Xelef: Kadınlar her alanda örgütleniyor

Zenobiya Kadınlar Topluluğu Sözcüsü Sewsen Xelef, kadınların, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın felsefesi temelinde her alanda kendilerini örgütlediklerini, bu yıl daha da güçleneceklerini söyledi.

Kadınların son bir yıl içinde Önder Abdullah Öcalan’ın felsefesi temelinde büyük bir ilerleme kaydettiğini belirten Zenobiya Kadınlar Topluluğu Sözcüsü Sewsen Xelef, eğitm, örgütlenme ve ekonomide önemli projelerin gerçekleştirildiğini kaydetti. 


DAİŞ işgali ve saldırılarından çok etkilenen Tepqa, Reqa, Dêrazor ve Minbic'in kadınları, özgürleştikten sonra ilk çalışmalarını kadın kurumları ve örgütlenmesinde gösterdi. Bu anlamda 1 Haziran 2021'de Zenobiya Kadınlar Topluluğu kuruldu. İlk çalışma alanları olarak Reqa, Tepqa, Dêrazor ve Minbic’de örgütlenen Topluluk, önemli oranda kadın kitlesine ulaşmayı başarabildi. ANF'ye konuşan Zenobiya Kadınlar Topluluğu Sözcüsü Sewsen Xelef, "Zenobiya, komiteler üzerine kurulmuştur. Bu komitelerden biri Sulh Komitesi'dir. Bölgedeki kadınların sorunlarını çözmek üzerinedir. Eğitim ihtiyacını kapalı eğitimler, seminerler ve toplantılar şeklinde karşılamak ve kadın örgütlemesini güçlendirmek temelinde oluşturulan Eğitim Komitesi var. Arşiv ve Basın komiteleri çalışıyor. Sağlık Komitesi, bölgedeki kadınlara sağlık eğitimi veriyor. Ekonomi Komitesi, kadınları hem ekonomik açıdan örgütlemek  hem de maddi sıkıntı yaşayan kadınlara yardımcı olmak temelinde çalışmalarını yürütüyor” dedi. 

KADINLAR DAHA GÜÇLÜ

Xelef, 2022 yılı boyunca daha çok kadınların kendilerini eğitme, örgütleme ve ekonomik alanda güçlendirmesine yönelik projelerin gerçekleştirildiğini belirterek, şöyle devam etti: "Özellikle ekonomik açıdan kadınların kendilerini güçlendirmeleri; şehit eşlerine ve tek başına çocuklarına bakmak zorunda kalan, ihtiyacı olan kadınlara maddi destek sağlamak için çalışmalar gerçekleştirdik. Tarım ve hayvancılığa yönelik bazı projeler geliştirdik. Bu projelere birçok kadın dahil olup kazanç sağladı. Toplum içinde kadınların yaşadığı sıkıntıları çözmek, şiddetin önüne geçmek ve baskı altından kurtarmak için bölgelerde birçok kadın bölümleri açıldı, kadın yönetimleri oluşturuldu. Bu şekilde şiddete, haksızlığa uğrayan kadınlara ulaşılıp gerekenler yapıldı. Evin içindeki kadınlara ulaşıp hem örgütlemek hem de eğitmek amaçlı çalışmalar yürütüldü. Toplum içinde kurulan bu kadın kurumlarından sonra bu zihniyet ve şiddet oldukça azaldı, diyebiliriz."

DAHA FAZLA KADINA ULAŞMAK

Zenobiya Kadınlar Topluluğu oluşturulduktan sonra demokratik ulus fikrinin daha da güçlenmesi ve toplumda pekiştirilmesi; kadın ve erkeğin birlikte çok daha güçlü çalışmalar yürütebileceği inancının yerleşmesinde önemli bir mesafenin alındığını belirten Xelef, şunları dile getirdi: "Tabii bu fikrin oluşması ve toplumda kabul görülmesinin temel nedeni, Önder Abdullah Öcalan’ın felsefesi ve fikri çerçevesinde gelişen kadın mücadelesi ve felsefesinin yarattığı büyük etkidir. Bu temelde bir zemin oluşturuldu ve bugüne kadar da çalışmalarımız bunun üzerine devam ediyor. Önder Abdullah Öcalan felsefesi temelinde kadınlar her alanda kendilerini örgütledi. Son olarak 2022 yıl değerlendirmesi toplantısı temelinde 2023 için proje ve planlamalar hazırlandı, hedefler belirlendi. Bu planlamaların en önemlisi, 2023'te daha fazla kadına ulaşmak ve kadın mücadelesini Önder Abdullah Öcalan’ın felsefesi dahilinde çok daha üst düzeye ulaştırmaktır."