YENİLENDİ

8 Mart eylemleri: Kadın katliamları ve tecrit protesto edildi

Birçok kentteki 8 Mart etkinliğinde kadın katliamları ve tecrit protesto edildi, zindan direnişi selamlandı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşırken, kadınların hazırlıkları da sürüyor.

RIHA

Riha Kadın Platformu, 8 Mart etkinlikleri kapsamında cezaevinde bulunan kadın tutsaklara dayanışma kartları gönderdi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Riha Büyükşehir Belediyesi eşbaşkan adayı Gülşen Özer'in de aralarında bulunduğu kadınlar, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği’nde (ÖHD) bir araya gelerek, gönderecekleri kartları hazırladı.

Burada konuşan Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivisti Adle Fidan, kadın tutsaklarla dayanışmak amacıyla bir araya geldiklerini vurgulayarak, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü tüm kadınlar için kutlu olsun" dedi. Ardından kadınlar, hazırladıkları kartları Karaköprü PTT Şubesi’nden cezaevlerine gönderdi.

SEREKANIYÊ

Riha’nın Serêkaniyê ilçesinde de tutsak kadınlara kart gönderildi. İlçedeki PTT Şubesi’nden kartlar gönderildikten sonra kadınlar adına DEM Parti Serêkaniyê Belediyesi Eşbaşkan adayı Rahşan Yazar konuştu. Kadın mücadelesinde öncü güce sahip olan Kürt kadınların her türlü baskı, sindirme, gözaltı ve tutuklamaya rağmen mücadeleden vazgeçmediğini söyleyen Rahşan Yazar, tüm dünyadaki kadınların 8 Mart’ını kutladı.

WAN

Wan’ın Payîzava (Gürpınar) ilçesinde, 8 Mart dolayısıyla kadın buluşması gerçekleştirildi. Buluşmaya, DEM Parti Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Neslihan Şedal ve TJA aktivistlerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Müzik eşliğinde çekilen halayın ardından Şedal konuştu.

Kürt kadınlarının yıllardır mücadele verdiğini belirten Neslihan Şedal, “Bu mücadele tüm dünya kadınlarına örnek oldu. Söz veriyoruz; ‘Jin, jiyan, azadî’ felsefesini yayacağız ve mücadelemizi büyüteceğiz. Kürt Lideri Abdullah Öcalan özgürleşmeden bizler özgürleşemeyiz. Kadınlar her yerde direnişi sürdürecek” dedi.

Payîzava’daki etkinlikten sonra Neslihan Şedal ve beraberindeki heyet, Rêya Armûşe ilçesine bağlı Xacort Mahallesi’ne geçti. Burada kadın mücadelesini anlatan sinevizyon gösteriminin ardından dengbej dinletisi gerçekleştirildi.

ÎDIR

TJA ve DEM Parti Kadın Meclisi, Îdir’ın Xoşxeber (Hoşhaber) beldesinde kadın şöleni gerçekleştirdi. Şölen öncesi kadınlar, kent merkezinde 8 Mart’ta gerçekleştirecekleri şölene katılım çağrısı yapan bildirileri dağıttı. Daha sonra DEM Parti belde binası önünde yapılan şölene geçildi. Şölene, DEM Parti Îdir Belediyesi Eşbaşkanı adayı Nejla Kum, il ve belde yöneticileri ile birçok kadın katıldı. Çekilen halayların ardından konuşan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Îdir İl Eşbaşkanı Oya Malgaz, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride dikkat çekerek, "Aynı zamanda Kürt halkı üzerinde ağır bir tecrit var. Cezaevlerinde tecridin kaldırılması için açlık grevleri sürüyor. Annelerimiz adalet nöbetinde" dedi.

