Kadınlar Kadıköy’de haykırdı: Anayasadan ve sözleşmeden vazgeçmiyoruz

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine karşı Kadıköy’de bir araya gelen kadınlar, “Kararı tanımıyoruz, anayasadan, yasadan, sözleşmeden vazgeçmiyoruz” diye haykırdı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri öncülüğünde Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilen tek adam kararını tanımadıklarını bir kez daha yineledi.

Katledilen kadınların ailelerinin hazır bulunduğu eylemde, “Anayasadan, yasadan, sözleşmeden vazgeçmiyoruz” yazılı pankart taşındı. Eylemde, erkek şiddetiyle katledilen kadınların isimlerin teker teker okunarak, “Yaşıyor” diye haykırıldı. Sık sık, “İstanbul Sözleşmesi yaşattır”, “Kadın cinayetlerini durduracağız”, “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganlarının atıldığı eylemde Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Türkiye temsilcisi Gülsüm Kav bir konuşma yaptı.

‘KADINLAR YAŞAM HAKLARINDAN MAHRUM BIRAKILMAK İSTENİYOR!’

“Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganının önemine işaret ederek sözlerine başlayan Kav, İstanbul Sözleşmesi’ni bu iradeyle kazandıklarını ve tek adamın kararıyla da kaybetmeyeceklerini kaydetti. Kadınların bu kararlığının kazanımla sonuçlanacağını vurgulayan Kav, “Çok olağanüstü bir şey oluyor. Hiçbir uluslararası sözleşmeden ve o sözleşmenin kararını almış meclis hiçe sayılarak çıkılamaz. Bu herhangi bir uluslararası sözleşme değil, kadınların her gün öldürdüğü memlekette o acının, o kaybının tek çözümü” dedi. İstanbul Sözleşmesi’nin toplumsal mutabakatla imzalandığını belirten Kav, öyle feshedilemeyeceğinin altını çizdi.

‘HAKKIMIZ İÇİN SAVAŞACAĞIZ’

Kadınların yaşam hakkından mahrum bırakılmak istediğine dikkat çeken Kav, sözleşmeden çekilen ve buna taraf olan herkesin utanacağını vurguladı. İstanbul Sözleşmesi’nin işlemeye ve hayat kurtarmaya devam edeceğini kaydeden Kav, “Biz bu sözleşmeyi kimsenin lütufluyla almadık; yüzyılların mücadelesiyle aldık. O yüzden de kimsenin kararıyla da sözleşmeyi kaybetmeyeceğiz. Yerden göğe kadar evrensel hakkımız ve bu hakkımız için savaşacağız” dedi.

Katledilen kadınların söz alıp adalet vurgusunda bulunduğu eylemde, kadınlar feshi kararını tanımadıklarını bir kere daha haykırdı.