Kışanak ve Tuncel için tahliye çıkmadı

Amed Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak ile DBP Eş Başkanı Sebahat Tuncel hakkında açılan davanın 10'uncu duruşmasında da tahliye çıkmadı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında, 2016 yılının Ekim ayında tutuklanıp yerine gaspçı atanan Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve Kasım ayında tutuklanan DBP Eş Başkanı Sebahat Tuncel hakkında açılan davanın 10'uncu duruşması Malatya 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hacer Özdemir, İsviçre'nin Zürih kenti parlamenteri Muamer Kurtulmuş, İHD Genel Merkezi'nden Kasım Akbaş, İstanbul şubeden Deniz yıldız, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, Malatya şube yöneticileri ve savunma avukatları katıldı.

“Örgüt kurma ve yönetme”, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” ve “Örgüt propagandası yapma” iddialarından Kışanak’ın 230, Tuncel’in 145 yıl hapsi isteniyor.

Kışanak ve Tuncel'in katılmadığı duruşmada 6 avukat savunma yaptı. Duruşma, savcının geçen duruşmada verdiği mütalaanın tekrar edilmesi ile devam etti. Savcı mütalaasında, Kışanak'ın "silahlı örgüt kurma ve yönetme" suçundan 22,5 yıl, Tuncel'in ise "silahlı örgüt üyeliği" suçundan 15 yıl cezalandırılmasını talep etmişti. Savcı, ayrıca her iki kadın siyasetçi için KCK ve DTK'yi kastederek "zincirleme silahlı örgüt propagandası yapmak" suçundan 26 yıl 8'er ay hapis cezası istemişti.

Savunma avukatları, tek tek yaptıkları savunmada DTK'nin Meclis’in de kabul ettiği legal siyasi bir oluşum olduğunu, suç diye tanımlanan tüm çalışmaların belediye ve siyasi bir partinin çalışmaları olduğunu belirtti. Savunma avukatları, propaganda kapsamında değerlendirilen suçlamaların da ifade ve düşünce özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek, kovuşturmanın yenilenmesini, eksik evrakların tamamlanmasını, müvekkillerinin cezaevinde kaldıkları sürenin göz önüne alınarak tahliye edilmesini istedi.

Duruşmaya verilen yarım saatlik aradan sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, tahliye talebini reddederek, eksik evrakların tamamlanması, Kışanak ve Tuncel'in SEGBİS'le hazır edilmesi için, duruşmayı 17 Aralık 2018 tarihine erteledi.