TJK-E: 25 Kasım’da alanlarda olacağız

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), Avrupa’da onlarca merkezde yapılacak 25 Kasım eylem ve etkinliklerine katılmaya çağırdı.

TJK-E yaptığı yazılı açıklamada 25 Kasım’da “Jin, jiyan, azadî; jiyanê biparêze” sloganı ile dünyanın dört bir yanında işgale, tecride, soykırım ve faşizme karşı alanlarda olacaklarını belirtti.

Açıklama şöyle: “Dünyanın dört bir yanında yükselen “Jin, Jiyan, Azadi” sloganları ile 2022, 25 Kasım’ını karşılıyoruz. Egemen sistemin kadınlara dönük yürüttüğü saldırılar sistematik olarak aralıksız devam ederken, kadınlar dünyanın her yerinde “daha fazla özgürlük” talebi ile özgürlük mücadelesini büyütüyorlar. Başka bir dünya mümkün diyen bu kadınların büyük mücadeleleri ile bugün ataerkil-devletçi sistem köklerinden sallanmakta. 2022 yılı Kürdistan, Ortadoğu ve dünyanın hemen her yerinde kadınlara yönelik şiddetin, tecavüzün, cinsiyetçiliğin ve kırımın tırmandırıldığı bir yıl oldu. Büyük bedeller pahasına kadınların kazandığı haklar iktidarlar tarafından gasp edilmek istense de buna karşı kadınlar boyun eğmedi, mücadele etmekten vazgeçmedi. 

25 Kasım kadına yönelik şiddete karşı mücadele günü vesilesi ile faşist Trujillo rejimine karşı özgür bir yaşamdaki ısrarın ifadesi olan Mirabel kardeşlerden Saralara, Berta Caceres’lerden Hevrin Xelef’lere, Nagihanlardan Jina Aminelere, Rukenlerden Helbestlere bu yolda direnen, emek veren, bedel ödeyen tüm kadınları sevgi ve saygıyla anıyoruz.

Onların özgür bir yaşama olan inancı ve aşkı kadınların özgürlük mücadelesi bugün çok daha can alıcı bir yere getirmiş, tüm dünya kadınlarının isyanına dönüşmüştür.

Ataerkil sistem bugün kadın direnişine karşı her türlü yol ve yöntemi kullanarak pervasızca saldırmaktadır. Ancak kadınlar her türlü şiddet, baskı, tecavüz ve katliamlara karşı büyük bir uyanış içindedir. En son Jina Emini’nin katledilmesiyle Rojhilat Kürdistan’ında başlayan ve tüm dünyaya yayılan “Jin, Jiyan,Azadi” sözleri kadınların pusulası olmuştur.

Bu bir kez daha göstermiştir ki doğa, toplum ve kadın düşmanı olan bu kirli sisteme karşı en büyük güç bugün kadınlarının örgütlü gücüdür. Kadın özgürlük mücadelesi, beş bin yıllık erkek egemen sisteme ve onun son aşaması olan kapitalist modernite sisteme karşı en radikal başkaldırı olarak ortaya çıkmış, bugün “Jin, Jiyan, Azadi” paralosı ile her kadının dilinde bir özgürlük şarkısı, özgür yaşam tercihi olmuştur. Toplumu esaret altına alan, bunun için iktidar gücünü hileyle, yalanla ve şiddetle en acımasız şekilde kullanan kapitalist modernite paradigması çökmüş, Reber Apo’nun en zor koşullarda ortaya koyduğu alternatif kadın özgürlükçü-demokratik-ekolojik paradigmanın doğuşu gerçekleşmiştir. Bugün Rojava'da kadınlar öncülüğünde hayat bulan bu sistem bunun en büyük kanıtı olmuştur. 

Avrupa Kürt Kadın Hareketi olarak bizler bu yıl 25 Kasım’ı “Jin, Jiyan, Azadê; Jiyanê Biparêze” şiarıyla karşılıyoruz. Bu aynı zamanda mücadeleyi büyütme ve özgür bir yaşamı inşa etme iddiamızın sesidir. Kadınlar olarak her zamankinden daha fazla tecrübeye, birikime, mücadele araçlarına ve ortaklaşma zeminine sahibiz. Dünyanın her tarafında biz kadınlar eşitsizliğe, haksızlığa, adaletsizliğe, cinsiyetçiliğe, milliyetçiliğe, ırkçılığa ve her türlü şiddete karşı mücadele ediyoruz. Ve sonuç alıncaya kadar da bu mücadeleyi büyüteceğiz. Her kadının öfkesi, mücadelesi, sesi, şiiri, şarkısı olacağız.

