılarının yaşandığını belirten Zeynep Dersim, deprem sonrası yaşanan katliam ve Rojava Devrimine dönük işgal saldırılarına karşı gelişen toplumsal dayanışma ve mücadelelere değindi.

Jin Jiyan Azadî sloganının toplumsal direnişlere öncülük ettiğini belirten Zeynep Dersim, erkek devletlerin en çok öncülük yapan ve direnen kadından korktuğunu, bu nedenle Evîn Guyî , Nagihan Akarsel ve Zelal Zagros gibi öncü kadınların hedeflendiğini söyledi.

Faşizmin, özgürlük gerillasının destansı mücadelesi ve kadın öncülüğünde geliştirilen direnişler karşısında çaresiz kaldığını belirten Zeynep Dersim, bu nedenle faşist Türk devletinin işbirlikçi KDP ile ortaklaşa Başûrê Kurdistan’da Kadın Özgürlük Mücadelesi öncülerini hedeflediğini vurguladı.

Kürt toplumunun KDP’nin işbirlikçi politikalarını daha fazla kabul etmediğini belirten Zeynep Dersim, Avrupa’da yaşayan Kürt kadınları olarak KDP’nin içinde olduğu ihanet ve işbirlikçi saldırılarını asla kabul etmeyeceklerini ve buna karşın ulusal kadın mücadelesi çalışmalarının ihanet çizgisine en net cevap olacağını belirtti.

Zeynep Dersim ayrıca Kurdistan, Ortadoğu ve dünyada geliştirilmek istenen milliyetçilik ve dincilik üzerinden yaratılan savaşlar karşısında 3. yol stratejisini savunacaklarını söyledi.

‘Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm’ sloganı ile başlatılan hamleyi değerlendiren Zeynep Dersim , Kürt kadınlarının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’In fiziki özgürlüğünü amaçlayan bu hamlenin öncülüğünü yaptıklarını belirtti.

TJK-E olarak bütün çalışmalarının merkezinde geliştirilen hamle olduğunu belirten Zeynep Dersim, “Kürt kadınları olarak Önder Apo’nun özgürlüğünü kendi özgürlüğümüz olarak görüyoruz” dedi.

8 Mart 2023 yılında başlatılan ‘Jin Jiyan Azadî ile kadın devrimine yürüyoruz’ hamlesini değerlendiren Zeynep Dersim, ‘Faşizmin, eril iktidarın ve erkek devletlerin bütün saldırılarına karşı intikamımız kadın devrimini yaratmak olacaktır’ ifadelerini kullandı.

BİR YILLIK ÇALIŞMALAR DEĞERLENDİRİLDİ

Zeynep Dersim’in konuşmasının ardından delegeler bir yıllık mücadele yılı ve çalışmaları değerlendirildi ve kadın sistemini daha güçlü örme temelinde yeniden inşa tartışmaları yürütüldü.
Almanya’da yaşayan her kadına ulaşarak ‘örgütsüz tek bir kadın kalmasın’ iddiası ile örgütlenme seferberliğini büyütmenin önemi üzerinde duruldu.

Tartışmalar, son yıllarda artan kadına yönelik şiddet ve kadın katliamlarına karşı mücadele hattını güçlendirme, kadın mücadeleleri öncülerine yönelik geliştirilen siyasi katliamlara karşı eylemsel ve hukuksal mücadeleyi yükseltme çerçevesinde yürütüldü.

Kadınların bilinçlenmesi temelinde eğitim çalışmalarının değerlendirildiği ara dönem toplantısında tüm meclis, komün ve inisiyatiflerin eğitimlerinin sistematik yürütülmesi üzerinde duruldu.
‘Abdullah Öcalan’a özgürlük , Kürt sorununa çözüm' hamlesine ilişkin tutum genelgesi, YJK-E 8 Mart deklarasyonu , Şehit Zilan Festivali belgeleri ve planlama, delegelerin onayına sunuldu.

Toplantıda  tartışma ve öneriler sonucunda şu kararlar alındı:

Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm hamlesi kapsamında;

* 2024 yılını tecridi kırma ve Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü sağlama yılı yapma temelinde mücadeleyi büyütmek,

*Almanya’nın her şehrinde tüm kadınlara ulaşarak Önderlik paradigmasını her yere, her kadına ulaştırmak,

*17 Şubat merkezi Köln yürüyüşüne hazırlık çalışmalarını seferberlik ruhu ile yürütmek.

* Jin Jiyan Azadî ile kadın devrimine yürüyoruz hamlesi kapsamında ortak kadın mücadelesini büyütmek.

*2024 8 Mart'ını hamlesel temelde karşılamak için 1-10 Mart tarihleri arasında diğer kadın örgütleri ile ortaklaşa çeşitli eylem ve etkinliklerin yapılması,

*Hayatı şiddet ve soykırımla gölgeleyen erkek egemen sisteme karşı mücadelenin  yükseltilmesi,

* Her anın kadın özgürlüğü için direniş ve mücadele anına dönüştürülmesi,

* Erkek devlet şiddetine karşı öz savunmanın geliştirilmesi ve örgütlenmenin büyütülmesi,

* Taciz, tecavüz ve kadın cinayetlerine karşı birlikte mücadele edilmesi ve kadın devrimi iddiasının evrenselleştirilmesi,

*Erkek egemen sistemin toplumda yarattığı cinsiyetçi politikalara karşı cinsiyetçilik ile mücadele konferansının yapılması,

*Kadın örgütlülüğünü büyütme temelinde seferberlik ruhuyla her kadına ulaşılması,

*Kadın sistemini geliştirme temelinde inşa çalışmalarının güçlendirilmesi,

*Kadın özgürlük ideolojisi temelinde eğitim çalışmalarının yaygın ve geniş kesimlere ulaştırılması,

*18. Zilan Kadın Festivali'nin 15 Haziran'da gerçekleştirilmesi.