Kürt Kadın Kültür Haftası'nda 3. gün: Deq sanatı tanıtıldı

8 Mart vesilesiyle Berlin’de düzenlenen Kürt Kadın Kültür Haftası’nın üçüncü gününde, Kürt halk geleneğinde duyguların dışa vurumu olarak bedene işlenen Deq sanatı tanıtıldı.

Cenî Kürt Kadın Barış Bürosu’nun 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Almanya’nın başkenti Berlin’de organize ettiği Kürt Kadın Kültür Haftası kapsamındaki etkinlikler devam ediyor.

Etkinliklerin üçüncü gününde, kadınların acı, sevinç, umut, bereket ve gücü sembolleştirildi ve duygularını vücuduna nakış nakış işledikleri çizgilerden oluşan geleneksel Deq (dövme) sanatı tanıtıldı.

Bu özel etkinlikte Deq Sanatçısı Elu, dövmelerin derin anlamlarını ziyaretçilere aktardı. Deq sanatının binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan Kürt kültürünün önemli bir parçası olduğunu aktaran Elu, Amed, Mêrdîn, Êlih kentlerinde farklı, Mereş, Semsûr, Dersim gibi yörelerde farklı motifler kullanıldığını belirtti. Elu, “Bu farklılıklar inançlardan kaynaklanıyor, inançların kutsallıklarını bedenlerine işliyorlar. Geleneksel olarak, deq motifleri genellikle doğadan ilham alır ve kişinin kimliğini, aidiyetini ve yaşam deneyimlerini temsil eder. Ancak modern çağın etkisiyle, deq sanatı da değişime uğramış ve daha soyut ve modern tasarımlar da ortaya çıkmıştır” dedi.