Newaya Jin ocak sayısı: Direnen kadınlık hep var olacak!

Avrupa’da yayın yapan aylık kadın gazetesi Newaya Jin’in Ocak sayısı “Direnen kadınlık hep var olacak!” manşetiyle çıktı.

Newaya Jin yeni sayısında ocak ayının Kürtlerin tarihine 2013 yılı itibariyle kara bir ay olarak geçtiğine dikkat çekiyor.

Gazete, geçen yıllarda olduğu gibi olduğu gibi bu yıl da ocak sayısında Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in katledildiği I. Paris Katliamı’na mercek tutuyor.

Üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen adaleti sağlamayan Fransa devletinin tutumuna, özellikle de “devlet sırrı” kisvesiyle gizlenmeye çalışılan “gerçek faillere” oklar yöneltilmiş.

Gazete, Fransa devletinin “gerçekleri karartmaya dönük yaklaşımlarının 23 Aralık’ta 2.Paris Katliamı’yla sonuçlandığı” tespitini yapıyor.

FRANSA DEVLETİ BU DAVADAN KAÇAMAZ

Gazetenin yazarlarından Ronahî Serhat 9 Ocak Katliamı’nı işlediği ve “Hakikatten kaçamazsınız!” başlığıyla kaleme aldığı yazısında Sara, Rojbin, Ronahî’nin devrimci yaşamlarının örnek yanlarına eğiliyor.

Egemen erkeklik yapılanmasının tarih boyunca özgür kadın kimliğine saldırılarına işaret eden Ronahî Serhat, bunun karşısında ise direnen kadınlığın hep var olduğunu ve bundan sonra da var olacağına vurgu yapıyor.

Serhat, katil Ömer Güney’in öldürülerek soruşturmanın örtbas edilmek istendiğine dikkat çekerken, Fransa devletine “Paris katliamı, Fransa tarihine yazılmış bir kara lekedir. Fransa devleti bu davadan kaçamaz. Fransa devleti bir an önce Kürt halkına karşı hukuki görevlerini ve siyasi sorumluluğunu yerine getirmelidir” çağrısında bulunuyor.

İNTİKAMI ALINACAK

23 Aralık’ta gerçekleştirilen ve Evîn Goyî (Emine Kara), Mîr Perwer (M.Şirin Aydın) ile Abdurrahman Kızıl’ın şehit düştüğü 2. Paris Katliamı’na ilişkin ise PAJK Koordinasyonu’nun yazılı açıklamasına yer veriliyor.

 “Faşizm Kürt halkının öfkesinde boğulacak” denilen açıklamada TC’nin Avrupa’ya siyasi cinayetler ihraç ettiği hatırlatması yapılıyor.

RADİKAL DEMOKRASİ MÜCADELESİ

Yazar Hêja Zerya  “Özgürlük senfonisine dönüşenler” başlığıyla 9 Ocak Katliamı’nı ele almış.

“Sakineler yerleşik kültüre, geleneğe başkaldıran, özgürlük senfonisine dönüşen mücadele kişilikleridir” diyen Hêja Zerya, kırım ve soykırıma karşı kadın değerlerinin özünü temsil edebilmenin radikal demokrasi mücadelesiyle mümkün olabileceğine dikkat çekiyor.

2023 yılının ilk sayısında; geçtiğimiz aylarda Süleymaniye’de katledilen Nagihan Akarsel ve 2022’de şehit düşen Aysel Doğan’ın Sakine Cansız’ı anlatan çeviri yazılarına da yer verilmiş. 

ASLA PES ETMEYECEĞİZ

Gazeteye konuşan Fransa-Kürdistan Dayanışma Derneği Eşbaşkanı Sylvie Jan ise Paris Katliamı’nın geride kalan 10 yılının özetini yapıyor. 9 Ocak’ı “hayatıma damgasını vurdu” şeklinde tanımlayan Sylvie Jan, Fransa devletine eleştiriler ve sorular yönelterek “asla pes etmeyeceğiz” diyor.

Sima Çırav “Bir efsanenin ardından’ başlığıyla kaleme aldığı Sakine Cansız’ı anlatan yazısında O’nu “Yolun dikenlerini temizleyen, yolu oluşturan bilge kadın” olarak tanımlıyor.

Gazete ayrıca, Sakine Cansız’ın ‘Hep Kavgaydı Yaşamım’ kitabından derlediği kısa kesitlere de yer vermiş. Sakine Cansız’ın Şam’a ilk yolculuğunu Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile uzun yıllar aradan sonra ilk buluşma heyecanını konu alan yazı “Kaynağa ulaşmak” başlığını taşıyor. 

ÖZ YÖNETİM ŞEHİTLERİ

Yazarlar Yurdusev Özsökmenler ve Roza Metîna ise Özyönetim Direnişleri süreci ile direnişlerde hedeflenen Asya, Sêvê, Fatma ve Pakîze ile birçok şehidi kaleme almış.

Yurdusev Özsökmenler Özyönetim Direnişi’ne götüren 2013 sonrası siyasi haritayı çıkarıyor. Özsökmenler büyük direnişe öncülük eden kadınların devrimci duruşlarını şöyle tarifliyor: “Onlar yaşamlarının son anına kadar yüksek bir feda ruhuyla halkın yanında ve direnişin en önünde yer alarak baskıya, zulme, imhaya karşı direnen Kürt kadınlarının sembolü oldular.”

Roza Metîna da faşist, soykırımcı Türk devletinin Özyönetim Direnişleri’ndeki vahşet uygulamalarına dikkat çekiyor ve kadınların tüm insanlık dışı saldırılar karşısındaki müthiş direnişini özetliyor.

ROJHILAT SERHILDANLARI

Rojhilat’taki serhildanlara değinen yazar Nûjiyan Amed “Li Dijî mirinê Jin, Jiyan, Azadî” başlığıyla Rojhilat ve İran’da tarihi bir serhildan yaşandığına vurgu yapıyor.

Yazar, rejimin idamlarla korku iklimi yaratmaya çalışmasına rağmen geri adım atılmayacağını, özellikle kadınların “Jin, Jiyan, Azadî” felsefesiyle direnişi büyüteceğine işaret ediyor.

ENTERNASYONALİST BİR TURNA

Ocak sayısında Dilzar Dîlok’un “Evdala Zeynikê Destanı’nda Enternasyonalist bir turna” başlıklı yazısının yanı sıra Elif Ronahî’nin kadın tarihini anlatan “Xwe afirandin dîrok e” başlıklı yazı dizisinin birinci bölümüne yer verilmiş.

JİNEOLOJİDEN SANATA

Gazete, jineolojî kategorisinde Almanya’da gerçekleştirilen bir jineolojî kamp deneyimini anlatan Elif Kaya’nın ‘Direniş hafızasıyla bağ kurmak’ makalesi ile Bermal Çem’in sanatın toplumların psikolojisi ile ilerlemesindeki önemini anlatan yazısına birer sayfa ayırmış.

Yeni sayıya gazetenin web sitesi newayajin.net üzerinden erişmek mümkün.