Rusya’daki Kürt kadınları yeni dönem çalışmalarını planladı

Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu’nda (BDT) Kürt kadın organizasyonu TJKN, dönemsel toplantısını gerçekleştirdi.

Uluslararası Kürt Kadın Hareketi (TJKN), Rusya’nın başkenti Moskova’da yeni dönem çalışmalarını planlamak için bir toplantı düzenledi. Toplantıya Rusya ve BDT’de faaliyet yürüten kadın temsilciler bir araya geldi.

Kürt kadınlarının ekonomik, sosyal ve diğer birçok alandaki sorunlarının tartışıldığı toplantıda, Kürt kadınının aile ve toplum içerisindeki rolü değerlendirildi.

Toplantıda, yeni dönem çalışmaları da belirlendi. Toplantı ardından 30 Haziran 1996’da Dersim’de fedai eylem gerçekleştiren PKK gerillası Zeynep Kınacı (Zilan) anıldı.

Kınacı’yı anlatan sinevizyon gösterimi ile başlayan anmada, Kınacı’nın eylemi ve önemi hakkında konuşmalar yapıldı. Anma ardından müzik dinletisi verildi.

Anmada TJKN adına yapılan bir açıklamada Türk devletinin işgal saldırıları, yasaklı silah kullanımı, doğa talanı ve HDP’ye yönelik saldırıları hatırlatılarak, “Kürdistan’ın her dört parçasında kadınlara karşı şiddet, tecavüz ve kaçırılma olayları akıl almaz boyutlara ulaşmış durumda. Dünya kamuoyu AKP-MHP faşist iktidarın bu uygulamalarını görmezden gelerek göz yummakta” denildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ve cezaevlerindeki açlık grevlerine dikkat çekilen açıklamada, KDP’nin Türk devleti ile iş birliğine de tepki gösterildi.

Açıklama şu ifadelerle son buldu: “Biz BDT ve Rusya’da yaşayan Kürt kadınları olarak bu dünya kadınları ve insan hakları örgütlerine bu saldırılara karşı sesiz kalmamaya ve bir an önce Türkiye’ye karşı tavırlarını belirlemeye çağırıyoruz.”