Newaya Jin ‘Devrim haritasını kadınlar çiziyor’ manşetiyle çıktı

Kadınların sesi Newaya Jin gazetesinin Temmuz sayısında kadın mücadelesinden, Rojava Devrimi’ne, işgal saldırılarından kadın dayanışmasına birçok konuda haber, analiz ve dosyalara yer verildi.

Kadın gazetesi Newaya Jin’ın Temmuz sayısı “Devrim haritasını kadınlar çiziyor” manşetiyle çıktı. Kadın mücadelesi, açlık grevi direnişi, Rojava Devrimi, İstanbul Sözleşmesi, işgal saldırıları, kadınların dayanışma ağları gibi başlıklara dikkatlerin çekildiği 196. sayıda farklı içerikleri de bulmak mümkün.

Bu sayıda 19 Temmuz Rojava Devrimi’nin yıldönümüne dair başlığı yorumlayan Medya Doz, YPJ’nin bütün dünyada kadın ruhunu ayaklandırdığını anlattı. “Rojava'da bir halk devrimi, bir kadın dirilişi yaşanıyor” diyen Medya Doz, “Şiddet sarmalının orta yerinde bir halkın ve o halkın düş, duygu haritasını şekillendiren kadın devrimi yaşanıyor” tespitinde bulundu.

Gazetede Hêvîdar Xalid ise 10 yıllık inşa sürecini özetledi. 

CADI AVLARININ BUGÜNKÜ İZDÜŞÜMLERİ

Rabia Tamer de Türkiye kadın hareketinin temel gündemlerinden olan İstanbul Sözleşmesi’ni, Türkiye toplumunu yaklaşık 20 yıldır yöneten iktidarın ve genel olarak devlet zihniyetinin İstanbul Sözleşmesi’nden ne anladığını, bu sözleşme üzerinden kadın, cinsiyet ve aile algılarının ne olduğunu analiz etti.

KADIN RADİKALİZMİ VE YENİ MANİFESTO İHTİYACI

“Devletli uygarlık sisteminin son on yılda kadına yönelik saldırılarının biçimi ve yöntemi, kadın hareketlerinin özsavunma fikri, yöntemi ve eylemini çok yönlü geliştirme ihtiyacını dayatıyor” tespitinde bulunan Zerya Gül, DAİŞ’in Êzidî kadınları sokaklarda pazarlama-satma, tecavüz, cariyeleştirme, harem oluşturma yöntemi ile TC’nin kadına karşı genel ve aile içi şiddeti engelleyen uluslararası güvenceleri-sözleşmeleri kaldırmasının paralel saldırılar olduğunu vurguladı. 

DİRENİŞİN ZAFERİNİ MÜMKÜN KILMAK

Açlık grevi gündemini ise Ronahî Serxwebûn kaleme aldı. Kürdistan ve dünyada bir hak mücadelesi metodu olarak başvurulan eylemin tarihçesine dair hatırlatmalar yapan Serxwebûn, 27 Kasım 2020’den bu yana devam eden eylemin kadın öznelliğine dikkat çekiyor. 

Gazetenin Kürtçe yazarlarından Berîtan Zagros ve Roza Metîna ise dikkatleri Güney Kürdistan'a yönelik 23 Nisan’dan itibaren başlatılan işgal saldırılarına çekiyor. İşgalin uluslararası desteğini hatırlatan yazarlar, PDK ve YNK’nin işgal karşısındaki pozisyonunu yorumladı. 

RETE JİN AĞI

2018'de İtalya'da kurulan ve şu an ülkenin birçok bölgesinde varlık gösteren RETE Jin ağı, patriyarkal sistemi alt etmenin özsavunma ve örgütlenmeden geçtiği perspektifi ile çalışmalarını yürütmekte. Aktivist Camilla Z. ile oluşumun örgütlenme esasları, çalışma metotları ve hedeflerine dair yapılan röportaja yer verildi. 

Jineolojî kategorisinde bu sayıda Delal Emilio’nun özetlediği İber Yarımadası’nda yürütülen çalışmaların tanıtımı yer aldı.

‘DENGÊ WELAT’ RADYOSU

Yeni Sayıda 2013’ten bu yana Kürtçenin farklı lehçelerinde yayın yapan ‘Dengê Welat’ Radyosu’nun tanıtımına da yer verildi. Hotbird ve Nilsat uyduları üzerinden yayın yapan ‘Dengê Welat’ın yayın politikasını Têkoşîn Mêrdîn değerlendirdi. 

29 Mayıs 2021’de ikinci konferanslarını gerçekleştiren Jinên Xwendekarên Kurdistanê’nin (JXK) gündemleri, projeleri ve hedeflerine dair gazetenin sorularını Rojin Agir yanıtladı.

22 Temmuz 2019’da Bingöl’de şehit düşen Şevin Bingöl (Hülya Kül) ile 3 Mayıs 2021'de şehit düşen Sarya Diyar’a dair anlatı yazılarının yer aldığı Temmuz sayısı farklı birçok başlığı da içermekte. 

Yeni sayıya önümüzdeki günlerde newayajin.net sitesi üzerinden de erişmek mümkün.