Kadınlar her alanda mücadele etmektedir. Ev içinde görünmeyen emeğinin görünür kılınmasını talep eden, toplumsal eşitlik isteyen, ekonomik özgürlük için ev hapishanesini reddeden kadınlar, aynı zamanda hayatta kalabilmek için de mücadele ediyor. Çünkü en insani hak olan bu talepler, kadınlar için suç kabul edilmekte ve sokak ortasında, evinde, çocuklarının gözleri önünde erkekler tarafından katledilmekteler. Dolayısıyla yasaları, toplumsal cinsiyet kültürü, gelenekleri ile kadını toplumda ikinci cins olarak konumlandıran kapitalist sistem ve bu sistemin uygulayıcısı olan her devlet, katledilen her kadından, cinsel istismara maruz kalan her çocuktan sorumludur. Ancak Kapitalist sistemin tüm bu saldırılarına karşı kadınlar sessiz kalmamış tem tersine mücadeleyi büyütmüştür.

Önder Apo'nun en büyük projesi olan kadın özgürlük devrimi tüm ezberleri bozmuş, toplumsal sorunlara ve toplumsal yeniden inşaya yeni bir bakış açısı kazandırmış, yeni mücadele yöntemleri ortaya koymuştur. Tüm bunlara karşı AKP-MHP faşist rejimi, Önder Apo’nun üzerindeki tecridi derinleştirmiş, soykırım politikalarıyla Kürt kadınlarını ve demokratik güçleri hedeflemiştir. İmha ve savaş yöntemleriyle sonuç almak isteyen AKP-MHP faşist rejiminin bu soykırım saldırılarına başta Özgürlük gerillaları olmak üzere kadınlar ve halkımız mücadeleyi yükselterek cevap vermiştir.  Aylardır her türlü savaş suçunu işleyen, kimyasal silahlar kullanarak gerillaya saldıran işgalci Türk devletine ve işbirlikçi KDP'ye karşı kadınlar olarak bizler öfkemizi büyüterek en önde mücadele etmeye devam edeceğiz. Faşist AKP-MHP rejiminin ve işbirlikçisi KDP’nin sonunun büyük bir kaybediş olacağının garantisi işte kadınların bu iradesinden ve gücünden gelmektedir. Her diktatörlük gibi bu diktatörlüğün sonunu da getirecek olan kadınlar olacaktır. Bu anlamda 21. Yüzyılın en büyük onur mücadelesini yürüten, kadınlara nasıl mücadele edileceğini gösteren, umut olan, irade olan, özgür yaşamın nefesi olan YJA-STAR gerillalarını selamlıyoruz. Biz kadınlar bu onur mücadelesinde yerimizi alarak, bir kez daha dünyanın dört bir yanından işgale, tecride ve soykırıma karşı, faşizme karşı 25 Kasım da alanlarda olacağız.

21. Yüzyılın kadın yüzyılı olacağı gerçeği her gün kendini daha güçlü göstermektedir. Tüm dünyada kadınlar ataerkil sisteme, kadın kırımına, eşitsizliğe, adaletsizliğe, ırkçılığa, nereden gelirse gelsin şiddetin her türüne karşı mücadeleyi büyütmeye devem ediyorlar. Kadın hareketi hiç olmadığı kadar evrenselleşip, toplumsal bir güce dönüşmüştür. Bizler TJK-E olarak 25 Kasım Kadına Karşı şiddetle Mücadele Günü vesilesi ile her yerde alanlarda, eylemde olacağız. Kürt Özgür Kadın hareketinin “Her türlü erkek devlet şiddetine karşı Jin, Jiyan, Azadi” çağrısı tüm kadınlar için bu mücadele yılının temel şiarı olacaktır. Önder APO’nun da dediği gibi bu 3 sihirli kelime özgür yaşamın anahtarıdır. Ve Avrupa’da yaşayan biz Kürt kadınlarının buna cevabı “Jin, Jiyan, Azadi; Jiyane Bipareze” olacaktır. Erkek-devlet şiddetine karşı yaşamı savunacağız. Özgür bir yaşam için yaşamı savunacağız.

