Kadın meclisleri: Berlin, Bern'de kongre, Braunschweig’de komün ilanı

Almanya’nın başkenti Berlin de faaliyet yürüten DEST- KADIN Meclisi 6. Olağan kongresini gerçekleştirdi. Braunschweig’de ise Şehit Zozan Cudî Kadın Komününü kuruldu.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’deki DEST-DAN Kadın Meclisi, 6’ıncı Olağan Kongresini, NAV-DEM toplantı salonunda yaptı.

100 dolayında delegenin katıldığı kongre, Besta şehitlerinden Delal Amed ve Aze Malazgirt şahsında özgürlük mücadelesi şehitlerine adandı.

Saat 13.00’da saygı duruşu ile başlayan kongrede Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) mesajı okundu.

Ardından da DEST-DAN Kadın Meclisi’nin bir yıllık faaliyet raporu okundu, yapılan faaliyetler ve etkinlikler değerlendirildi. Geçen dönemde yoğun bir çaba sarf edilmesine rağmen sürecin gerektirdiği biçimde sonuç alıcı performans gösterilemediği yönünde değerlendirmeler yapıldı.

Kadın meclisinin daha çok toplumsal içerikli çalışmalara ağırlık vermesi gerektiği ve bu alan da birtakım eksikliklerin yaşandığı vurgulandı.

Coşkulu bir atmosferde geçen kongre de 59 kişilik meclis üyelerinin yanı sıra 3 kişilik yeni yönetim seçildi. Önümüzdeki dönemde Kadın Meclisi, örgütlenme komisyonu, dış ilişkiler, genç kadın komisyonu, sosyal komisyon, basın, kültür, eğitim, PYD ve Rojhelat komisyonlarının yanı sıra Êzidî Kadın Meclisi ve CİK’in de gönderecekleri temsilcilerle çalışmalarına devam edecek.

Kongrede geçtiğimiz yıl eşi tarafından katledilen Yeter Polat da anılırken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın etrafında özgürlük çemberi oluşturulması gerektiğine de dikkat çekildi.

Kongre, sinevizyon gösterimi ve NAV-DEM kültür komisyonu tarafından hazırlanan müzik programı eşliğinde çekilen halaylarla saat sona erdi.

BRAUNSCHWEIG’DE ŞEHİT ZOZAN CUDÎ KADIN KOMÜNÜ KURULDU

Almanya'nın Braunschweig kentinde, Die Linke binasında bir araya gelen Kürdistanlı kadınlar, Braunschweig Şehit Zozan Cudî Kadın Komününü kurdu.

Kürdistan ve dünya devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunun ardından başlayan toplantıda yapılan konuşmalarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın kadın konusundaki öncülüğüne dikkat çekildi.

Yapılan konuşmalardan sonra örgütleme, dış ilişkiler, basın, kültür, şehit aileleri ve Kürdistan komisyonlarında görev yapmak için 13 üye seçildi.

Şehit Zozan Cudî Kadın komünün sözcülüğüne ise Evin Meryem Çakır, Şehriban Sözen ve Leyla Mohamad seçildi.

Seçimden sonra yemin edildi ve “Şehid namirin”, “Biji Serok Apo” sloganları ve alkışlarla sona erdi.

BERN

İsviçre’nin Bern kentinde Şehit Mizgin Kadın Meclisi 4. Kongresini düzenleyerek, yeni dönemde siyasal gündemin ışığında komisyonlarını ve eş sözcülerini seçti.

Kongre Bern Demokratik Kürt Toplum Merkezinde (NCDK) onlarca kadının katılımıyla düzenlendi. “Örgütlü kadın, özgür yaşamdır; sömürgecilerin faşizm ve şiddetine karşı başkaldırı ile kadınca bir direnişi örgütlemek için kongremizi gerçekleştiriyoruz" mesajıyla başlayan kongre, Ekin Van şahsında devrim mücadelesinde yaşamını yitiren tüm kadınlar için saygı duruşunda bulunuldu.

Kongrede divan seçimi ve gündem önerilerinin belirlenmesinin ardından Cizre Belediyesi Eş Başkanı Leyla İmret tarafından son siyasal süreç değerlendirildi. İmret, devrim mücadelesinde, özellikle Rojava devriminde kadının rolü ve önemine vurgu yaptı. Devletin, bu yenilgiyi kabullenemediğini söyleyerek, özellikle kadınlara yönelik saldırı ve imha politikalarını devreye sokarak bu kazanımları yok saymak istediğini belirtti. İmret, bu inkâr ve imha politikalarına karşı kadınların gerek Avrupa’da gerek Kürdistan’da  örgütlenerek kendi özgürlüklerini kazanabileceğini söyledi.

26 kadından oluşan örgütlenme, kültür, sosyal, dışilişkiler, Barış Anneleri, eğitim, PYD komisyonları oluşturuldu ve sözcülerin seçimine geçildi. Yapılan seçimde Zeliha Yalçındağ, Devrim Konca ve Sultan Eskin sözcülüğe seçildi.