Sozdar Azad gerillalaşmasını anlattı

YJA STAR gerillası Sozdar Azad, Serhatlı bir ailenin ‘ev kızı’, ardından evlendirildiği kişinin ‘eşi’ ve ailesinin ‘gelini’ çemberinden çıkıp Kürdistan dağlarına ulaşan varoluşunu anlattı.

YJA STAR gerillası Sozdar Azad, “PKK yaşamında, özelde de kadın ortamında iradeleştiğini, bilinçlendiğini, hissedebiliyorsun. Bu yaşamda her şeyi kendi aklınla, gücünle yapıyorsun” diyor.

PKK, Kürdistan’da toplumsal düzeyde kendi farkına varmanın, tanımanın mecrası haline gelmiş durumda. Öğretilen, alıştırılan düşüncelere, duygulara büyük darbe hareketidir. Sistemde de en çok bastırılan, sömürülen kadın olduğu için özgürlük ateşini en fazla kadın arayışlarında görebiliyoruz. Kadın da özgürlüğün tadını dağlarda yaşayarak, mücadele ederek elde edebileceğinin farkına varıyor. Bilinç, irade, azim, pes etmeme özelliklerini kazanıyor. ‘Nasıl yaşamak gerekir?’ sorusu ancak özgürlüğün peşinden giderek oluşacağının bilincine vardığı içindir ki tüm zorlukları göğüsleyebiliyor ve PKK yaşamına büyük bir aşkla, coşkuyla katılabiliyor.

ÖZGÜRLÜĞÜN PEŞİNDEN GİDEN SOZDAR

PKK ve PAJK’ı 2012’de tanıyarak Kürdistan dağlarına gelen Sozdar Azad’ın özgürleşme hikayesinin Şehit Beritan-Gülnaz Karataş Akademisi’ne uzanışı dikkat çekiyor.

YJA STAR gerillası Sozdar Azad, 1992’de Serhat’ta dünyaya gelir. Korucu olan babası, amcasının devlet güçleri tarafından katledilmesinden sonra koruculuğu bırakır. Bunun üzerine göç etmek zorunda kaldıkları İzmir’den bir süre sonra geri dönerler. Ağabeyi ‘KCK operasyonları’ adı altında yapılan siyasi soykırım operasyonlarında tutuklanır. Devletin baskısı arttıkça ailenin yurtseverlik bilinci de gelişir.

EVLENDİRİLİP İSTANBUL’A GÖNDERİLİR

Kendi ifadesiyle ‘normal bir ev kızı’ olarak büyütülür. Yaşının geldiğine kanaat getirilince de evlendirilir ve İstanbul’a gider. Köyden kopması kendisini çok etkiler. Evliliğinde şiddet görmez ama nihayetinde toplumun evli bir kadından beklentileri var. Bu durum, düşünce dünyasının üzerinde şiddet uygulandığını hissettirir. Neden rahat hareket edemiyor, dışarı çıkamıyor diye düşünmesi, ruh halini de etkiler.

FARAŞİN’İN ŞEHADETİ

Evlendiği kişinin kız kardeşi gerilladır. 2012’de şehit düşer. Şehit Faraşin’in cenazesine kadınların katılmamasını söylemeleri, çok zoruna gider. Bu durum giderek zorlayıcı olur. Şehit Faraşin’den sonra diğer kız kardeş de gerillaya katılma istemini paylaşır. Tartışırlar, ortak bir karara ulaşmaya çalışırlar. Şehit Faraşin’in kız kardeşi katılım için hazırlık yaparken kendisine de katılıp katılmayacağını sorar. “Tamam” deyince kararları ortaklaşır.

İSTANBUL’DAN DAĞLARA

Yola çıkacaklar ama yol bilmezler. Şehit ablasının adını alan Faraşin, evdeki altınları da almasını salık verir ve öyle yaparlar. İkisi yola çıkarlar. “Nereye gidersek gidelim PKK’lileri görürüz” diye düşünürler. Bitlis yoluna geldiklerinde yolda sorun çıkar. Faraşin’in ailesi de Bitlisli ve bir köyünde oturuyorlar, üstelik evleri hemen caddenin kenarındadır. Takılı kaldığımız yerde kaza olmuştur. Ailenin çıkmasıyla bir süre orada kalmak zorunda kalırlar. Gerillalara ulaşana kadar haftalar geçer.

Dağa vardıktan sonra Faraşin’in ailesi gelir. “Gelinlerini ve altınları” isterler. Sozdar, altınları vermeye ikna edilir ama artık kendisi “gelinleri” değil, bir gerilla adayıdır…

ZİLAN’IN YAŞAMINDAN GÜÇ

Dağdaki ilk dönemlerinde evlendiği için utanır, evlenmeden önce katılmadığı için kendisini suçlar, huzursuz hisseder. Zilan’ın (Zeynep Kınacı) yaşamını, evli olduğunu öğrenmesi yeni bir aşama olur. Çok etkilenir, öz güven kazanır. Zilan’dan aldığı güçle artık kendisini ifade eder, tartışmalar katılır, kalkıp rahatça konuşur. Amaç ve hedeflerinin doğrultusu daha da büyür.

AKADEMİDE OLMA ŞANSI

PKK’de insanın değişim ve dönüşümüne büyük önem verildiğini ve akademilerin insanda büyük güç yarattığını söyleyen YJA STAR gerillası Sozdar Azad, Şehit Beritan (Gülnaz Karataş) Akademisi’nde yer almanın büyük bir şans olduğunu belirtiyor. Akademide birçok noktada değiştiğini görebildiğini ifade eden Sozdar Azad, “Sistemdeyken kendini ve cinsini tanıma, düşüncelerini dile getirme şansı yoktu. PKK yaşamında, özelde de kadın ortamında iradeleştiğini, bilinçlendiğini, hissedebiliyorsun. Bu yaşamda her şeyi kendi aklınla, gücünle yapıyorsun. Birilerinin seni yönlendirmesine gerek kalmıyor” diyor.

Sozdar Azad, kadınları Kürdistan dağlarında iradeleşmeye ve özgürleşmeye çağırıp “Biz bu yaşama özgür irademizle katılıyoruz. Bu da Önderliğimizden aldığımız güç ve Kürdistan şehitlerinden aldığımız moralle oluyor” diye ekliyor.