Daha sonra konuşan Xoşxeber Belde Belediyesi Eşbaşkan adayı Emine Yöndem Kartal, kadınların 8 Mart'ını kutlayarak, "Önümüzde bir seçim var. Bu seçim kadınların seçimi. Kazanacağımıza inanıyoruz" dedi. Konuşmaların ardından çekilen halaylarla sona eren şölende, kadınlara gül dağıtıldı.

ŞIRNEX

Şirnex’te eylem ve etkinlikler kadın şöleniyle devam etti. TJA, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şirnex Şubesi önünde kadın şöleni gerçekleştirdi. Kadınların yöresel kıyafetleriyle katıldığı şölende, “Dünyanın en güzel rengi benim rengim”, “Tecride hayır” ve “Jin, jiyan, azadî” dövizlerini taşıdı. DEM Parti Şirnex Milletvekili Newroz Uysal Aslan, Barış Anneleri ile DEM Parti il ve ilçe belediye eşbaşkan adaylarının katıldığı şölen, saygı duruşuyla başladı.

Açılış konuşmasından sonra konuşan DEM Parti Şirnex Belediyesi Eşbaşkan adayı Berivan Kutlu, “31 Mart’ta sandıklara gittiğimizde kadın katliamlarına, doğamızın talanına artık yeter diyeceğiz” diye belirtti.

COLEMÊRG

DEM Parti Kadın Meclisi ve TJA, Colemêrg’in Çelê (Çukurca) ilçesinde kadın buluşması gerçekleştirdi. Buluşmaya, partililerin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. İlçedeki seçim bürosunda gerçekleştirilen buluşmada konuşan DEM Parti Colemêrg İl Eşbaşkanı Hümeyra Armut, 8 Mart’ın önemine değinerek, mücadeleyi seçimle zafere taşıyacaklarını söyledi.

Buluşma, halay ve “Bijî berxwedana jinan” sloganıyla sona erdi.

SEMSÛR 

Semsûr’da da DEM Parti Kadın Meclisi, 8 Mart dolayısıyla kadınlarla bir araya geldi. DEM Parti Semsûr İl Örgütü’nün de bulunduğu konteyner kent alanında açıklama yapıldı.

Açıklamaya, DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, DEM Parti Riha Milletvekili Dilan Kunt Ayan, TJA aktivistleri, Amed ve Riha Barış Anneleri Meclisi üyelerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. “DEM a jinan vîna jinan e” pankartının taşındığı açıklamada konuşan Türkoğlu, kadın mücadelesinin önemini vurguladı. Türkoğlu, “8 Mart aynı zamanda direnişin ve kadın dayanışmasının büyütüldüğü bir tarih. Türkiye ve Kurdistan’da kadın dayanışmasının büyütülmesi için çabalıyoruz” dedi. 

İktidarın deprem sonrası yaşanan birçok sorunu görmezden geldiğinin altını çizen Türkoğlu, “İktidar hayata geçirmesi gereken politikaları yapmayarak sorunların unutulmasını istiyor. Ama bizler yaşadığımız kayıpları unutmayacağız. Kadınlar yaşamak istiyor ancak hijyen, barınma gibi temel sorunlar hala devam ediyor. Çadırlardan konteyner kentlere geçiş yapıldığı söylendi ama alt yapı sağlam olmadığı için ciddi sorunlar yaşandı. İnsanların yaşamlarını çalan politikalar inşa ediliyor. 50 bin insanın yaşamını yitirdiği açıklanmıştı ancak Murat Kurum 150 bini aşkın insanın yaşamını yitirdiğini ifade etti. Bu durum verilerin gizlendiğini gösteriyor. İktidarın hiçbir şekilde felaketleri önleme gibi bir çabası olmadı ve hala yok. İnsanlar burada kent kent dayanışmayı örerek dünyaya örnek oldu. Biz de buraya dayanışmaya geldik” ifadelerini kullandı. 

