Kadınlar Birlikte Güçlü: Çocuğa cinsel saldırıda hepiniz suçlusunuz!

Kadınlar Birlikte Güçlü, İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın yöneticisinin kızını 6 yaşındayken “evlendirmesi”ni “Hepiniz suçlusunuz!” diyerek Kadıköy’de protesto etti.

İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın onursal başkanı Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını 6 yaşındayken “evlendirmesi” infial yaratırken, Kadıköy’de protesto düzenleyen Kadınlar Birlikte Güçlü, çocuk istismarcılarının affedildiği bir ülkede, hiçbir çocuğun güvende olmadığını vurguladı. “İstismarcıların affedildiği bir ülkede hiçbir çocuk güvende değil”, “Erkek, aile, tarikat, cemaat istismar ediyor, devlet istismarı koruyor” yazılı pankartların açıldığı eylemde, çocuk istismarından cemaat ve tarikatlara bu kadar alan açan iktidarın da, failleri yargılayan yargının da suçlu olduğu vurgulandı.

Tarikatların ve cemaatlerin kapatılmasını isteyen kadınlar, hep bir ağızdan “ İstismarı aklama, suça ortak olma”, “Aileyi değil çocukları koru”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Batsın batsın aileniz batsın” sloganları attı.

Kadınlar Birlikte Güçlü adına açıklamayı okuyan Bilen Könen, birkaç gün önce Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızını 29 yaşındaki müridi Kadir İstekli’yle “evlendirdiği”, “oyun” diye kandırarak cinsel saldırıda bulunduğunun ortaya çıktığını hatırlatarak sözlerine başladı.

Evlendirildiği kişiden boşanan ve ailesinden şikayetçi olan kadının adalet arayışıyla birlikte istismarın nasıl sistematikleştiği ve üzerinin örtülmesinin de ifşa olduğunu vurgulayan Könen, şunları kaydetti: “Nasıl mı? 14 yaşındayken adet düzensizliğiyle başvurduğu hastanede bir doktorun istismarı ihbar etmesi üzerine kemik yaşının tespiti için gönderildiği Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde 21 yaşında birinden örnek alındı. Savcılık doğum belgesi istemedi. Çocuğun ifadesiyle kemik testi arasındaki tutarsızlığa rağmen takipsizlik kararı verdi. Yani koskoca bir devlet de bu suça ortak oldu. Suç işleyen bu tarikatlarla, cemaatlerle, dini vakıflarla AKP’li İsmail Erdem gibi parti il başkanlarının kaçak yapılarının reklamlarını açıktan yapan Sancaktepe gibi belediyeler, onlarla çocukların eğitimi için işbirliği projeleri yapan bir Milli Eğitim Bakanlığı, ‘küçüğün rızasından’ bahsedebilen bir Adalet Bakanı, 15 yaş altı evlendirmeye af getirmeye çalışan milletvekilleri ve buna çok da yüksek sesle karşı çıkmayan bir muhalefet var bu ülkede.”

UTANIN!

Cinsel saldırının münferit, istisna değil; pek çok “sıradan” ailenin temeli olduğuna işaret eden Könen, çok küçük yaştan itibaren dini nikâhlı evliliğin suç olmaktan çıkarılması hatta adeta teşvik edilmesiyle ailelerin istismar üzerine kurulduğu bir toplumda yaşadığını belirtti. Könen, bugün mecliste milletvekiliyim diye oturanların, o kutsal ailenin 6 yaşındaki çocukların istismarını, 14-15 yaşında çocukların hamile kalmasını dert etmezken, yetişkinlerin cinsel yönelimleriyle, rızaya dayalı birliktelikleriyle uğraştığını vurguladı.

“10 çocuktan 4’ü istismara uğrayarak büyüyor bu ülkede” diyen Könen, şöyle tepki gösterdi: “Utanın, cinsel suçlarda ‘somut delil’ şartını getiren 4. Yargı Paketi’ni çıkaran milletvekilleri yüzünden bu istismarcılar çoğunlukla cezasız kalıyor. İstismarcılar abi, baba, komşu, akraba, amca, dayı, il başkanı, korucu, uzman çavuş… Biz varlığımızdan, kimliklerimizden onur duyuyoruz; ama siz “sapkınlık” lafını ağzınıza almadan önce çocuk istismarcılarını aklamak için geçirdiğiniz yasalara, paketlere, içinde fotoğraf çektirdiğiniz, protokol imzaladığınız vakıflara, ailelerinize, il başkanlarınıza, kolluk kuvvetlerinize bir dönüp bakın. Bugün çocuklar “rüşt yaşına gelene kadar evlendirilmez” diyen Diyanet’in, daha birkaç yıl önce Dini Kavramlar Sözlüğü’nde bulûğ çağına girenlerin dini nikahlanabileceğini, bunun alt sınırının kız çocukları için 9 yaş olduğunu söyleyerek istismarı açıkça meşrulaştırdığını unutturmak isteyebilirsiniz. Biz unutmadık. Bugün MHP’nin Diyarbakır’daki il başkanının adeta bir çocuk istismarı şebekesi kurduğunu da unutturmaya hiç niyetimiz yok.”

‘MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ BU DA SİZE DERT OLSUN!’

Yargının aklandığı çocuk istismarı dosyalarını teker teker sıralayan Könen, “Suçlusunuz. Hepiniz suçlusunuz. Ve istismarcıların affedildiği bu ülkede hiçbir çocuk güvende değil. Açıkça görüyoruz: Devlet çocukları koruma görevini yerine getirmek bir yana, çocukların güvende olmaması için elinden geleni yapıyor. Ama her çocuğun güvende, eşit, kendi kimliğiyle, özgürce yaşayabileceği bir toplum için mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Bu da size dert olsun” vurgusunda bulundu.