Bu vesile ile tüm kadınları 25 Kasım dolayısıyla yapılacak tüm eylem ve etkinliklere en güçlü şekilde katılmaya çağırıyoruz.”

TJK-E, eylem takvimini şöyle açıkladı:

19 KASIM EYLEMLERİ

ALMANYA

Düsseldorf

Merkezi Yürüyüş/Miting

Yer: Friedrich-Ebert-Str./DGB-Haus

Saat: 13.30

*

Frankfurt

Merkezi Yürüyüş/Miting

Yer: Hauptbahnhof

Saat: 13.00

***

FRANSA

Paris

Saat: 14:00

Yer: Place de la Republique

*

Marsilya

Saat: 14:00

Yer: Canabiere

*

Montpellier

Saat 14:30

Yer: Place la Comédie

*

Rennes

Saat: 14:00

Yer: Italie metrosunun önü

***

23 KASIM EYLEMLERİ

Danimarka- Kopenhag

Saat: 17:30

Yer: Rådhuspladsen København

***

24 KASIM EYLEMLERİ

BERLİN

Saat: 18.00

Yer: Platz der Vereinten Nationen

*

25 KASIM EYLEMLERİ

ALMANYA

Duisburg

Saat: 16.00

Yer: Hauptbahnhof

*

Hamburg

Saat: 18.00

Yer: Dammtor

*

Trier

Saat: 18.30

Yer: Viehmarkt

*

Darmstadt

Saat: 16.00

Yer: Luisenplatz

*

Mannheim

Saat: 17.00

Yer: Marktplatz

*

Saarbrücken

Saat: 17.00

Yer: Europa Galarie

*

Marburg

Saat: 20.00

Yer: HörsaalgebäudeBiegenstraße 14/ Marburg

*

München

Saat: 18.00

Yer: Josephplatz

*

Stuttgart

Saat: 16.00

Yer: Rotebühlplatz

*

Dortmund

Saat: 16.00

Yer: Kampstr. 46

*

Kiel

Saat: 18:00

Yer: Asmus Bremer Platz

*

Bremen

Saat: 16:30

Yer: Hauptbahnhof

*

Aurich

Saat: 15:30

Yer: Marktplatz

*

Köln

Saat: 18.00

Yer: Wiener Platz

*

Münster 

Saat: 16.00

Yer: Stubengasse

*

Wuppertal

Saat: 16.30

Yer: Kirchplatz

*

Friedrichshafen

Saat: 16.00

Yer: Buchhornplatz

*

Freiburg

Saat: 16.00

Yer: Platz der Alten Synagoge

*

Berlin

Saat: 18.00

Yer: Rosa Luxemburg Platz

*

Heilbron

Saat: 16.00

Yer: Harmonie

*

Celle

Saat: 17.00

Yer:  Gertrud-Schröter- Platz

*

Karlsruhe

Saat: 15.00

Yer: Marktplatz

***

İSVİÇRE

Zürich

Adres: Hirschenplatz Zürich

Saat 19.00

*

Basel

Adres: Theaterplatz Basel

Saat: 19.00

*

Cenevre

Adres: RDV Place Bel-Air

Saat: 16.30

*

Lozan

Adres: Pont Bessières

Saat: 18.00

***

BELÇİKA

Brüksel

Merkezi Yürüyüş/Miting

Saat: 17:00

Yer: Mont des arts

***

HOLLANDA

Rotterdam

Merkezi Yürüyüş/Miting

Yer: Central Station Roterdam

Saat:17:00

***

İSVEÇ

Stockholm

Saat: 17.00

Yer: Medborgarplatsen

***

NORVEÇ

Oslo

Saat: 17.30

Yer: Oslo Sentral Stasjon, TrafikantenOslo

***

İNGİLTERE

Londra

Saat: 17:00

Yer: New Scotland Yard ,Victoria Westminister  sw1a 2jl

***

KIBRIS

Saat: 18:00

Yer: Nikosa

***

26 KASIM EYLEMLERİ

ALMANYA

Essen

Saat: 12.00

Yer: Marktkirche/Porschekanzel

***

İSVİÇRE

Zürih

Saat: 14:00

Yer: Helvetiaplatz

***

İSKOÇYA

Saat: 11:00

Yer: St-Giles Cathedral Önü