Köln’de Haziran ayı şehitleri anıldı

Almanya'nın Köln kentinde, Haziran ayı şehitleri anıldı.

Almanya’nın Köln kentindeki Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde düzenlenen bir etkinlik ile Haziran ayı şehitleri anıldı.

YJK-E’nin düzenlediği anma saat 17.30’da başladı ve Köln ile çevresinde yaşayan şehit, gerilla ve tutsak aileleri ile meclis çalışanları katıldı.

Haziran ayı şehitlerinin fotoğrafları ile donatılan salonda ayrıca Zeynep Kınacı (Zilan), Sema Yüce, Filiz Yerlikaya (Gulan) ve KJK Yürütme Konseyi (YK) Üyesi  Leyla Agirî (Filiz Aslan) ile geçtiğimiz hafta İzmir'de katledilen Deniz Poyraz'ın fotoğrafları çiçeklerle süslendi ve şehidler için mumlar yakıldı.

Anma etkinliği saygı duruşu ile başladı. Şehit Aileleri Kurumu’ndan (KOMAW) Şengê Kahraman yaptığı konuşmada Leyla Agirî ile olan anılarını anlattıktan sonra, "Şehitlere ne kadar yanıt olabiliyoruz" diye sordu.

Anma, Zeynep Kınacı ve Sema Yüce'nin fedai eylem yapmadan önce kaleme aldıkları son mektupların okunmasıyla devam etti, mektupların okunması sona erdikten sonra ise, “Şehid namirin" ve "Jin, Jiyan, Azadî" sloganları atıldı.

Kadın aktivisti Nûda Amed ise yaptığı konuşmada "Mayıs ayı şehitler ayıdır. Haziran ayı ise fedailerin ayıdır. Fedai kadın arkadaşlar eylemleriyle Kürdistan tarihini adlarını yazdırmış ve mücadeleyi büyütmüşlerdir.

Zilan arkadaş Önderliğe karşı bombalama eylemi yapıldığı zaman fedai eylem yaptı. Cezaevleri tasfiye edilmek istenirken Sema Yüce bedenini ateşe verdi. Dağların tasfiyesine karşı ise Viyan Soran fedai eylemle cevap verdi” dedi.

İzmir'de katledilen HDP'li Deniz Poyraz'ı da anan Nûda Amed şunları söyledi: "Deniz'in şahadeti şunu gösterdi. Kürt olarak yaşamamıza izin verilmiyor. Nerede yaşarsak yaşayalım sömürgecilerin hedefi oluyoruz. Bu nedenle sistem içinde bir gelecek düşünmek yanlıştır. Mücadele etmeli ve kendi özgür ülkemizi kurmalıyız."

Leyla Agirî'nin yaşamına ilişkin sinevizyon gösterimi ile devam eden anma sloganlarla sona erdi.