Kadınlar Marsilya ve Frankfurt'ta şiddete karşı alanlara aktı

Zozan Serhed, özgür dağlarda savaşan binlerce kadının kendileri için mücadele ölçüleri olduğunu vurguladı; “Nasıl ki bu kadınların izinden yürüyüp Şengal ve Rojava’yı özgürleştirdiysek bütün dünya kadınları için de mücadeleyi yükselteceğiz" dedi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle TJK-E öncülüğünde kadınlar, Fransa’nın Marsilya kentinde alanlara aktı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), Jineoloji Komitesi, Enternasyonel Solidarite, Arin Mirkan Kadın Meclisi öncülüğünde Marsilya’nın Canebiere Meydanı’nda kitlesel yürüyüş gerçekleştirildi. “Jin, Jiyan, Azadî; Jiyanê Biparêze”, Women Defen Rojava” pankartıyla başlayan yürüyüşte kadınlar, üzerinde Sara, Rojbîn, Ronahî” ve “Jin, Jiyan, Azadî” yazılı mor önlükler ile kortejde yerlerini aldı. Toplanma esnasında sık sık “Jin, Jiyan, Azadî sloganları atan kadınlar, farklı tarihlerde katledilen kadınların döviz ve afişlerini taşıdı.
ÖZGÜRLÜK SAVAŞÇISI KADINLAR ONURUMUZDUR
Yürüyüş öncesi Arin Mirkan Meclisi ve TJK-E adına yapılan konuşmalarda 25 Kasım’ın önemine değinilerek, erkek egemen zihniyetinin kadın özgürlükçü çizgi karşısında yenildiğinin altı çizildi. TJK-E adına konuşan Zozan Serhed, Önder Apo’nun yarattığı çizgi ve Jin, Jiyan, Azadî sloganı artık küreselleşmiş ve önü alınamayacak bir hal almıştır. Paris’te katledilen üç fidan, Cizre’de katledilen Sêvêler, Süleymaniye’de katledilen Nagihan Akarsel, İran’da devrime giden yolun mihenk taşı olan Jîna Emînî ve özgür dağlarda direnen, savaşan binlerce kadın, artık bizler için bu mücadelenin onur ölçüleri olmuştur. Bu kadınların izinden yürüyüp nasıl ki Şengal ve Rojava’yı özgürleştirdiysek bütün dünya kadınları için de mücadeleyi yükseltip kadınları özgürleştireceğiz. Kürt kadınlar bunu bütün dünyaya kanıtladı artık. Özgürlük verilmez, erk ve ataerkil devlet ve erkekle savaşılır ve kazanılır. İşte Kürt Kadın Hareketi bunun savaşını verdi ve kazandı. YPJ, PAJK, YJA-STAR bunun ispatıdır. Kürt kadını şu mesajı açık bir şekilde vermiştir; Ne irademizi ne de toprağımızı işgal edemezsiniz. Bunun için bir savaş verilmekte ve bu savaşta kadınlar zafer dışında hiçbir yolu kabul etmemektedir.”
SARA VE RÛKEN MODERN ZİLANLAŞMANIN SÜRDÜRÜCÜLERİ OLDU
Mersin’de yapılan fedai eyleme de değinen Serhed, sözlerini şöyle sürdürdü: “Önder Apo’nun yarattığı fikir etrafında özgürleşen kadınlar, düşmanın ‘ayakkabı numarasına kadar biliyoruz’ dediği işgalcilerin kalbinde savaşın yeni tarzını yarattı. Sara ve Rûken, modern Zîlanlaşmanın sürdürücüleri oldular. Bilinsin ki özgürlük, ağır bedeller ister ve Kürt kadınları bu savaşı bu bedeli her zaman için vermeye hazırdır.”

NAGİHAN VE JÎNA İÇİN YÜRÜDÜLER
Konuşmalar ardından Süleymaniye’de katledilen Nagihan Akarsel ve İran’da katledilen Jîna Emînî şahsında bütün kadınlara adanan yürüyüş başladı. Yol boyunca erkek-devlet şiddetine dikkat çekildi. Jineoloji çalışmalarını anlatan kısa broşürler, ve bildiriler de yine güzergah boyunca yerel halka dağıtılıp bilgilendirmeler yapıldı. Canebiere’de başlayan yürüyüş Le Plain’de Fransız kadınlarla birleşip Via Port’a devam etti.

‘KÜRT KADINLARIN MÜCADELESİ SİYAHİ KADINLAR İÇİN BİR UMUT’

Via Port’a biten yürüyüş sonrası miting düzenlendi. Mitingde ilk olarak Siyah Kadınlar Dayanışması adına konuşan Djemilia Saaros; Kürt kadınları öncülüğünde patriarkaya karşı başlayan mücadelenin siyahi kadınlar için umut olduğunu ve bu işbirliğinin, dayanışmanın süreceğini dile getirdi.

Daha sonra Jineoloji Komitesi adına konuşan aktivistler de Nagihan Akarsel’i andı. Aktivistler, Abdullah Öcalan’ın çizdiği ve geliştirdiği kadın özgürlük çizgisine büyük bir bağlılık ile bağlandıklarını ve özgürlüklerini ancak bu temelde yakalayabildiklerini ifade etti. Jineoloji Komitesi’nden sonra konuşan Fransız aktivistler ise mücadele ve dayanışmayı sadece bir günle sınırlı tutmayacaklarını her alanda direnişi büyüteceklerini vurguladı. Miting daha sonra halay be sloganlarla son buldu.

FRANKFURT’TA DEVLET ŞİDDETİ TEŞHİR EDİLDİ

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle kadın örgütleri Frankfurt Hauptbahnhof'da bir araya geldi.

Kadın örgütlerinin çağrısı üzerine üzerine bir araya gelen kadın bileşenleri toplanma yeri olan Hauptbahnhof'dan Willy-Brandt-Platz meydanına doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüşe, YJK- Hessen, ADKH, Yeni Kadın, Women Defend Rojava Frankfurt kadın örgütleri katıldı.

Erk zihniyete karşı yürüyüşte çok sayıda döviz ve pankart taşındı. Yürüyüş boyunca kadınlar, "Jin Jiyan Azadî”, “Bijî Berxwedana Gerîla” sloganları attı.

Bileşenler, Jîna Emînî ve Nagihan Akarsel, Sakine Cansız, Deniz Poyraz ve bugüne kadar devlet zihniyeti ekseninde katledilen kadınlar içinde bir skeç düzenleyerek devlet ve erkek şiddetini protesto edildi. Kadın örgütleri Kürdistan'da devam eden işgal ve kimyasal saldırıları protesto ederek Türkiye hapishanelerindeki hasta tutsakların durumuna da dikkat çekti.

ZORA kadın temsilcilerinin de destek verdiği yürüyüş Willy-Brandt-Platz meydanında son buldu.