Paris’te kadınlar Rojbin Festivali’nde buluştu-YENİLENDİ

Fransa'nın başkenti Paris’te, “4. Fidan Doğan (Rojbin) Kadın Festivali” büyük bir coşku ile gerçekleştirildi.

"Kadın kırımına karşı özgür kadın ve özgür toplumu savunma zamanı" şiarıyla yapılan festival, Paris Val de Marne bölgesindeki Parc Interdepartmental alanında saygı duruşuyla başladı.

Halkın yoğun ilgi gösterdiği festival, Türk devletinin 2020 Haziran ayında Medya Savunma Alanlarına düzenlediği hava saldırısında şehit olan KJK Yürütme Konseyi üyesi Leyla Agirî'ye (Filiz Aslan) adandı. 

Halkın büyük ilgisini çeken Kürt ezgilerinin ardından Val de Marne bölge senatörü Laurence Cohen, sözü aldı. Cohen, “Bölge senatörü bir kadın olarak, bir feminist olarak, bir komünist olarak bölgemde Kürt kadınlarının festivaline yer vermek, ona ev sahipliği yapmak benim için onurdur. Barış, demokrasi ve özgürlük için mücadele eden bir halkın kadınları Paris’te katledildi. Aynı zihniyet Deniz Poyraz’ı katletti. Buna karşı Kürtlerin barış sesinin yanında olacağız. Adalet arayışını sürdüreceğiz. Yarın Paris’te Kürdistan’ı Savun eyleminde yine sizlerleyim” diyerek, başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olmak üzere ile tüm siyasi tutsakların bir an serbest bırakılması çağrısı yaptı.

KJK: SOYKIRIM, EKONOMİK, EKOLOJİK GASP VE TALANA KARŞI MÜCADELE YÜKSELTİLMELİ

KJK de Fidan Doğan (Rojbin) Kadın Festivali’ne gönderdiği mesajda şunları belirtti: “Fidan Doğan (Rojbin) Kadın Festivali vesilesiyle sizleri özgürlük dağlarımızın yarattığı inanç, coşku ve umutla selamlıyoruz. Böylesi bir süreçte gerçekleşen festivalinizin anlamlı bir buluşmaya ve mücadele ruhunu daha da büyütmeye vesile olacağına inanıyoruz. Bu temel de öncelikle Sara, Rojbin, Ronahi ve Leyla Agiri yoldaşlar şahsında bir kaz daha değerli şehitlerimizi anıyor, onların yürüttüğü mücadeleye layık olmanın sözünü veriyoruz. Şehitlerimize layık olduğumuz zaman ancak o vakit başarabiliriz. AKP-MHP faşizmi iktidarını kalıcılaştırmak için Kürt halkına yönelik tecridi ağırlaştırıyor.

AKP ve MHP faşizmi kendi iktidarlarını kalıcılaştırmak için Önder Apo üzerindeki tecrit ve işkence sistemini derinleştirmekte, Güney Kürdistan’a dönük işgal girişimi başta olma üzere Şengal, Maxmur ve Rojava’ya dönük saldırılarına tüm insani ve ahlaki değerleri çiğneyerek devam etmektedir. Faşizmin yaratmak istediği bu karanlığa karşı bugün her yerde mücadeleyi büyütmek boynumuzun borcudur. Avrupa’daki halkımızda yıllardır bunun bilincinde olarak mücadelesini sürdürmektedir. Kuşkusuz bu konuda da kadınlar öncülük rolü oynamaktadır.

Tüm kadınlar ve Kürt halkı erkek egemen sisteme karşı, AKP-MHP faşist ittifakının kadın kırım ve Kürt soykırım politikalarına, ekonomik, ekolojik gasp ve talana karşı mücadele yükseltilmelidir.”

Festivalde Jineoloji Kürt kültürü ve sanatını tanıtan stranlar, çocuklar için boyama atölyesi, halkın ihtiyacını karşılayan stantlar gün boyunca hizmet verdi.

Festivalde, Tamil halk danslarını, Meral Alkan, Yelda Ebbasi, Nuarin ve TEV-ÇAND bünyesinde çalışma yürüten Kevina Zêrîn sahne aldı.