GÖRÜNTÜLÜ

Rojava’da Kadın ve Savunma çalıştayı başladı

Kadın ve Savunma Çalıştayı “Kadın Özgün Gücü Özgür Toplumun Teminatıdır” sloganıyla, Ortadoğu’dan 16 askeri gücün temsilcileri ve 160 delegenin katılımıyla Kobanê’de başladı.

Kuzey Suriye Demokratik Federasyon Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Foza Yusif, TEV-DEM Kobanê Eşbaşkanı Eyşe Efendi, MSD (Demokratik Suriye Meclisi) Eşbaşkanı İlham Ehmed, Rojava Özerklik Yönetimi Koordinasyon Üyesi Berivan Hesen, Kobanê Yasama Meclisi Eşbaşkanı Fayize Ebde, Kongreya Star Sözcüsü Evin Siwed, Özerklik Yönetimi temsilcileri ve çok sayıda misafir çalıştaya katıldı.

Toplum Savunma Gücü-Kadın (HPC-JIN), QSD (Demokratik Suriye Güçleri), TKP/M, Kadın Özgürlük Gücü, MLKP, Bêtnehrên Kadın Güçleri, Anti-Terör Birlikleri, YJŞ (Şengal Kadın Birlikleri), YPJ, HPJ, Şehba Kadın Savunma Güçleri ve Minbic Askeri Meclisi Çalıştayın katılımcıları arasında yer alıyor.

Çalıştay 2 gün sürecek ve 5 oturumla yapılacak. İlk oturumda Ortadoğu’daki savaşın kadın ve çocuklar üzerindeki etkisi tartışılacak. İkinci oturumda ise ataerkil zihniyet ve devlet sistemine karşı kadının söz savunmasının önemi konusu yer alıyor. Üçüncü oturumda öz savunmada kadının rolüne dikkat çekilecek. 4’nci oturumlarda ise kadın askeri güçlerinin tanımı ve 5’nci  oturumda da ulusal kadın askeri gücünün oluşturulmasının önemi konusu üzerinde durulacak.

Çalışın ilk bölümünde konuşan Kuzey Suriye Federasyonu Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Foza Yusif, kadının savunmada ve topluma öncülükteki rolüne dikkat çekerek, “Kadın savaş ve öz savunma alanlarında kendini ispatlamıştır. Rojava’da YPJ kapitalist sistem gerçekliğini ortaya çıkardı ve kadının kapitalist sistemi yenebilecek güce geldiğini ispatladı” dedi.

Foza Yusif konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Rojava’da kadın direnişi, iktidar sistemlerinden zulüm gören tüm kadınlar için umut oldu. Aynı zamanda Mezopotamya topraklarında kadın mirasını dirilterek yeni bir toplum yaratma umudu oldu.”

Foza Yusif’in ardından Rojava Demokratik Özerklik Koordinasyonu Üyesi Berivan Hesen konuştu.

Berivan Hesen konuşmasının başında çalıştayın düzenlenmesinin kadınlar için tarihi bir adım olduğunu söyledi ve konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “YPJ’nin Kobanê direnişi ile herkes kadının gücünü tanıdı. Özellikle askeri alanda YPJ büyük rol oynadı.”

Askeri kadın örgütleri üzerine hazırlanan sinevizyon gösteriminin ardından birinci oturumun başlayacağı bildirildi.