Kadına yönelik ve faşist saldırılar protesto edildi

Almanya’nın Hildesheim ve Duisburg ile Fransa’nın Marsilya kentlerinde alanlara çıkan Kürdistanlı kadınlar, Türk devletinin kadına yönelik saldırıları, Türkiye’deki faşist saldırıları protesto etti.

HILDESHEIM

Almanya’nın Hildesheim kentinde Meryem Kadın Komünü ve DKTM’nin organize ettiği eylemde Türk devletinin işgalci saldırıları protesto edildi.

Angouleme Meydanı’nda yapılan eylem, bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

TEV-DEM, HDP ve TJK-E bayraklarının taşındığı eylemde müzik dinletisi de sunuldu.

Almanca bildirilerin de okunduğu eylemde, “Bê Serok jiyan nabe”, “Jin, jiyan, azadi”, “Eslebe HDP” sloganları atıldı.

Türkiye’de Kürtlere yapılan ırkçı, faşist saldırıların da protesto edildiği eylemde, Türk turizmini boykot etme çağrısı da yapıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan başta olmak üzere, siyasi tutsakların özgürlüğüne kavuşana kadar eylemlerin süreceği mesajı verildi.

DUISBURG

Almanya’nın Duisburg kentinde kadına yönelik şiddet protestosu 5'ci haftasında. Saat 17.00’de Duisburg Avendukplatz’da Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi’nin organize ettiği miting saygı duruşu ile başladı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), HDP bayrakları ile kadına yönelik şiddeti kınayan pankartların taşındığı eylemede yapılan konuşmalarda HDP’li belediyelerin AKP/MHP tarafından gasp edilesi protesto edildi.

Koronavirüs salgınından kaynaklı sadece 30 kadının katılabildiği eylemde Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi adına Amara Tolhildan bir konuşma yaptı.

"Dünyanın her köşesinde toplumsal ve bireysel şiddetten kaynaklı ülkesi, dini, dili, milliyeti ve rengine bakılmaksızın her gün milyonlarca kadının zarar görüyor ve yaşamını yitiriyor” diyen Rojin baskı ve haksızlıklara karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı.

TÜRK DEVLETİ EFRÎN DE KADINLARA ZULÜM YAPIYOR

Kürt halkına ve kadınlara yönelik bu sömürgeci tecavüzcü zihniyete gerekli cevabı Kürt halkının Özgürlük Hareketi her zaman olduğu gibi öz savunma temelinde verileceğini de kaydeden Tolhildan, “Bizler de Avrupa’da yaşayan Kürdistanlı kadınlar olarak Türk devleti ve işbirlikçi çetelerinin tecavüzcü zihniyetini lanetliyor, halkımızı, kadınları, uluslararası kamuoyunu duyarlı olmaya, eylem ve etkinliklerimizle Efrîn’deki zulme ve sömürüye karşı tutumumuzu belirlemeye davet ediyoruz” dedi.

Kürdistanlı kadınlar daha sonra ise 100 metre ileride düzenlenen ırkçılığa karşı mitinge katıldı ve konuşma yaptı.

“Kadına karşı şiddete hayır”, “Jin, Jiyan, Azadi" Katil Erdoğan" Tüm işgalci güçler Kürdistan’dan defol" sloganlarının atıldığı eylem, 6 Haziran Cumartesi günü DKTM tarafında yapılacak olan, Türk devletinin Zinî Wertê’ye saldırısı ve KDP’nin Maxmûr ambargosu ve HDP belediyelerin gasp edilmesini protesto eylemine katılım çağrısı ile sona erdi.

MÜNİH

Almanya’nın Münih kentinde de ırkçı saldırılar protesto edildi.

Alman aktivistlerin ve Kürtlerin katıldığı eylemde ABD ve Türkiye’deki polis şiddeti ve faşist ırkçı saldırılar protesto edildi.

Ankara’da katledilen Barış Çakan, Amed’de polis işkencesine maruz kalan Emir Cura, ABD’nin Minneapolis kentinde polisin katlettiği Georges Floyd’un fotoğrafları taşındı. Miting 1 dakikalık saygı duruşu ile sona erdi.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de de Türkiye’deki ırkçı saldırılar ve faşizan uygulamalar protesto edildi.

Navenda Kürdistanan Azat ve Destan Kadın Meclisi’nin organizasyonuyla düzenlenen eylem Alexanderplatz’da yapıldı.

Almanların da yoğun katıldığı eylem 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Destan Kadın Meclisi adına kısa bir konuşma yapan Mehtap Erol “Bizi asla hiçbir güç, hiçbir işkence davamızdan koparamaz. Biz ırkçılığa karşı her zaman yerde mücadele edeceğiz” dedi.

Die Linke Milletvekili Hasan Taş da yaptığı konuşmada her zaman faşizan uygulamalara karşı olacaklarını ve faşizme maruz kalan tüm insanlara destek olunacağını belirtti.

PYD Berlin temsilcisi Süleyman Haco ise şunları söyledi: “Erdoğan ve arkadaşlarının yapmış oldukları işkenceyi artık meşrulaştırıyor, normal bir şeymiş gibi yansıtıyor topluma. İşkence bir insanlık suçudur. Asla kabul edilemez. Zînî Wertê’ye yapmak istedikleri işgali kınıyoruz ve buna sesiz kalan herkes bu işgalin suç ortağıdır. Erdoğan şunu iyi bilsin ki korkmuyoruz, her zaman haklımızla beraber direneceğiz.”

Mitingde sık sık, “Irkçılığa ve Kürdistan işgaline hayır” sloganları sık sık atıldı.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde de kadınlar Türkiye’deki faşist ve kadına yönelik saldırılara karşı alanlardaydı.

Vieux Port Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar katliam ve işgalin kabul edilemeyeceğine dair pankartlar serdi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve TJK-F flamalarının taşındığı eylemde Kürtçe müzikler dinlenerek, bildiriler okundu.

Faşist saldırılar ve kadına yönelik şiddet ile belediyelerin gasp edilmesi de protesto edildi.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde Ronahi Kadın Meclisi öncülüğünde Türk devletinin kadınlara yönelik saldırıları protesto edildi.

Hollanda Parlamentosu önünde düzenlenen eylemde gerilla ve savaşçı mezarlarının yıkılması da protesto edildi.

Rosa Kadın Derneğine ve Efrîn’de Kürt kadınlarına yapılan saldırılara karşı tüm kadınlara birlik çağrısı yapıldı.

Eylemde yapılan açıklamalarda Türk devletinin DAİŞ zihniyetiyle yaptıkları saldırılara dikkat çekildi.