Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

Katledilen Garibe Gezer’in işkence görüntülerine ulaşıldı

Jinnews, Kandıra Cezaevi’nde katledilen Garibe Gezer’in gördüğü işkencenin görüntülerine ulaştı.

Mêrdîn'in Nisêbîn ilçesinde 2016 yılında gözaltına alınarak tutuklanan ve sürgün edildiği Kandıra 1 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde uğradığı tecavüz ve işkencenin ardından 9 Aralık 2021 günü katledilen Garibe Gezer’in işkence görüntülerine Jinnews ulaştı. Gezer katledildikten sonra jet hızıyla savcılık tarafından dosyaya gizlilik kararı getirilirken, avukatların da soruşturmaya dahil olmaları engellendi.

Avukatlarının bugüne dek yaptıkları tüm başvurulara “takipsizlik kararı” verildi. Avukatlar, Gezer’in maruz kaldığı işkence ve tecavüze ilişkin Anayasa’nın 17, 40, 36 ve 141’inci maddeleri ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 3, 6 ve 13’üncü maddesini kapsayacak şekilde 2022’nin Mart ayında Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulundu. Ancak başvuruya dair şimdiye kadar olumlu ya da olumsuz bir dönüş yapılmadı.

Gezer’in cezaevinde maruz kaldığı işkence kamera kayıtlarına yansıdı. Görüntülerde Gezer'in, çok sayıda gardiyan ve cezaevi memuru tarafından kollarından çekilerek yerlerde sürüklendiği görülüyor. Yine görüntülerde işkenceye maruz kalan Gezer’in yerde sürüklendiği esnada çığlık attığı da kameralara yansıyor.

Gezer’in avukatları Eren Keskin, Jiyan Kaya, Jiyan Tosun ve Elif Taşdöğen, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube binasında, Gezer’in katledilmesine dair açılan dosyanın tam 11 ay sonra sonuçlandığını duyurmuştu. Gezer’in uğradığı işkencenin kanıtları olmasına rağmen, Gezer’in dosyasına Kandıra Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “yeterli delil bulunmadığı” gerekçesiyle “kovuşturmaya yer yok” kararı verildi.