Kadın cinayetleri Van’da protesto edildi

Van’da bir araya gelen kadın, son zamanlarda artan kadın cinayetlerini ve çocuk istismarını protesto etti. Açıklamada kadın cinayetlerinin politik olduğuna vurgu yapıldı.

Artan kadın cinayetleri, kadına şiddet ve çocuk istismarlarını protesto etmek amacıyla Ah Tamara Kadın Platformu, Van Barosu Kadın Komisyonu ve YAKA-KOP tarafından Dabbağolu Parkı'nda basın açıklaması düzenledi. Eyleme HDP Van İl Eş Başkanı Yadişen Karabulak, HDP belediye eşbaşkan adayları ve kadın kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

'HER KADIN İNTİHARI CİNAYETTİR'

Eylemde konuşan Dilan Yıldız, şunları söyledi: "Her gün yeni bir kadın cinayeti, intiharı ve çocuk istismarıyla uyanıyoruz. Yaşanan cinayetleri, intiharları, istismarları sonuç üzerinden ele almak büyük bir yanılgıdır. Bu durumlar eril zihniyetin oluşturduğu erk sistemden bağımsız değildir. Eril zihniyetin toplumsal yansıması olan Ayşe Ayna'nın ve Siti Gül'ün ölümü toplumun içerisinde bulunduğu kriz ve kaoslarından kopuk ele alınamaz. İçinde bulunduğumuz süreçte ekonomik, siyasal, hukuksal mekanizmalar toplumsallığın lehine olmayıp, toplumu kendine mahkum eden politika ve gelişmelerin eseridir.Kadınlar olarak sistemden bağımsız gerçekleşmeyen şiddet, taciz, tecavüz, kadın cinayetleri son bulana kadar mücadele edeceğiz."

Konuşmasını "her intihar bir cinayettir” sözleriyle sürdüren Yıldız, kadın cinayetlerine AKP zihniyetinin ve yasalarının zemin oluşturduğunu söyledi.

Eylemde kadınlara birlik çağrısı yapıldı.