KADIN DÜŞMANI POLİTİKALAR

Yaklaşan 31 Mart yerel seçimlerine değinen Türkoğlu, şöyle devam etti: “Eşit, özgür, onurlu bir yaşam hakkına herkes sahipken, Semsûr’da insani yaşam koşulları bulunmuyor. Bu da siyasi partilerin rantçı ve talancı zihniyetinden kaynaklıdır. ‘Yaşam hakkı üzerinden kentlerimizi yeniden inşa edeceğiz’ diyoruz. Erkek egemen zihniyete karşı kadınlar olarak cevabımızı net bir şekilde veriyoruz. Depreme karşı dirençli binalar inşa eden ve insan yaşamını esas alan bir yerel yönetim anlayışı inşa edeceğiz. İktidarın kadın düşmanı politikaları sonucunda kadınlar katledilmeye devam ediliyor. Geçtiğimiz günlerde bir gün içerisinde 8 kadın katledildi ama iktidardan tek bir açıklama dahi gelmedi. Kadınların örmek istediği ağlar  iktidar tarafından hedef alınıyor, mücadele ve çalışmalar engelleniyor. Semsûr ve birçok deprem bölgesinde çocuk istismarı ve kadın cinayetlerine dair veriler elimize ulaşıyor. İktidarın deprem sonrası kadına yönelik politikaları hayata geçirmemesi de kadınları yaşamdan koparıyor. 8 Mart’ta dayanışmayı büyüteceğiz. Bu hükümete ve iktidara, erkek egemen zihniyete söyleyecek çok sözümüz var. Bizler TJA ve DEM Parti Kadın Meclisi olarak yaşam hakkını savunmaya devam edeceğiz. Eşit ve onurlu bir yaşam diyoruz ve bu anlamdaki mücadeleyi büyüteceğiz.” 

Açıklamanın ardından kadınlar, “Jin, jiyan, azadî” sloganı eşliğinde depremzedelerin kaldığı konteyner kente yürüyüş gerçekleştirdi. Konteyner kentte depremzede kadınlarla bir araya gelerek sorunlarını dinleyen heyet, kadınlar için hazırladıkları hijyen paketlerini teslim etti. Kadınlar, daha sonra 23 Şubat’ta evli olduğu Rıdvan Bulunmaz tarafından katledilen Pınar Bulunmaz’ın Güzelyurt’ta bulunan ailesini ve mezarını ziyaret etti. 

AMED 

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kadın Meclisi, Amed'in Rezan (Bağlar) ilçesine bağlı Erwalî (Övündüler) mahallesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında program gerçekleştirdi. TJA aktivistlerinin de yer aldığı programa DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, DBP Amed İl Eşbaşkanı Sultan Yaray, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Serra Bucak, Rezan Belediye Eşbaşkan Adayı Leyla Ayaz ve Amed Milletvekili Sevilay Çelenk de katıldı.Program kapsamında çevre mahallelerden de katılan birçok kadın, yöresel kıyafetleriyle bir araya geldi, davul-zurna eşliğinde halaylar çekti. Mahallenin erkekleri de ellerinde bayraklarla "Jin, jiyan, azadî" sloganları attı.

'KADINSIZ YAŞAM OLMAZ'

İlk olarak konuşan Leyla Ayaz, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı ve "Bu mücadele için tüm kadınlar çalışıyor, mücadeleye sahip çıktığınız için teşekkür ederim. İki dönemdir kurumlarımız kayyımın elinde. Kadınlarla beraber irademize sahip çıkacağız, Size güvenimiz tam, rengimizi ve sesimizi duyacaklar" dedi. Serra Bucak ise "Çalışan, mücadele eden tüm kadınlara selam olsun. Kadınsız yaşam olmaz. Biliyorsunuz ki seçim süreci özellikle kadınlar için çok önemli. 31 Mart hepimiz için özel bir gün olacak" ifadelerini kullandı. Daha sonra söz alan Sevilay Çelenk, kadınların sıcak ve coşkulu karşılaması için teşekkür ederek, "Bu seçimin önemini biliyoruz, irademize sahip çıkmak için tüm kadınlara buradan çağrı yapıyoruz. Buraya gelmeden birkaç gün önce Gülten Kışanak ve diğer tutsak arkadaşlarımız hepinize selamlarını gönderdi, seçimi anbean takip ediyorlar" şeklinde konuştu.

