Kadınlar 3 kentte 25 Kasım için bir araya geldi

Adana Kadın Platformu ve HDP Mersin Kadın Meclisi, 25 Kasım kapsamında eylem ve etkinliklerini açıkladı. Urfa'da da kadınlar eylemlerine başladı.

Adana Kadın Platformu, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet PTT Şubesi önünde bir araya gelerek, tutsak kadınlara dayanışma kartı attı. Kart gönderme işlemi öncesi kadınlar PTT önünde açıklama yaptı. İlk olarak konuşan Adana Kadın Platformu’ndan Avukat Sevil Aracı Bek, 25 Kasım günü saat 17.30'da Heykelli Park'tan Atatürk Parkı'na yapacakları Gece Yürüyüşü’ne katılım çağrısında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da tek adam rejimine ve erkek devlet şiddetine karşı mücadelelerinin sürdüğünü ifade ederek, 25 Kasım’ı katledilen Jineoloji Araştırma Merkezi Üyesi Nagihan Akarsel ve İran’da katledilen Jîna Emînî’ye atfettiklerini dile getirdi. Hatimoğulları, "Jin jiyan azadi' sloganı dünyanın dört bir yanında yankılandı. Jîna Emînî’nin saçları, Nagihan'ın kalemiyle buluştu ve kadına yönelik şiddete, bölgemizdeki otoriter rejimlerin kadınların katletmesine karşı mücadele ediyor. Tüm dünya 'Jin jiyan azadi' sloganını tanıdı. Kadınlar bu isyanla, özgürlük için bir aradalar ve isyanlarını yükseltiyorlar" dedi. 

MERSİN

HDP Mersin Kadın Meclisi ve TJA aktivistleri, 25 Kasım’a ilişkin Özgür Çocuk Parkı'nda açıklama yaptı. HDP Mersin İl Eşbaşkanı Bedriye Yorgun, erkek egemen iktidarlara karşı dünyanın dört bir yanında yükselen “Jin Jiyan Azadî” sloganıyla, kadın özgürlük mücadelesine olan inanç ve kararlılıkla bir 25 Kasım’ı karşıladıklarını söyledi. Yorgun, "25 Kasım kapsamında, HDP Mersin Kadın Meclisi ve TJA olarak 'Jin Jiyan Azadî Şiddete, Savaşa, Yoksulluğa Karşı İsyandayız' şiarıyla meydanlarda olacağız” dedi.

Mersin’deki 25 Kasım programı şöyle:

"* 19 Kasım Cumartesi: 68’liler Ormanı’nda fidan dikme (14.00)

* 22 Kasım Salı: İHD ile birlikte kadın tutsaklara kart gönderme (11.00)

* 24 Kasım Perşembe: Akdeniz ilçesi Barış Parkı’nda kadın buluşması(14.00)

*25 Kasım Cuma: Mersin Kadın Platformu ile Kuşhumato sokağından Özgecan Meydanı’na yürüyüş."

URFA

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında yapacakları etkinliklerinin startını Urfa'daki adliye önünde 620 gündür Adalet Nöbeti'ni sürdüren Emine Şenyaşar'ı ziyaret ederek verdi. KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil'in de katıldığı eyleme çevre kentlerden KESK üyesi kadınlar ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyeleri ile Urfa Kadın Platformu üyeleri de katılım sağladı.

Açıklamada konuşan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, kadına yönelik her türlü şiddete karşı mücadele edeceklerini söyledi.

Emine Şenyaşar’ın 620 gündür “erkek devlet” şiddetine karşı mücadele ettiğini belirten Yeşil, "Önümüzdeki hafta boyunca bütün dünyada kadınlar sokaklarda, alanlarda olarak şiddete karşı sesini, çığlığını yükseltecek. Biz de bugün Urfa Adliyesi önünde Emine Şenyaşar şahsında aylardır devam eden vicdanlara sığmayan bir hukuksuzluk, adaletsizlik örneği olarak karşımızda duran bu davaya sahip çıktığımızı belirtmek için buradayız. Yeryüzünün bütün parçalarında kadına yönelik şiddetle mücadele edeceğimizi, savaşlar başta olmak üzere militarizme, homofobiye karşı sesimizi yükselteceğimizi belirtmek için Urfa Adliyesi önündeyiz" dedi.

Yüz yıllardır zalime karşı haklının mücadelesinin galip geldiğini belirten Yeşil, şunları söyledi:

"Bugün aynı zamanda 25 Kasım'a kaynaklık eden, 62 yıl önce faşist diktatörlüğe karşı mücadelede simgeleşen faşizm tarafından katledilen Mirabal kardeşlerin sesi ve çığlığını Emine Şenyaşar annenin çığlığıyla birleştirme gayesidir. Kadınlar asla susmadı, asla teslim olmadı, boyun eğmedi. Adaletsizliğinize, hukuksuzluğunuza, şiddete, tacize karşı birleşerek güçlü bir şekilde mücadeleyi yükseltti. Emine annenin deyimiyle ‘Edi Bes ê’ diyoruz. Bu adaletsizliğe, şiddete, bizlere dayattığınız yaşama ‘Edi Bes e’. Bu topraklarda eşitlik, adalet, özgürlük  mücadelesini yılmadan, vazgeçmeden büyütmeye devam edeceğiz. Dün Mirabal kardeşlerin sesi, bugün bütün dünyaya İran'dan yayılan 'Jin Jiyan Azadi' sloganlarıyla birleştirerek, Urfa'dan Emine Şenyaşar'ın sesi ve çığlığı olarak büyüyor."

Yeşil'in konuşmasının ardından KESK Kadın Meclisi’nin 25 Kasım metni, KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher tarafından okundu. Son olarak konuşan Adalet Nöbeti'ndeki Emine Şenyaşar da zulmün sona ermesini istedi.