Newaya Jin’in Şubat sayısı çıktı

“İmralı’da zaman özgürlüğe kurulu” manşetiyle çıkan Newaya Jin, uluslararası komploya karşı mücadeleden güncel gelişmelere kadar çok çeşitli konu başlıklarını öne çıkarıyor.

Avrupa’da yayın yapan aylık kadın gazetesi Newaya Jin’in 227. sayısı çıktı. Gazete, “İmralı’da zaman özgürlüğe kurulu” manşetiyle okuyucularıyla buluştu.

Şubat sayısında 25. yıl dönümünde uluslararası komplo ve komploya karşı mücadele, yerel seçimler, Şubat 2023’te gerçekleşen depremin etkileri, ekolojik kıyım, Irak seçimleri ve Ortadoğu’daki güncel gelişmeler, Belucistan’daki kadın mücadelesi, İran zindanlarındaki kadın tutsakların direnişi gibi çok çeşitli konu başlıkları yer alıyor.

EVRENSELLİKLE BOŞA ÇIKAN KOMPLO

Gazete yazarlarından Ruşen Samsat, “Evrensellikle boşa çıkan komplo” başlıklı yazısında 26. yılına giren uluslararası komploya karşı mücadeleyi kaleme aldı. Cezaevlerindeki açlık grevlerinin bir çağrı olduğunu vurgulayan Samsat, “Uluslararası komployu en fazla boşa çıkaran boyut kuşkusuz paradigmanın Ortadoğu’yu aşarak evrensel düzeyde etki yaratması ve yayılmasıdır” dedi.

Havin Güneşer de, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın felsefesi ve paradigmasının dünya halkları ve kadınları tarafından artık dayanışmanın ötesinde sahiplenildiğine dikkat çekti. Havin Güneşer, “Büyüleyici yaşam Jin û Jiyan olarak Mezopotamya’da zaten ortaya çıkmıştı. Şimdi bu büyüleyici yaşam Rebêr Apo’nun felsefesi temelinde, bunun Azadî ile bağlantısını da kurarak,  bir “özgürlük sanatı” olarak kendi topraklarımızdan başlamak üzere tüm dünyaya yayılıyor” ifadesini kullandı.

ÇÖKERTMEK İSTEYENLER ÇÖKÜNTÜYE UĞRUYOR

“Umutlu, iradeli ve örgütlü gerilla, kadın ve halk gerçekliği komplo ve çökertmenin önünü almaktadır” diyen Hêja Zerya ise, gerillanın devrimci operasyonlarının “Çöktürme planı yapanları büyük çöküntüye uğrattığını” dile getirdi.

“Bir adanın öyküsü” başlıklı köşe yazısında Haskar Kırmızıgül, 25 yıllık İmralı direnişine dikkat çekti: “İmralı’da zaman, mekan ve yaşam keskin bir bıçak sırtında ilerledi. Bu tek kişilik ada hapishanesinde milyonlar yaşadı. Zaman özgürlüğe ve anlama kuruldu. Ve adanın sınırları genişledi.”

HAMLENİN ENTERNASYONAL İSİMLERİ

Gazetede Abdullah Öcalan’a özgürlük hamlesine öncülük eden enternasyonal iki isimle röportaj da yer aldı. Türkçe sayfalarda Polonyalı görsel sanatçı Sofija Nierodzińska; Kürtçede, İtalyan gazeteci Giuliana Sgrena hamleye ilişkin düşüncelerini paylaştı.

KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt de Kürtçe sayfalarda 5. ayına giren hamle ve önümüzdeki dönem planlamasını kaleme aldı.

SAKİNE CANSIZ’IN KALEMİNDEN

Gazetenin Forum sayfasında ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın savunmalarından komplonun ardındaki felsefi ve politik zihniyeti konu alan değerlendirmesine yer verildi.

