Silopiya’da kadınlar polis engeline rağmen eylemde

Şirnex’in Sîlopiya ilçesinde kadınların “Mor Zincir” eylemi polis engeliyle karşılaştı. Kadınlar, yürüyüşle polis engellemesini protesto etti.

Silopiya2da 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında bir eylem düzenlendi.

Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğündeki eylem için kadınlar kent merkezindeki Sanat Sokağı’nda bir araya geldi.

Kadın katliamlarına dikkat çekmek için yapılan “Mor Zincir” eylemine Halkların Demokratik Partisi (HDP) kent Milletvekili Nuran İmir, HDP Sîlopiya Belediyesi Eşbaşkanı Adalet Fidan, Barış Anneleri Meclisi, HDP il ve ilçe örgütleri de katıldı.

Polis eylemi engellemeye çalıştı. Kadınlar engellemeyi protesto etmek için “Jin Jiyan azadî” sloganlarıyla, HDP ilçe binasına kadar yürüdü.

Yürüyüşün ardından ilçe örgütü önünde oturma eylemi başlatıldı. Polise tepki gösteren milletvekili Nuran İmir, "Kadın katillerini tutuklayın" dedi.

İmir şöyle konuştu: "Tecride, yoksulluğa ve her türlü hak ihlallerine demokratik eylemlerle karşı çıkmak istiyoruz. Kadına yönelik şiddet çok yönlüdür. Şiddet kadınların yaşamını ablukaya aldı. Türkiye'de kadınlar her gün erkekler tarafından şiddete maruz kalıyor. Kurdistan'da özellikle de Şırnak'ta kadınlar en fazla ‘güvenlik’ güçlerinin şiddetiyle karşı karşıya kalıyor. Savaşa, çatışmaya, şiddete ve tecavüze karşı sesimizi yükseltmek istiyoruz. Ancak attığımız her adım Şırnak polisi tarafından yüzlerce barikatla engellenmeye çalışılıyor. Bu uygulamalar keyfidir. Özgürlük talep eden kadınların sesini kısmak istiyorlar. Bu yaklaşımı kınıyor ve kabul etmiyoruz. Kadınların ‘güvenliğini alıyoruz’ diyorsanız gidin kadın katillerini tutuklayın, onların ortağı olmayın. Mücadelemizde geri adım atmayacağız, direneceğiz. Bu engelleri de aşacağız."

 

Yerel saatle 17.00’de oturma eylemi, “Kadınlara değil, katillere barikat” sloganlarıyla sürüyordu.