Kadınlardan Fransa’ya: Neden katliama izin verdiniz?

Fransa Kadın ve Eşitlik Bakanlığı binası önünde “Hepimiz Evîn’iz” diyerek bir araya gelen kadınlar, Fransa’da gerçekleştirilen katliam dosyalarının kapatılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Fransa’nın başkenti Paris’te 23 Aralık günü gerçekleşen katliamın üzerinden 8 gün geçti. Katliamda yaşamını yitirenlerin cenaze işlemleri halen devam ederken, halkın Ahmet Kaya Kültür Merkezindeki Adalet nöbeti devam ediyor. Her gün bir etkinliğin yapıldığı Paris’te bugünkü eylemin adresi Fransa Kadın ve Eşitlik Bakanlığı binası önü oldu.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) çağrısıyla Bakanlık önündeki Invalides metro durağında bir araya gelen kadınlar, bir miting düzenledi.

Fransa Demokratik Kürt Konseyi adına Berivan Fırat’ın açılış konuşması yaptığı mitingde kadınlar, Paris Katliamı’nda şehit düşen Evîn Goyî’nin (Emine Kara) portresinin altına ‘Je suis Evin” (Hepimiz Evîn’iz) yazılı dövizler taşıdı.

‘KİMSE BİZİ ÖLÜMLE TERBİYE ETMEYE KALKIŞMASIN!’

Evîn Goyî şahsında tüm özgürlük şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulduktan sonra TJK-E aktivisti Medya Botan konuştu. Medya Botan, 10 yıl önceki katliamın daha aydınlatılmadan yeni bir Kürt katliamı yaşandığını belirterek, şöyle devam etti: “Kürt Kadın Hareketi olarak bir kez daha Fransa devletine, Avrupa Birliği’ne çağrı yapıyoruz; eğer bu katliamları açığa çıkarmazsanız, töhmet altında kalırsınız. Kürt kadınlar, Kürt halkı olarak, komplocu, imhacı, faşist sistemlere karşı sonuna kadar mücadelemizi yükseltecek ve başarıya ulaşacağız. Kimse bizi ölümle terbiye etmeye kalkışmasın!”

Medya Botan, şehit Evînlerin aydınlanma, siyasi, toplumsal, öz savunma anlamında yarattıkları değerlerin 21. yüzyıla damga vuracağını belirterek, kendilerinin de bu kararlılıkla mücadelelerini yükselteceklerini kaydetti.

‘KİMYASALLARI NEDEN DURDURMUYORSUNUZ?’

Mitingde Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) adına ise Ayşe Yumli Yeter söz aldı.

Dökülen kanın hesabını sorduklarını söyleyerek konuşmasına başlayan Ayşe Yumli Yeter, “Evîn’in kafasına sıkılan kurşunun hesabını soruyoruz. Bir Fransız ırkçısı mı diyeceksiniz bize? İnanmıyoruz. Fransız halkını böyle mi kandıracaksınız? Cezaevinde yapmış planlarını katil. O planları kiminle yaptı? Hapishane ziyaretine gidenler içerisinde Türk kontrgerilla elemanlarından kimler vardı? Kimler bağlantı kurdu? Kürt halkının DAİŞ’e karşı savaşmadığı söylüyor. Evîn Medya Savunma Alanları’nda, Evîn Rojava’da DAİŞ barbarlığına karşı savaştı. Evin bir yandan halkların, kadınların devrimini savundu, diğer yandan bölge gericiliğine, emperyalistlere karşı savaştı. Fransa devletine soruyoruz; Rojava’da bombalar hastanelerin, buğday depolarının, elektrik trafolarının tepesinden halkların başına yağdırılırken Fransa devleti Türk sömürgeciliğiyle işbirliği içindeydi. Daha 2 gün önce gerilla kadınlarımız kimyasal silahlarla katledildi; kimyasalları neden durdurmuyorsunuz? Neden Evîn’in, Mîr Perwer’in, Abdurrahman’ın kafasına sıkılan kurşunlara izin verdiniz? İşbirlikçisiniz; Türk sömürgeciliğiyle işbirliği yapıyorsunuz” diye konuştu.

Fransa Kadın ve Eşitlik Bakanlığı’na seslenen Ayşe Yumli Yeter, “Dün Sakinelerin dosyasını kapattınız; Kürt kadınlarının, Kürt halkının mücadelesi durmadı, bugün de Evînlerin dosyasının kapatılmasına izin vermeyeceğiz. Biz kadınlar nasıl ki AKP-MHP faşizmine karşı mücadele ettiysek Fransa’dan, Türk sömürgeciliğinden hesap sormaya devam edeceğiz” vurgusunda bulundu.

‘BU IRKÇI DEĞİL, BİR TERÖR SALDIRISIDIR’

Mitinge katılan Ulusal Emek Konfederasyonu’nun (Confédération Nationale du Travail-CNT) bir temsilcisi ile Fransa Ulusal Kadın Koordinasyonu Sözcüsü Suzy Rojtman da birer konuşma yaptı.

Suzy Rojtman, “Kimse bize bu olayı sıradan tesadüf olduğuna inandıramaz. Orada öldürülen, Kürt kadınlarının temsilcisiydi ve sürekli hedefteydi. Hem de 10 yıl önceki katliam için adalet isteyeceğimiz bir eylemin hazırlığı yapılırken bir Kürt kurumu saldırıya uğradı. Fransa devleti bu bir sıradan bir ırkçı saldırıdır diyemez. Bu bir terör saldırısıdır. Fransa devleti bu topraklarda hiçbir saldırıya izin vermemelidir. Bu saldırıların arkasındakileri açığa çıkarmalıdır. Bu süreçte yapılacak bütün eylemlerde Kürt kadınlarıyla birlikte olacağız” dedi.

 

Miting, atılan “Jin Jiyan Azadî” sloganı ile sona erdi.