Aynı sayfada 2013 yılında Paris’te katledilen Kürt Kadın Hareketi öncülerinden Sakine Cansız’ın (Sara) 15 Şubat uluslararası komplosunun birinci yılında yazdığı bir yazı okuyucularla paylaşıldı. Aynı zamanda bir zindan direnişçisi olan Sakine Cansız İmralı’ya atıfta bulunarak şu satırları kaleme almış: “Oraları bilirim. Bir türlü sığdıramadığım, oralarla sınırlı tutamadığım sizi canlı yaşıyorum. Bu müthiş bir duygu. Bunları yaşarken diğer tüm çirkinliklere karşı daha iyi meydan okuyorum. Bu özgürlüğün en yaşanılası yanıdır. Ve bunu yaşamaktan kimse alıkoyamıyor ve koyamaz.”

ÖN SEÇİMLER İRADE BEYANIDIR

Gazetenin geniş yer verdiği temel gündemlerden biri de 31 Mart Yerel Seçimleri oldu. DEM Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı İlknur Birol Nezahat Doğan, söyleşisinde, halkın ön seçime büyük bir umutla geldiğinin altını çizerek, “Ön seçime basitçe, seçimlere aday çıkarılıyor penceresinden bakmak yanlış olur. Ön seçim bir irade beyanıydı” dedi.

DBP Amed İl Eşbaşkanı Sultan Yaray da, Roza Metina’nın sorularını yanıtladı. Sultan Yaray, kadınların yerel seçimlerdeki oynadığı role dikkat çekti.

DEPREMİN BİRİNCİ YILINDA

6 Şubat 2023’te 11 ilde gerçekleşen depremin etkilerini kaleme alan Yurdusev Özsökmenler, aradan geçen bir yıla rağmen depremzedelerin hiçbir sorununun çözülmediğini hatırlatarak, “Felaketlerle başa çıkabilmek için yapılması gereken en acil iş halkın kendi öz örgütlenmesini kurmasıdır” dedi.

ÖZGÜRLÜĞÜN PEDAGOJİSİ

Jineolojî sayfasında Berfin Güneş, Kurdistan Özgür Kadın Hareketi ve Jineolojî’de yeni bir ufuk açan eğitim yöntemlerini anlattı. Berfin Güneş yazısında, “Kurdistan Özgür Kadın Hareketi'nin öncelikle 'değişim ve devrimi bireyde yani kendimizde başlatmaya’ odaklanması, sömürgecilik karşıtı devrimci bir direniş pedagojisidir” tespitinde bulunuyor.

BÖLGEDEKİ GELİŞMELER VE EKOLOJİ KIRIMI

Zîlan Vejîn, İsveç’in başkenti Stockholm’de gerçekleşen Jin Jiyan Azadî konferansını analiz ederek, Rojhilat ve İranlı kadınların ülke içinde ve dışında baskılara daha fazla örgütlenerek yanıt verdiğini belirtti.  

Bêrîtan Zagros, Irak seçim sonuçları ve bölgedeki güncel gelişmeleri yorumladığı yazısında, işgalci, işbirlikçi çizginin kaybettiği seçimlerin önümüzdeki dönem büyük sonuçlar doğuracağına işaret etti.

Dengir Güneş ise, ekoloji sayfasında ekolojik sorunları yaratan sistem güçlerinin çözüm gücü olamayacağının altını çizdi.

BELUCİ KADINLARDAN İRAN ZİNDANLARINA KADIN PORTRELERİ

Gazetenin portre köşesinde Fidan Yıldırım, Kurdistan gibi gözaltında kayıplara ve yargısız infazlara karşı mücadele veren Belucili kadınların direnişinde bir öncünün Mahrang Baloch’un portresine yer verdi.

Berjîn Tekoşer ise Evin zindanında tutsak Rojhilatlı kadın aktivist Gulrox Îrayî’nin direnişini anlattı.

Anı kategorisinde ise, Medya Doz’un Şaristan Asmin anısına kaleme aldığı makale yer aldı.