'Kadınlar çalışmalı, erkeğe muhtaç olmamalı'

Sur'da tandır ekmeği yaparak geçimini sağlayan Remziye Said, "Kadınlar evde oturmamalı, yaratıcılığına güvenip çalışmalı ve erkeğe muhtaç olmamalı" dedi.

Amed'in Sur ilçesinde yaşayan Remziye Said, yaptığı lezzetli tandır ekmeği ile tanınıyor. Said tandır ekmeği ile hem Kürt geleneğini sürdürüyor hem de geçimini sağlıyor. Sabah erken saatlerde kalkan Said yaklaşık 4 yıldır tandır ekmeği pişiriyor.

Her kadının çalışıp kendi ayakları üzerinde durması gerektiğini belirten Remziye Said, "Kadınlar erkeklere muhtaç olmamalı. İlla ki bir fabrikada falan çalışmaya da gerek yok. Kadınlar isterse kendi geçimlerini her şekilde sağlayabilir. Çalışmak ayıp bir şey değil, eğer insan çalışmazsa ve erkeğe muhtaç olursa asıl ayıp odur. Yaptığımız işten çok para kazanmıyoruz ama en azından başkasının yardımına muhtaç kalmıyoruz" diye konuştu.

KADINLAR EVDE OTURMAMALI

Tandır ekmeği yaparak geçimini sağladığını kaydeden Said şunları söyledi: "Bir taraftan geçimimi sağlıyorum, diğer taraftan da Kürt kültürünü canlı tutuyorum. Sur halkı zaten genelde tandır ekmeğini tercih ediyor. Ekmek pişirmek kolay gibi görünüyor ama hiçbir iş rahat değil. Her işin kendine göre zorlukları var var. Kendi işimi yaptığım için kimseye minnet etmiyorum. Yaptığım işi de çok seviyorum. Bu şekilde emek vererek geçimimi sağlıyorum.

Hiçbir kadın evde oturmamalı. Kadınlar biz bir şey yapamayız dememeli. Bütün kadınlar çok yaratıcıdır, toplumda her işin üstesinden gelebilirler. Kadınlar erkeğin eline bakmamalı, kendi çalışıp geçimini sağlamalı. Çocuklarım üniversiteyi bitirdi ama işsizlikten dolayı henüz çalışamıyorlar. Kendi emeğimle çocuklarımın hepsini okuttum."