Kadınlardan Türk devletinin suçlarına karşı BM'ye mektup

Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadın örgütleri, Türk devletinin işlediği suçlara ilişkin BM Yetkilisi Reem Alsalem’e şikâyet mektubu gönderdi.

Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadın örgütleri, Türk devleti ve çetelerinin, işgal altındaki bölgelerde kadınlara dönük işlediği suçlara ilişkin Birleşmiş Milletler Kadına Yönelik Şiddet Özel Raportörü Reem Alsalem’e şikâyet mektubu gönderdi.

TÜRK DEVLETİNİN SUÇLARI

Kadınlar, Türk devletinin, kadına yönelik şiddet kanunlarına uymadığına dikkat çekilerek, suçlular hakkında soruşturma başlatmadığını ve hesap sormadığını belirtti.

Türk devleti ve çeteleri tarafından işkenceye uğrayan kadınlarla bir araya gelen örgüt, işgal altındaki bölgelerde işlenen suçları belgelediği 9 sayfalık rapor hazırladı.

Hazırlanan içeriğe göre, Efrîn Bölgesi’nde Ekim 2020’den Eylül 2021’e kadar 54 kadın kaçırıldı, zindanlarda her türlü işkenceye ve kötü muameleye maruz kaldı.

Mektupta şunlara yer verildi: “Türk devleti ve çetelerinin Suriye’nin kuzeyinde işgal altındaki bölgelerde işlediği suçlar BM’ye bağlı çok sayıda tarafla tartışıldı. Kadınlara dönük suçlar sistematik bir şekilde işleniyor ve suçlar güvenli bir şekilde belgeleniyor. Girê Spî’deki kadınlara SMO tarafından cinsel şiddet işleniyor, çok sayıda aile topraklarına dönemiyor. Örgütler Reem Alsalem’in çağrısı üzerine şikayetnameyi imzaladı.”

TÜRKİYE'Yİ ZİYARET EDECEK

Birleşmiş Milletler Kadına Yönelik Şiddet Özel Raportörü Reem Alsalem, 18-27 Temmuz 2022'de Türkiye'yi ziyaret edecek. Alsalem, resmi olarak davet edildiği Türkiye ziyaretine hazırlık için açık bir çağrı metni yayımladı.

Şikâyet mektubunda imzası olan kadın örgütleri şöyle: "Êzidîne, Peymangeha Kurdî ya Aştiyê, Tora Pêşengên Aştiyê, PÊL – Civil Waves, Rêxistina Sara ya Têkoşîna li dijî Tundiya li ser Jinan, Platforma Serêkaniyê, Komela Şawîşka ya Jinan, Weqfa Hevdestî ya Qurbaniyan a Bakur û Rojhilatê Sûriyê, Sûriyûn (Syrians for Truth and Justice) ve Platforma Genim û Zeytûnê."