Kadın gazeteciler buluştu: Örgütlenme ve dayanışmayı büyütmeliyiz

MKG’nin organizasyonuyla bir araya gelen kadın gazeteciler, gazetecilerin rehin tutulması ve baskıya uğramasına dikkat çekerek, "Örgütlenme ve dayanışmayı büyütelim" dedi.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), İstanbul Feneryolu’nda kahvaltı etkinliği düzenledi. Kahvaltı etkinliğinde MKG üyelerinin yanı sıra İstanbul’da farklı basın yayın kurumlarında çalışan kadın gazeteciler ile bir araya gelindi.

MKG üyesi Kibriye Evren, gazetecilere dönük baskı politikalarının yanı sıra kadın gazetecilerin yaşadığı şiddete değinerek, “Sansür Yasası'yla” kadın gazetecilerin susturulmak istendiğine dikkat çekti. Kadın gazetecilere dönük baskının Kurdistan’da daha fazla olduğunu söyleyen Kibriye Evren, Kürt gazeteci Dicle Müftüoğlu’nun gazetecilik faaliyetlerinden tutsak olmasını örnek gösterdi. Kibriye Evren, “Herkesin dayanışma göstermesi gerekiyor. Medyadaki eril dile karşı kadın gazetecilerin, kadın haberciliği önemli. Devletin kadın gazetecilere yönelik şiddetine karşı nasıl bir dayanışma ağı gerekiyor, bunun üzerinden dayanışma göstermeliyiz. Dayanışmak için etkinlikler düzenlenmeli. Birbirimizle fikir alış verişinde bulunmalıyız” dedi.

GAZETECİLERE DUYARLILIK ÇAĞRISI

Gazeteci Pınar Gayıp ise dayanışmanın kadınlar açısından önemli olduğunu söyleyerek, gazetecilerin gözaltına alınması ve tutuklanmasına karşı refleksin daha güçlü gösterilmesi ve bu konuda gazetecilerin daha duyarlı olması gerektiğini ifade etti.

Gazeteci Aysel Işık ise Dicle Müftüoğlu’nun gazetecilik faaliyetlerinden  dolayı yargılanmasına değinerek, yargılanma sırasında mahkemenin tavrına işaret etti. Aysel Işık, “Kurdistan’da gazeteciler yönelik baskının iki kat arttığını görüyoruz. Çok sayıda kadın gazeteci var ama dayanışma çok az. Fiziki bir dayanışmaya ihtiyaç var.  Gazetelik onurundan bahsederken dayanışmayı değil sahiplenmeyi esas alıyoruz. Ben eminim Kurdistan ve  Türkiye’ de  bir akış sağlayabiliriz. Dicle’nin davasını da bu şekilde sahiplenebiliriz” şeklinde konuştu.

'DİCLE'NİN DURUŞMASINA KATILALIM'

Gazeteci Nezahat Doğan da örgütlenmeyi esas alarak ortaklaşmanın sağlanması gerektiğine işaret ederek, “Gerçek haberciliğe temas etmek için örgütlenerek sokakta sesimizi duyurmalıyız. İmece usulü olarak Dicle’nin davasına katılım sağlanabilir. Bizim şu an konuşmaktan ziyade sahada gücümüzü göstermemiz önemli. Biz dışarıdakiler olarak içeride bulunan gazetecilerin sesiyiz. Biz bunu unutursak içerdekileri unutmuş oluruz”  diye belirtti.

Gazeteci Evrim Kepenek, "Dicle Müftüoğlu’nun duruşmasına örgütlenip gidelim.  Bizler de bir planlama çıkarabiliriz. İlk ses çıkartma, ilk harekete geçme noktasında biraz hızlıca hareket etmemiz gerekiyor” diye aktardı.

Gazeteci Marta Sömek de, kadın gazetecilerin sahada maruz kaldığı polis şiddetine değinerek, JİNNEWS olarak gözaltına alınan ve tutuklanan gazetecilere dönük hak ihlali raporu tuttuklarını kaydetti.  “Kadın gazeteciler olarak dayanışmayı daha çok nasıl büyütebiliriz, buna dair çalışmalar yapmalıyız” diyen Marta Sömek, “Gazeteciler sahada şiddete maruz kalabiliyoruz. Özellikle adliyeler de bununla sıkça karşılaşıyoruz” dedi.