RJAK: Başur'da kadına şiddete karşı eylemler başlamalı

RJAK, Başûrê Kürdistan’da kadınlara dönük şiddete karşı eylemlerin başlatılması gerektiğini belirtti. RJAK, "2018’in başından bu yana çoğunluğu kadın olan 238 kişi ya katledildi, ya da intihar etti" bilgisini verdi.

Başûrê Kurdistan’da 25 Eylül'deki 'Bağımsızlık' referandumunun ardından başlayan 16 Ekim olaylarının üzerinden bir yıl geçti. Bu dönemde, Xurmatu’da birçok kadın cinsel saldırıya uğradı.

(Rêxistina Jinên Azad ên Kurdistanê-Kürdistan Özgür Kadınlar Örgütü) RJAK, Başûr’da kadına yönelik şiddet olaylarına ve 16 Ekim’in yıl dönümüne ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

'ÇOĞU KADIN 238 KİŞİ KATLEDİLDİ YA DA İNTİHAR ETTİ'

"16 Ekim olaylarından sonra tartışmalı bölgelerde özellikle Kürt kadınları şiddet ve saldırılara maruz kaldı. Saldırılar özellikle Xurmatu’da gerçekleşti. Saldırılarda kadınlar cinsel istismara maruz bırakıldı" denilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"Kürdistan Bölgesi kentlerinde neredeyse her gün kadın ölümlerinin yaşandığı duyuluyor. Ajansımızın verilerine göre 2018’in başından bu yana çoğunluğu kadın olan 238 kişi ya katledildi, ya da intihar etti. İşgalci ve eril zihniyet toplum içinde var olan kadınları, iktidarlık savaşlarının hedefi haline getirmişler. Bununla özgürlükçü kadın gücünü iradesiz bırakmak istiyorlar.

Kadına yönelik şiddetin yalnızca fiziki değil, toplumsal ve kültürel bir şiddete dönüşmesine neden olan işgalci güçler, topraklarımıza da el uzatıyor."

ÇAĞRI

Kadına yönelik şiddetin sona erdirilmesi için kadın örgütlerine çağrıda bulunan RJAK, şunları da kaydetti:

"Kadınlar, Başûr ve Irak’ta güçlü bir tavır takınmalıdır. Kürt kadınlar olarak bize ve topraklarımıza el uzatan işgalci güçlere karşı tepkimizi ortaya koymalıyız. Kürdistan, özellikle bu süreçte hassas bir dönemden geçiyor ve bizim sessiz kalmamamız gerekiyor. Bütün Kürt halkına çağrımız; şiddet ve katliamlara karşı tavır gösterilmeli ve eylemler başlatılmalıdır.”