Rihan Loqo: Tarihi bir günde tarihi bir kongre gerçekleştirdik

Kongra Star Koordinasyon Üyesi Rihan Loqo, 9'uncu kongrelerine ilişkin, kadın mücadelesinin şimdiye kadar edindiği tecrübeyi Jin Jiyan Azadî şiarıyla yeni mücadele haritası ile birleştirecek olan tarihi bir kongreyi gerçekleştirdiklerini belirtti.

Kongra Star, “Kadın Devrim Mücadelesi Ruhuyla Jin Jiyan Azadî Serhildanı’nı Zafere Taşıyalım” şiarıyla 9’uncu kongresini yüzlerce delegesinin yanı sıra bölgedeki ve dünyadaki birçok kuruluş ve kadın hareketi temsilcilerin kitlesel katılımıyla Hesekê kentindeki Serdem Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşti.

Kürt, Arap, Ermeni, Süryani, Çerkes, Türkmen ve Êzidî topluluğunun temsilcilerinde katıldığı kongreye, KJK gibi Kurdistani ve uluslararası hareketlerde mesaj gönderdi.

Kongra Star Koordinasyon Üyesi Rîhan Loqo, 9’uncu kongrenin hangi temelde gerçekleştirildiğine ve ileriki süreçte kadın örgütlülüğünün izleyeceği yol haritasına ilişkin ANF’ye değerlendirmelerde bulundu.

Kongre yoğun saldırıların olduğu bir süreçte gerçekleşiyor. Bu kadın mücadelesi için nasıl bir anlam taşıyor?

Bugün 15 Ocak 2023. Kadınlar olarak bizim için tarihi bir gün. Kongra Star’ın kuruluş yıldönümü ve 9’uncu kongremiz gerçekleştiriliyor. İki tarihi olayı bir günde bir araya getirdik. Özellikle özgürlük mimarı Önder Apo’nun Jin Jiyan Azadi felsefesiyle gerçekleşen bu kongreyi kutluyoruz. Önümüzdeki 2 yılda kadın mücadelesini ve örgütlülüğünü daha fazla güçlendireceğimizi umuyoruz. Özellikle bu yıl kongremizi gerçekleştirmek istedik. Gerçekleştirdiğimiz belde, kent, kanton ve boyutların konferansları ardından birçok tarafla uzun tartışmalar yapıldı. Böylece iktidar zihniyetlere karşı çalışmalarımızı daha fazla ne kadar güçlendirebiliriz diyerekten harekete geçtik. Türk devletinin tehditleri, işgal zihniyeti ve devrimimizin kazanımlarına dönük saldırılar gerçekleşiyor.

Örgütlülüğümüz, gücümüz ve kendimizi eğittiğimiz Önder APO felsefesiyle sürekli kadın devrimine saldıran ve bu devrimin özünü boşaltarak özgür kadın iradesini zayıflatıp kırmak isteyen ataerkil zihniyet sistemine cevap olacağız. Kuzey ve Doğu Suriye devriminde kadın çalışmalarının güçlendirilmesi tüm kadın çalışmalarının güçlendirilmesi doğrultusunda coşkulu bir kongreydi.

Peki, kongrenin hazırlık aşaması nasıl gelişti…

Kongreyi ne zaman gerçekleştirme ve sloganının ne olacağını epey tartıştık. 2023 yılı kadın devrim kazanımlarına dönük Türk devleti saldırı planlarının daha fazlalaştığı bu tarihte yapmak istedik. Bununla ‘Siz ne kadar kadın devrim kazanımları boşa çıkarıp özgür kadın iradesini kırmaya çalışırsanız biz daha güçlü ve örgütlü bir şekilde bu planları boşa çıkartacağız’ cevabını verme amacıyla bu tarihi seçtik. Kongre de 2 yıl boyunca yapılan çalışmalar, bu süreçteki acı ve kazanımlar tartışıldı. Devrimimizin en büyük öncülerini yitirdiğimiz 2 yıllık acı bir süreçti. Bunun için de yönümüzü kongreye verdik.

Büyük öncü Sakine Cansız, Evîn Goyî, Dayîka Hogir, Zeyneb Saruxan, Jiyan Tolhildan vb. devrimimizin öncülüğünü yapanların ruhuyla güçlü bir şekilde kongremizi gerçekleştirdik. Kuzey ve Doğu Suriye merkezli tüm dünya ve kadınları için büyük karar sahibiyiz. Bu kongreyle bu kararları daha fazla netleştirmek amacıyla ‘Kadın Devrim Mücadelesi Ruhuyla Jin Jiyan Azadî Serhildanı’nı Zafere Taşıyalım’ şiarını seçtik.

Kongreye delegeleriniz dışında hangi bileşenler katıldı?

