Jina Emini haberi yapan gazetecilere görüş yasağı

İran’ın başkenti Tahran’da ahlak polislerince katledilen Jina Emini’ye ilişkin yaptıkları haberler nedeniyle tutuklanan gazetecilere telefon ve aile görüş yasağı verildiği bildirildi.

Gazeteci Nesim Sultan'ın annesi, Êran Celili, 10 Aralık 2023 tarihinde İlahe Muhammedi ve Nilüfer Hamidi'nin aileleriyle görüşmelerine izin verilmediğini açıkladı. İran muhalif medyasına konuşan Celili, "Nesim Sultan, İlahe Muhammedi ve Nilüfer Hamidi'ye telefon ve aile görüş yasağı verildi" ifadelerini kullandı. 

İran Yüksek Mahkemesi, 23 Ekim 2023 tarihinde Jina Emini'nin 16 Eylül 2022 tarihinde 'ahlak polisleri' tarafından katledilmesine ilişkin haber yaptıkları gerekçesiyle kadın gazeteciler İlahe Muhammedi ve Nilüfer Hamidi hakkında karar verdi. 

İslami Devrim Mahkemesi, yaptığı inceleme sonucu İlahe ve Nilüfer'i 3 ayrı suçtan mahkum etti. İlahe Muhammedi'ye 'düşman devlet olarak tanımlanan ABD ile işbirliği yapmak' suçundan 6 yıl, 'ulusal güvenliğe karşı komplo kurmak' suçundan 5 yıl ve 'İslam Cumhuriyeti'ne karşı propaganda yürütmek' iddiasıyla ise 1 yıl hapis cezası verildi. 

Nilüfer Hamidi'ye ise 'düşman devlet olarak tanımlanan ABD ile işbirliği yapmak' suçundan 7 yıl, 'ulusal güvenliğe karşı komplo kurmak' suçundan 5 yıl ve 'İslam Cumhuriyeti'ne karşı propaganda yürütmek' iddiasıyla ise 1 yıl hapis cezası verildi. 

Ayrıca gazetecilerin İslami Ceza Kanunu'nun 23'üncü maddesi uyarınca, 2 yıl boyunca herhangi bir siyasi parti, grup, örgüt veya derneğe üye olmaları yasaklandı. Êran Celili, bu durumu kınayarak gazetecilerin aileleriyle görüşme haklarının engellenmesine tepki gösterdi.