Kadın sığınma evleri gizlenmiyor

DEM Parti Muş Milletvekili Sümeyye Boz, Muş'ta esnaf başta olmak üzere birçok kişinin kadın sığınma evinin yerini bildiğini ve mağdurların burada da rahatsız edildiğini söyledi.

Kadın sığınma evi adreslerinin, güvenlik ilkesi gereği gizli tutulması gerekiyor ama Türkiye ve Kuzey Kurdistan'da gizlilik ilkesi ihlal edildiği için adresi bilinen birçok kadın sığınma evi bulunuyor. Bunlardan biri de Muş'taki kadın sığınma evi. DEM Parti Muş Milletvekili Sümeyye Boz, konuyla gündeme getirmesine, soru önergeleri vermesine rağmen ilgili bakanlıklar adım atmadı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2023’te 315 kadının erkekler tarafından katledildiğini, 248 kadının ise şüpheli bir şekilde ölü bulunduğunu paylaştı. Tedbir kararlarına rağmen devlet güçlerin üzerlerine düşen koruma görevini yerine getirmemesi, cinayetlerin göz göre göre işlenmesine neden oldu. Kadın sığınma evlerinin nüfusa oranla yetersizliği ve olanların güvenlik zaafiyetleri de işlenen cinayetlerde önemli bir boyutu teşkil ediyor. Daha önce konuyu Meclis gündemine de taşıyan DEM Parti Muş Milletvekili Sümeyye Boz, Muş'ta esnaf başta olmak üzere birçok kişinin kadın sığınma evinin yerini bildiğini ve burada şiddet mağduru kadınların ailelerinin kapı önüne gelerek bekleyebilecek denli güvenlik zaafiyeti yaşandığını belirtti. Söz konusu sığınma evi için güvenlik ve gizlilik ilkesinin tamamen ihlal edildiğine dikkat çeken Boz, "Yerelde kimi görüşmeler yaptık ve bu görüşmelerde aslında bu sığınma evinin herkes tarafından bilindiği, çalışanların oralı olmaları nedeniyle kurumun gizliliğinin sağlanmadığı söylendi. Hatta yeri bilindiği için ailelerin kapı önüne giderek kadınları almak için beklediği söyleniyor. Bu kadınların acilen adresi bilinmeyen başka bir yere nakledilmesi gerekiyor. Kadın sığınma evinin de yeri değiştirilmeli” dedi.

BAKANLIKLAR ADIM ATMADI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığına Ağustos 2023’te soru önergesi vermesine rağmen konuya dair bir adım atılmadığını ifade eden Muş Milletvekili Sümeyye Boz, “İçişleri Bakanlığından hala bir cevap alamadık. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise içeriği hiçbir anlam ifade etmeyen, hiçbir yaptırım vaadinde bulunmayan bir cevapla konuyu geçiştirdi. Gizlilik ilkesi ihlal edilmiş, güvenlik sağlanmıyor. Oysa bu kurum o kadınlara koruma sözü vermiş. Acilen yakın bir şehire nakil işlemlerinin başlatılması ve yeri bilinmeyen başka bir sığınma evinin açılması gerekirdi. Gizlilik ve güvenliği ihlal eden tüm personel ve yöneticiler hakkında etkin bir soruşturma yürütülmesi gerekirdi” şeklinde konuştu.

NÜFUSLA ORANTILI SIĞINMA EVİ AÇILMIYOR

Şehirde nüfusa oranla yeterli kadın sığınma evi olmamasının da başlı başına bir güvenlik sorunu olduğunu dile getiren Sümeyye Boz, 5393 Sayılı Kanun uyarınca nüfusu 50 bini aşan yerlerde belediyelerin kadın ve çocuk sığınma evleri açmakla yükümlü olduğunu hatırlattı. Boz, Muş Belediyesi'ne dair düzenlenen Sayıştay raporunda birçok usulsüzlüğün tespit edildiğini, ancak kadın ve çocuk sığınma evleri açma görevini yerine getirmeme durumuna yer verilmediğini söyleyen Boz, şunları ekledi: “Rapor toplumsal cinsiyet eşitliğini önemsemeyen, patriarkal bir yapıya sahip. Oysa yasa çok açık. Belediyenin bu görevini yerine getirmemesi suç olarak görülmemiş. Kadına şiddetle mücadele çok ciddi bir zihniyet meselesi. Siz zihniyetinizi değiştirmediğiniz sürece o şiddetin üreticisi ve sürdürücüsü olmaya devam edersiniz. Kendi yasalarınıza uymayan kurumlarınızla bir arpa boyu yol alamazsınız. Devlet kurumları, devletin kendi kanunlarının asgari gereğini yerine getirmediği için bu sorunlar yaşanıyor."