Soruşturmada olay yeri incelemesi yapılmadı

Cizre'deki öz yönetim direnişleri sürecinde devlet güçleri tarafından katledilen Meryem Süne'nin ölümüne ilişkin yürütülen soruşturmada olay yeri incelemesinin yapılmadığı ortaya çıktı.

Meryem Süne, Şırnak’ın Cizre ilçesindeki öz yönetim direnişi sürecinde 8 Eylül günü devlet güçleri tarafından evinin önünde vurulmuş, ambulans gelmediği için de iç kanamadan dolayı yaşamını yitirmişti. Süne ilk yasakta bedeni çürümesin diye buzdolabına tutulanlardan biri. 3 yıldır devam eden soruşturma detayları ise yapılan katliamı adeta ört-pas etmeye yönelik.

Soruşturma tutanaklarında olay yeri incelemesi için bölgeye gönderilen görevlilerin, "Bölge güvenli olmadığı" iddiasıyla inceleme yapmadığı öğrenildi. Olayla ilgili dosyada yer alan tutanakta, Süne’nin katledilmeden önce evinin bulunduğu sokağa dair defalarca kez ihbar yapıldığı öğrenildi.

BAHANE HAZIR, ‘BÖLGE GÜVENLİ DEĞİL’

İhbarların gerekçe gösterilerek yapılmadığı belirtilen olay yeri incelemesine ilişkin tutanakta şu bilgiler yer aldı:

"Konu ile alakası olay yerinde incelme yapılmak istenilmişse de bahse konu sokak ve civarındaki sokak ve caddelerin (Berivan ve Saltık sokakta) ayrıca Yafes Mahallesi’nin muhtelif sokaklarında da örgüt mensupları tarafından emniyet güçlerimize ve araçlarına molotofkokteyli, el yapımı patlayıcılar, uzun namlulu silahlar ve roketatar silahları ile saldırıların gerçekleşebileceği, girilmeye çalışılması durumunda emniyet araçlarımızda ve personelimizde can güvenliği açısından risk oluşturabileceği ön görüldüğünden;

Ayrıca 14.08.2015 tarihli saat 12.13’te Yusuf Bahadır isimli şahıs tarafından Ç.P.L. okulunda görevli olduğunu, Yafes Mahallesi Berivan Caddesi üzerinde ekiplerimizin olduğunu, tam ekibimizin park ettiği esnada iki teröristin geldiğini, birinin nereye gittiğini görmediğini, diğer şahsın tarif edilen evden çıkan kadının eteğinin altına girerek eve geçtiğinin ihbar oluşu… Ve son olarak 03.09.2015’te saat 16.31 tarihli isimsiz bir şahıs tarafından Yafes Mahallesi Çam Sokak’ta poşet poşet evlere keleş taşındığını, evlerin mühimmat dolduğunu, Yafes Mahallesi’nde bir sokakta düzenek olduğu, Çam sokakta da olabileceğini ihbar oluşu nedeniyle olay yeri inceleme yapılmamıştır…"

'ÇOCUK SESİNE GİDERKEN VURULDU'

Yaşanan olaya ilişkin ailenin verdiği ifade de Süne’nin, gelen çocuk seslerine bakmak ve abdest almak için bahçeye çıktığını, o sırada da kurşunlanarak katledildiği belirtildi. Aile, ifadelerinde şunları kaydetti: "Çocukların sesleri ile bahçeye çıktığımızda Meryem'in yaralı şekilde yerde olduğunu gördük. Ardından hemen ambulansı aradık ancak gelmedi. Ardından mahallede bulunan bir doktoru alıp getirdik. Meryem'in iç kanaması olduğunu ve hastane ortamında müdahale edebileceğini söyledi. Ambulansı tekrar aradığımızda 'güvenli değil gelemeyiz' dediler. Meryem kısa süre sonra yaşamını yitirdi. İlk başta komşunun bahçesinde beklettik ardından dolaba koyduk."

Süne’nin yaşamını yitirdikten 1 gün sonra HDP’li vekillerin çabaları sonucu olay yerine gönderilen ambulansla cenaze aracına bindirilerek hastaneye götürülmüştü.