Kuzey ve Doğu Suriye’de tüm halk birleşenlerinden binlerce kadın kongreye katıldı. Kürdüyle, Arabıyla, Süryanisiyle, Türkmeniyle, Çerkezi ve Êzidîsinin yanı sıra aydın, yazar ve sosyalistler de kongreye katılanlar arasındaydı. Birlikte daha fazla ortak karar almayı umuyoruz. Aynı şekilde diğer yandan Şam’dan Halep’ten Lübnan’dan Başûr’dan Avrupa’dan arkadaşlarımız kongreye katıldı.

Kongrede Rojhilatê Kurdistan’daki serhildan ruhuna önemli ölçü de değinildi. Bu durum yeni mücadele haritasında nasıl belirleyici olacak?

Rojhilatê Kurdistan serhildanı ilhamını, temelini ve gücünü kadın devriminden aldı. Bu kongreyle kadınların öncülük ettiği serhildanın var olduğu Rojhilate Kurdistan’a mesaj göndermek istedik. Bu serhildan kazanacaktır. Kadın hareketi olarak Jin Jiyan Azadî serhildanının destekçisiyiz ve bu doğrultuda kongremizi Jin Jiyan Azadî serhildanına atfediyoruz. Jina Emînî şahsında bu serhildanda şehit düşen Rojhilatê Kurdistan ve İranlılara atfediyoruz. Bunu bilin yalnız değilsiniz, devrim alanı olarak bu serhildanın arkasındayız.

Bu kongreyle bizden istenenleri ileriki süreçte yapabileceğimizin kararını alıyoruz. Kongra Star olarak başat mücadelemiz Önder APO’nun fiziki özgürlüğünü sağlamadır. Bunu başlıca mücadele etmemizin nedeni Önder APO’nun, kadının içerisinde olduğu karanlığı aydınlığa ulaşmasını, umut, ordulaşma ve ideoloji olarak örgütlenmesini sağlamasıydı. Milyonlara bunu sağlayan Önder APO’nun fiziki özgürlüğünü sağlayana kadar hepimiz alanlarda olacağız. Kongremiz özellikle bu kararı esasta tartıştı. Yine Rojhilatê Kurdistan, kadın örgütleri ve devrimlerinin dünyadaki yankısı, bunu daha güçlü kılma ve daha fazla rol üstlenme durumları da tartışılan konulardandı. Özellikle çok hassas olan 2023 yılında daha fazla örgütlü, birlik ve beraberlikle düşmanın işgal planlarını ve kadın özgürlüğüne karşı ataerkil zihniyeti sonlandıracak hamleler içerisinde olacağız.

Kongreniz, Ortadoğu ve dünyada nasıl yankılanacak?

Sadece Kuzey ve Doğu Suriye için değil tüm Suriye, Kurdistan, Ortadoğu ve dünya Kadın Devrimi için çalışıyoruz. Çünkü bugün kadın öncülüğü Kurdistan’ın tamamında Jin Jiyan Azadî şiarıyla ulusallaştı. Onun için de bu devrimci ruh ve sloganla tüm ülkelere ve kadın hareketlerine ulaştırmalıyız. Kadın öncülüğünde Kurdistan’daki direnişi daha fazla örgütlülüğe dönüştürerek tüm dünya için daha fazla öncülük yapabilmeliyiz. Tüm çalışmalarımız bu doğrultuda yapılıyor.

Kongra Star içerisinde sadece Kürt kadınları yer almıyor. Kürt kadınları öncülüğünde Arap, Süryani, Türkmen, Çerkez kadınlar da örgütlülüğe dahil oluyor. Çünkü ilk olarak öncülük yapan Kürt kadınlarıydı. Bunun için de bölgedeki Arap topluluğu, tüm Arap ülkeleri ve kadınları için öncülük rolü üstleniyor. Kürt kadınları olarak nasıl tüm halk birleşenleri için öncülük yaptıysak Arap kadınları da tüm Arap kadınları ve diğer kadınların öncülüğünü yapmalıdır. Süryani kadınlar da tüm kadınların öncüsü olabilmeli. Böylece herkes kendi dili ve kimliğiyle kültürüne daha fazla öncülük yapabilir. Böylece özgürlük çemberine birleştirerek özgürlüğümüzü kalıcılaştıracağımızın sonucuna varacağız.

Katılamayan kadın örgütleri kongreye nasıl katkıda bulundu?

Kongreye birçok ülkeden ve örgütten güçlü mesajlar geldi. Bunlardan en önemlisi de Kurdistan Kadın Topluluğunun (KJK) mesajıydı. KJK mesajı, inşa ve kazanımlar için önemli bir mesajdı. Onların da bu kongreye dahil olmalarını isterdik. KJK’deki arkadaşların gelip katılması en büyük hasretimizdi. Gelemediler fakat içeriği dopdolu güçlü bir mesaj gönderdiler. Diğer yandan tüm meclis ve kurumların mesajları alındı. Farklı farklı ülkelerden kadın hareketlerinin mesajları vardı. Bu mesajlar tüm kongre yapısına sunuldu. Herkes kadın devrim zaferinin tüm dünya kadınlarının zaferi olduğu mesajını verdi. Farklı farklı dillerden çok önemli mesajlar gelmişti.