TAJÊ Irak, AB ve BM’ye mektup gönderdi

TAJÊ Diplomasi Komitesi, yeni yıl vesilesiyle Irak Hükümeti, BM, ve AB’ye mektup gönderdi, Şengal hava sahasının kapatılmasını istedi.

Êzidî Özgür Kadın Hareketi, 2023 yılı vesilesiyle Irak Hükümeti, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği’ne (AB) hitaben bir mektup yazdı. Mektupta, Türk devletinin Şengal’e yönelik saldırılarına karşı tavır geliştirilmesi ve Şengal hava sahasının uçuşlara kapatılması istendi.

TAJÊ’nin mektubu şöyle:

“TAJÊ olarak 2023 yılının barış, huzur ve mutluluklara vesile olmasını diliyoruz.
Êzidî halkı köklü bir geleneğe sahiptir. Demokratik ve barışçıl kültürüyle her zaman insanlığa öncülük etmiştir. Doğaya olan bağlılığını ve sevgisini yaşamanın bir parçası olarak görmüştür.

Dünya kamuoyu çok iyi bilmektedir ki tarihte fermanlarla en fazla karşı karşıya kalan toplum Êzidîlerdir. 74 ferman Êzidî toplumunda en fazla zararı kadınlar ve çocuklar görmüştür. Êzidîlerin yaraları hala sarılmamıştır. Binlerce Êzidî hala DAİŞ çetelerinin elinde esirdir. Hala açılmayan binlerce toplu mezarlar bulunmaktadır. Binlerce Êzidî hala göçebe yaşamaktadır.

'TÜRK DEVLETİ SİVİLLERE SALDIRIYOR'

Êzidîlere yönelik fermanlar ve saldırılar devam ediyor. Yaşanan son fermanın ardından Türk devleti Şengal’e yönelik yüzlerce saldırı düzenledi. 2022 yılında da Şengal onlarca saldırıyla karşı karşıya kaldı. Kadınlar ve çocukların da aralarında bulunduğu insanlar bu saldırılar sonucunda katledildi. Kutsal mekanlarımız hedef alındı.

Türk devleti 2022'de Şengal’e yönelik 10 hava saldırısı düzenledi. Savaş uçakları Şengal dağındaki 21 bölgeyi bir gecede hedef aldı. Aralarında çocukların da bulunduğu 5 kişi yaşamını yitirdi, 21 kişi ise yaralandı.
3 Ağustos 2014 fermanının ardından Êzidî toplumu sırtını yaslayacağı hiçbir güce inanmamıştır. Bu nedenle kendi öz gücü olan YBŞ, YJŞ ve Êzidxan Asayişi’ni kurmuştur. Bu güçlerin tamamı Êzidî halkının genç evlatlarından oluşmaktadır. Güçlerimiz Türk devleti tarafından hedef alınmaktadır.
Saldırılar kadınların ve çocukların psikolojilerini derinden etkilemektedir. Çocuklar büyük bir korku yaşamaktadır. Zira saldırılar sivillere yönelik düzenleniyor. 2014 fermanında yaşanan travmalar hala atlatılmamıştır. Devam eden saldırılar bu travmaların daha da derinleşmesine neden olmaktadır. Türk devletinin saldırıları Şengal’de huzursuzluğa sebep olmaktadır. Drone ve savaş uçakları 24 saat boyunca Şengal semalarında dolaşmaktadır. Sebebi ne olursa olsun Türk devletinin toplumumuza yönelik bu saldırılarını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Masum insanları hedef olan bu saldırılar birer insanlık suçudurlar.
TAJÊ olarak Türk devletinin saldırılarını toplumumuza yönelik ciddi bir tehlike olarak görmekteyiz. Bu temelde sizlerden insani ve yasal haklarımıza dayanarak Şengal hava sahasını Türk devletinin uçuşlarına kapatmanızı talep ediyoruz.”