'KADINLAR ÖZGÜRLEŞECEK, MÜCADELEMİZ BÜYÜYECEK'

DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar ise yürütülen mücadelenin ayakta olması için en büyük emeği kadın arkadaşlarının verdiğini belirtti. "Bu sistemin adı erkek egemenliğidir” diyen Uçar, “Bu sistem, bugün AKP-MHP iktidarı eliyle kadınların hangi kıyafeti giyeceğini, kadınların kaç tane çocuk doğuracağını, kadınların hangi saate dışarı çıkıp çıkmayacağını söylüyorlar. Daha geçen hafta AKP hükümetinin bir gününde 8 kadın katledildi. Kadınların var olduğu her yerde yaşam vardır. Erkeklerin olduğu yerde savaş var, sömürü var, göç var, yoksulluk var. Yaşamı bağrımıza taşıyan kadınlar, elbette ki 8 Mart’ta bütün alanları dolduracaklar. Dünyada evrenselleşen 'Jin, jiyan, azadî' sloganını sadece bir slogan değil, bir felsefe, bir mücadele ruhu olarak kendimize rehber edindik. Kürt kadın mücadelesiyle bu ülkede yaşanan bütün şiddet politikalarına, kadınları hedef alan saldırılara karşı en büyük güç, en büyük teminat olmaya devam edeceğiz.  Kadınlar özgürleşecek, mücadelemiz büyüyecek. Kürt sorunu demokratik yöntemlerle çözmek için en yüksek sesle kadınlar sokaklarda var olacak. En büyük selamımız annelerimize ve açlık grevindekilere olsun" dedi.

Ardından 8 Mart'ta İstasyon Meydanı'nda yapılacak miting için çağrı yapıldı.

DÊRSİM 

 

Xeta Jinê, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi Dêrsim’de çalışmalarını sürdürüyor. “8’ê Adarê ber bi qadan ve!” şiarıyla 8 Mart’a hazırlanan Xeta Jinê, Dersim kent merkezinde bildiri dağıttı. Çalışmada “Özel savaşa, tecride, işgale, kadın kırımına karşı ‘xeta jınê xeta jıyanê ye’ diyerek kampüslerden sokaklara yeni yaşamı örüyor, özgürlüğe koşuyoruz” vurgusu yapıldı.

XETA JINÊ HAKKINDA

Üniversiteli genç kadınlar, işgale, tecride, savaşa karşı genç kadınların rolüne dikkat çekmek için 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde “Xeta Jinê’yi ilan etti. Kadının varlığı ve kimliğinin erkek egemenliği tarafından sistematik soykırım saldırısına karşı genç kadınların mücadele alanı olarak ilan edilen Xeta Jinê kadınlara, “xwebûn” temelinde örgütlü ve sürekli mücadeleyi işaret ediyor.

ÊLIH

Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için gerçekleştirecekleri mitinge katılım çağırısında bulundu. 8 Mart’ta 8 Mart Kadın Parkı’nda   gerçekleştirilecek olan miting için DEM Parti Milletvekilleri Saliha Aydeniz, Zeynep Oduncu, DEM Parti Êlih Belediye Eşbaşkan Adayı Gülistan Sönük ve TJA aktivistleri Yeşiltepe Mahallesi’nde kurulan pazar yerinde bildiri dağıtımı yaparak, mitinge katılım çağrısında bulundu.

TJA, kadınlar tarafından zılgıt, alkış ve sloganlar ile karşılandı. TJA’lı aktivistler, mitingin güçlü geçmesi için ellerinden geleni yapacaklarını aktardı.