Torun: Kadın kadının yurdudur

DP Eş Genel Başkanı Torun: Geçen 17 yıl içerisinde katledilen kadınların artışında korkunç bir fazlalık görüyoruz. Bu sürede yüzde 1004'lük bir artış oldu. Bizim bir kadının bile katledilmesine tahammülümüz yok.

Türkiye’de ve dünyada artan kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüz ile ilgili Devrimci Parti (DP) Eş Genel Başkanı Elif Torun, düşüncelerini ANF’ye aktardı.

AKP’nin 2003 yılında iktidara gelmesiyle birlikte katledilen kadınların sayısında korkunç bir artış olduğunu belirten Torun, "Geçen 17 yıl içerisinde katledilen kadınların artışında korkunç bir fazlalık görüyoruz. Bu sürede yüzde 1004'lük bir artış oldu. Bizim bir kadının bile katledilmesine tahammülümüz yok. Bu kabul edemeyeceğimiz bir durumdur. İktidar, erkek iktidardır. Böyle olduğu için de her geçen sene kadına taciz, tecavüz, katledilme artıyor.

Kadın katliamlarının tabi ki başka nedenleri de var. Ama bunların hepsi iktidarın uygulamış olduğu yanlış politikalar sonucudur. İktidarın yönettiği mahkemeler kadını korumuyor. Örneğin, 23 kez savcılığa suç duyurusunda bulunan Ayşe Tuğba Aslan koruma altına alınmadı ve yaşamını kaybetti. 46 kez suç duyurusunda bulunan Zeliha Erdemir yine aynı durumda. Kadınlar kaç kez şikayette bulunursa bulunsunlar, şikayetler ciddiye alınmıyor ve sonuç olarak kadınlar öldürülüyor" diye konuştu.

İTAAT EDEN, KÖLE KADINLAR OLMAMIZI İSTİYORLAR

Dünyada yapılan araştırmalara dikkat çeken Torun, "Dünya da bir yılda 87.000 kadın katledilmiş, 87.000 erkek katil var. Erkekler, katlederken katlettikleri yerden uzaklaşmıyor, kaçma gereği duymuyor. Çünkü biliyorlar ki erkek devlet, eril devlet onları mutlaka koruyacak ve serbest bırakacak. Dünyanın her yerinde kadın cinayetleri erkekleri koruyan devlet tarafından işleniyor. Katil aslında onlara bu şansı veren devletlerdir.

AKP şöyle diyor; ‘kadın erkek eşitliği fıtrata aykırıdır’ neyin fıtratı? Böyle diyen bir rejimin yürüttüğü politika da kadın katliamlarına ve tecavüzlere yol açıyor. Bunları yaratan rejimler, iktidarlardır. Kadın cinayetlerinin son süreçte artmasının nedeni, ekonomik bağımsızlığını kazanan kadınların varlığına tahammülsüzlüktür. Kadının güçlü olmasını hazmedemeyen erkekler kadın katliamları yapıyor.

Ülkemizde 1 milyondan fazla kadın işsiz var. Kadınlar eve kapatılmak isteniyor, emek alanında yok etmek isteniyor. Kadınlar yaşamak için çok emek veriyor ama en çok yoksun bırakılan kadın oluyor. Erkeğe muhtaç, itaat eden köle kadınlar olalım istiyorlar. Ama asla buna izin vermeyeceğiz" şeklinde konuştu.

2019 yılının kadın yılı olduğu vurgusunu yapan Devrimci Parti Eş Genel Başkanı Elif Torun, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "2020 ve sonrası da kadınların olacak. Biz kendimizi sınıf, cinsiyet, ırk bağlamında ayırmıyoruz. Bunları reddetmeden bir kadın kurtuluş mücadelesi veriyoruz ve mücadele hattımızı bu şekilde oluşturuyoruz. Rojava devrimi kadınlara öncülük etti ve çok güzel kazanımlar sağlandı. Bu kazanımlar sonucunda da sosyalist kadınlar enternasyonalist bir dayanışma gösterdi.”