Katledilen kadınlar İstanbul’un ilçelerinde anıldı

TJA ve HDP Kadın Meclisi, İstanbul’un birçok ilçesinde Paris ve Silopi’de katledilen kadın siyasetçileri andı.

Özgür Kadın Hareketi (TJA) ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Fransa'nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013’te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) ve Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez’in (Ronahî) katledilişlerinin 10’uncu yılına ilişkin HDP’nin Kağıthane, Esenyurt ve Ümraniye ilçe binalarında anma etkinliği düzenledi.

KAĞITHANE

Kağıthane ilçe binasında düzenlenen anma etkinliğine HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ve HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol ile ilçe yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Etkinliğinin düzenlendiği salona Paris’te katledilen 3 Kürt siyasetçinin yanı sıra Şirnex’in Silopi ilçesinde 4 Ocak 2016 tarihinde sokağa çıkma yasaklarında katledilen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclisi (PM) üyesi Sêvê Demir, Özgür Kadın Kongresi (KJA) üyesi Fatma Uyar ve Silopi Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakize Nayır ile geçtiğimiz günlerde Ahmet Kaya Kültür Merkezine yapılan saldırıda katledilen KCK Komite Üyesi Emine Kara’nın (Evîn Goyî) fotoğrafları da asıldı.

Anma etkinliği saygı duruşuyla başladı. Daha sonra katledilen kadın siyasetçilerin mücadelesinin konu alındığı sinevizyon gösterisi yapıldı. Sinevizyon gösterimi esnasında kadınlar, "Şehîd namirin", "Jin jiyan azadî" sloganları attı. Etkinlikte ayrıca katledilen kadınlar için mumlar yakıldı.

KATLİAMLARIN KAYNAĞI ÇÖZÜMSÜZLÜK POLİTİKALARI

Burada söz alan HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, tüm bu katliamların nedeninin iktidarların, Kürt sorunun çözümünde ısrar ettiği savaş politikalarından kaynaklandığını aktardı. Katledilen kadınları saygıyla andıklarını belirten Gülüm, “İster sokağa çıkma döneminde katledilen arkadaşlarımız, ister Paris katliamında katledilenler tüm bu katliamların kaynağı sadece Türkiye’de değildir. Aslında diğer noktalarda da Kürt sorununda çözümsüzlük politikasının sonucu olarak gerçekleştiğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.

DİRENEN KADINLAR HEDEFE ALINDI

Etkinlikte söz alan TJA Aktivisti Selcan Saygı da, direnen kadınların hedefe alındığını vurgulayarak katledilen Sakine Cansız’ın “Hep kavgaydı yaşamım” sözünü dile getirdi. Kürt halkının ve kadınlarının mücadelesindeki direnişe dikkat çeken Saygı, 10 yılda gerçekleşen bu saldırıların tesadüf olmadığını belirtti.

Konuşmaların arından anma etkinliği şiir dinletisi ve kilamlarla son buldu.

ESENYURT

Esenyurt ilçe binasındaki etkinliğe de HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encu, HDP Gençlik Meclisi ile Genç Kadın Koordinasyon'u, TJA Aktivistleri, Barış Anneleri, hasta ve infazı yakılan tutuklu yakınları, Anadolu Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAYDER),  Marmara Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (MATUHAY-DER) temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı.  Anmanın yapıldığı salona, "Saralardan Sêvêlere, Sêvêlerden Evinlere mücadelenin izindeyiz" pankartı ile hayatını kaybeden kadınların fotoğrafları asılırken  sarı, kırmızı ve yeşil mumlar da yakıldı.

MÜCADELELERİ KURDİSTAN'I AŞTI

Saygı duruşu ile başlayan anma etkinliği sinevizyon gösterimi ile devam etti.

Burada söz alan TJA Aktivisti Türkan Aşçı, mücadele içerisinde sayısız acının olduğunu buna karşı da direnişin de sürdüğünü aktardı. Aşçı, "Katliamlar ile Kürt halkının direnişi boğulmak istendi. Ancak unuttukları bir şey vardı; Mücadele dört parça Kurdistan'ı aştı, bütün dünyaya 'Jin Jiyan azadî' sloganları yükseldi” şeklinde konuştu.

‘SALDIRILARLA KÜRTLERİ DURDURAMAYACAKLAR'

HDP Sözcüsü Ebru Günay ise, 10 yıl önce gerçekleşen katliamın gerçek faillerinin açıklandığı taktirde ikinci Paris Katliamı’nın yaşanmayacağını işaret etti. Kürt kadınlarına yönelik saldırıların püskürtülebileceğini aktaran Günay, bu saldırıların Kürt halkının kazanımlarına yönelik gerçekleştiğinin altını çizdi. Kürtlere yönelik saldırıların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecritle bağlantısına değinen Günay, saldırılarla Kürtleri durduramayacaklarını söyledi.

Anma, Grup Hevra'nın seslendirdiği stranlar ve HDP Genç Kadın Koordinasyon'u üyesinin okuduğu "Ey Paris" şiiri ile son buldu.

ÜMRANİYE

Ümraniye’de gerçekleşen anmaya da HDP milletvekili Oya Ersoy, TJA Aktivistleri ile çok sayıda kişi katıldı. Katledilenlerin fotoğraflarının asıldığı ve mumların yakıldığı anmada katliam kınandı.

Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçısı Baran Bozyel'in katıldığı anmada hep bir ağızdan Kürtçe stranlar seslendirildi.