Türkiye’nin şantajı sonrası Yunanistan’daki mülteci dramı büyüyor

Türk devletinin şantaj politikası olarak mültecileri zorla sınıra yığması ardından Yunanistan’daki kamplarda yaşanan dram giderek ağırlaşıyor.

Suriye’de yaşadığı sıkışmışlığı aşmak için mültecileri şantaj için zorla Yunanistan sınırına süren Erdoğan rejimi, çok sayıda mültecinin yaşamını yitirmesine sebep olmuştu.

Aynı zamanda ani mülteci akını sonrasında Lesbos başta olmak üzere birçok Yunan adasındaki mültecilere yönelik baskılar da artmıştı. Son olarak Pazartesi günü yoğun bir yığılmanın yaşandığı Lesbos’un Moria kampında çıkan bir yangında 6 yaşındaki bir Afgan çocuğu yaşamını yitirmişti.

20 BİN MÜLTECİ İNSANLIK DIŞI ŞARTLARDA YAŞIYOR

Lesbos adasındaki Moria kampında yaşayan mültecilerin sayısı 20 bini buluyor. çoğu derme çatma çadır ve konteynerlerde İnsanlık dışı şartlarda yaşayan mültecilerin durumu, Yunanistan’ın mülteci politikasında iflas ettiğinin de göstergesi.

SÜREÇ AYLAR SÜRÜYOR; KAPASİTENİN 7 KAT FAZLASI

Son aylarda ve özellikle Türkiye’nin sınıra mültecileri zorla yığması ardından ırkçı kesimlerin de saldırılarına maruz kalan mültecilerin dramında sistemin çaresizliği önemli rol oynuyor. İltica başvurularının işleme konması aylar sürerken, bunun sonucu binlerce mülteci kamplarda izole olmaya mahkûm oluyor. Lesbos’taki Moria Kampı’nda bu nedenle 3 bin civarında olan kapasiteye karşılık 20 bin kişi zor şartlarda tutuluyor.

DİĞER ADALARDA DA ÖLÜMLER YAŞANIYOR

Yunanistan’daki Avrupa Birliği (AB) destekli mülteci kampları Lesbos, Kios, Leros, Kos ve Samos adalarında inşa edildi. Hemen hemen tüm adalardaki kampların birçoğu çadırlardan oluşuyor ve kış aylarında ısınma için dışarıda veya içeride ateş yakılması gerekiyor. Isınma amaçlı yakılan ateşler ise çadırlarda yangınlara ve dolayısıyla da ölümlere yol açıyor.

ÇOCUKLARIN DURUMU ENDİŞE VERİYOR

AKP-MHP faşizminin politikalarıyla daha da zorlu bir sürece giren adalardaki mülteciler, son haftalarda Yunan ırkçılarının da hedefi haline gelmişlerdi. Saldırılar ancak polisin de müdahalesi sonrasında kısmen durdurulabilmişti.

Ancak adalardaki en önemli sorun çocuklar. Bugüne kadar Almanya ve Fransa dahil birçok AB ülkesi adalarda bulunan ve aileleri olmayan bin 600 kadar çocuğu alacaklarını duyurmuştu. Yine de bu yeterli değil. Zira adalardaki 40 bin mülteciden 5 binini yalnız başına yola çıkmış olan çocuk veya ergen yaştakiler oluşturuyor