Kolombiya’da Kürt kadın hareketine büyük ilgi 

Kolombiya'da ‘Kürt kadın hareketi ve jineoloji’ başlıklı seminer büyük ilgi gördü.

Kolombiya’da Kürt kadın hareketinin deneyimleri ve jineolojinin tanıtımı amacıyla 9 Şubat’ta başlayan etkinlikler büyük ilgi görüyor. Kolombiya Dayanışma Komitesi Kadın Kolektifi'nin organize ettiği etkinlikler Jineoloji Komitesi Üyesi Zilan Diyar’ın katılımıyla gerçekleşiyor. 

Etkinliklerin ilki alternatif ekonomi modelinin geliştirildiği otonom merkez Rete Jin Sabana’da, farklı kolektiflerden 80 kadının katılımıyla başladı. Eğitimde ilk gün kadın hareketinin ordulaşma, partileşme ve konfederalizme giden kırk yıllık mücadele tarihi anlatıldı. İkinci gün jineolojinin kavramsal, kuramsal ve kurumsal çerçevesine dair sunum yapıldı. 

Kadınlar tarafından 11 Şubat’ta kurulan kültür merkezi Redada’da yapılan ikinci etkinliğe 120’yi aşkın kadın katıldı. Soru-cevap biçiminde yürütülen etkinlikte öz savunma ve kadın kimliği ile mücadelede oluşan yeni yöntemler üzerine tartışma yürütüldü. 

Kolombiya Ulusal Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne bağlı Camillo Torres anfisinde dün yapılan seminer ise Bogota’daki en geniş katılımlı etkinlik oldu. ‘Kürt kadın hareketi ve jineoloji’ başlıklı seminer, Dayanışma Komitesi üyelerinin kısa tanıtımı ile başladı. Öğrenciler kadar öğretim görevlilerinin katıldığı seminerde yaklaşık 700 kişi bulundu. 

'REBER APO YOK OLMAK ÜZERE OLAN ULUSU ÖNCÜ DÜZEYİNE GETİRDİ'

Seminerde konuşan Zilan Diyar, uluslararası komplonun 20. yılında Kürdistan’dan Avrupa’ya yayılan açlık grevlerine ve Strasbourg’a doğru gerçekleşen uzun yürüyüşlere değindi. Açlık grevi direnişlerinin ve enternasyonalist yürüyüşün Öcalan’ın özgürlüğüne odaklandığını belirten Diyar, "Reber Apo yok olmakla yüz yüze olan bir ulusu dünyadaki devrimci hareketlere öncülük eden bir düzeye getirmiştir’"dedi. Ayrıca kadın özgürlük hareketinin cephesinde biriken değerlerin ancak, sosyal bilim ve devrimcilik arasında bir bağ kurularak kalıcılaştırabileceğine dikkat çekti. Sakine Cansız’ın anlatımlarından yola çıkılarak hazırlanan sinevizyon gösteriminin ardından seminer, soruların cevaplanmasıyla sona erdi. 

Seminerin ardından katılımcılar açlık grevcilerine dayanışma mesajlarını da iletti.