Saliha Aydeniz: Çözümün muhatabı Abdullah Öcalan’dır

Kürdistan kentlerinden gelen kadınların katıldıkları mitinginde konuşan DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kırılacağını ve Kürt sorununda da çözümün tek muhatabının Abdullah Öcalan olduğunu vurguladı.

Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kadın Meclisi öncülüğünde "Irkçılığa ve cinsiyetçiliğe êdî bes e, şimdi kadın özgürlük zamanı" şiarıyla Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda kadın mitingi, DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz’in konuşması ardından halay ve sloganlarla sona erdi.  

Dünya Kadın Yürüyüşü Komitesi'nin miting alanında "Tüm kadınlar özgürleşene kadar yürüyeceğiz" yazılı pankartı asılırken, miting için gönderdiği mektup da okundu. Mektupta  tüm kadınların yaşam ve özgürlük mücadelesi selamlanırken, “Tüm dünyada kadınların rengi, dili, dini, ırkı ne olursa olsun birlikte örgütlenerek, mücadele ederek ve dayanışmayı büyüterek özgürleşiyoruz. Tüm kadınlar özgürleşene kadar yürüyeceğiz" denildi.

Sonrasında konuşan DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, miting alanında kadınların seslerini yükseltmelerine tahammülsüzlüklerinin olduğunu ifade etti. Dersim’den Amed’e, Botan’dan Serhad’da  kadınların her alanda ayakta olduklarını söyleyen Aydeniz, şu ifadelere yer verdi:

'KÜRT DÜŞMANIDIRLAR'

 “Kadınlar asla bir adım geri atmayacak. İtaat etmeyecek, boyun eğmeyecek. Kadınların renklerine zılgıtlarına tahammül edemiyor. Camiyi bile karakola çevirdiler. Kadınların özgürlüğünden korkuyorlar çünkü kadınlar asla örgütlerinden alanları doldurmaktan vazgeçmeyecektir. Bütün kuşatmalarınız hiçbirimizin geri adım atmasına engel olamayacak. Kadınlar tarihten bugüne mücadele ederek geldi. Şehit olan kadınları saygıyla anıyorum.  Özgürlük için saltanatı yıkmak için geri durmayan siyasi tutsaklara da binlerce selam gönderiyoruz. Burada bulunan annelerimizin ve Barış Annelerinin elinden öpüyorum. Kadınlar bir aydır sokak sokak, mahalle mahalle çalıştılar. Biliyoruz ki on binlerce kadınlarla ulaşıldı. Baskılardan dolayı buraya gelemeyen kadınların sesini buradan yükselteceğiz. Bu iktidar kadın, Kürt doğa düşmanıdır. Gittiğimiz her yerde kadınların söylediği tek şey asla boyun eğmeyecekleridir. Kadınların özgürlüğü oluşmadıkça alanlarda olmaya devam edeceğiz.

'ABDULLAH ÖCALAN’IN SESİ DEMOKRASİYİ GETİRECEK’

Bugün toplumun bu kadar baskı altında olmasının nedeni İmralı’da uygulanan tecrit olduğunu ifade eden Aydeniz, “Yürütülen bütün kirli politikaların nedeni tecrittir. İmralı’dan Abdullah Öcalan’ın sesi yükseldiğinde demokrasi gelişecek. Sesi Ortadoğu’ya demokrasi getirecek. Onlar demokrasiden ve özgürlükten korkuyor. Bugün Kürdistan’ı gezip siyaset yapanlar son günlerde muhataplık diyorlar. Her yerde milyon kere söyledik Kürt halkı, kadınları, Kürdistan halkları açısından muhatap bellidir. Muhatap Sayın Öcalan’dır. Bu sorun ancak İmralı’da çözülür. Kürtler öyle sözlere, somut olmayan adımlara bakmıyor. Kürtler somut adım bekliyor” diye konuştu.

‘KADINLARIN İRADESİNİ TESLİM ALAMAYACAKSINIZ’

Aydeniz, iktidar zihniyetinin toplumu zapturapt altına alarak, askerle, polisle bastırmaya çalıştığını vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bugün Türkiye ve Kürdistan cezaevleri işkencehaneye dönüşmüş. 80’lerde başaramadıklarını şimdi başarmak istiyorlar ama bilsinler ki asla cezaevinde bulunan tutsakların iradesini teslim alamayacaklar. Cezaevlerinden tek bir kişi iradesini size bırakamayacaktır. En çok da Kürt kadınları.”

‘ULUSAL BİRLİĞİN ÖNCÜSÜ KADINLARDIR’

İktidarın Kürt sorununu çözmek yerine Kürdistan’ın her yerinde savaş politikaları yürütmesini eleştiren Aydeniz, “Kandan, gözyaşından savaştan besleniyorlar. AKP ve MHP savaşta ayakta kalmaya çalışıyor.  Bu savaş politikası ülkede birçok krizi kendisiyle birlikte getiriyor. Siyasi krizin birinci nedeni çözümsüzlükte ısrar etmektir.  Kadınlar her zaman alanlarda olarak kültürüne, diline, örgütlülüğüne sahip çıkacak ve üstüne düşen rolünü üstlenecek. Tek çözüm beraber birlikte yan yana demokratik zemin ittifakı inşa etmektir. En elzem olan ise Kürt kadınları olarak ulusal birliği inşa etmemizdir. Ulusal birliğin öncülüğünü biz kadınlar yapacağız” şeklinde konuştu.

Miting şarkı ve halaylar eşliğinde sona erdi.