HPD ve TJA, kadınları 3 Mart’ta Bakırköy’e çağırdı

HDP Kadın Meclisi ve TJA aktivistleri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylemlerine bir basın açıklamasıyla start verdi. HDP ve TJA, 3 Mart’ta Bakırköy Özgürlük Meydanı'ndaki mitinge çağırdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi ve Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri, Beşiktaş’taki Barbaros Bulvarı’nda bulunan Demokrasi Anıtı önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.

Basın açıklaması ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylem ve etkinliklerine start verildi.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Türkiye’de kadın kazanımlarına göz diken bir iktidarın olduğunu belirterek, öz savunma uygulayan kadınların ağır cezalara maruz kaldığını söyledi.

Gülüm, 107 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven’in eylemine de değinerek, Güven’in Türkiye’nin barışı için açlık grevinde olduğunu belirtti. Gülüm, kadınlar olarak sokakları meydanları terk etmeyeceklerini bütün kadınları alanlarda mücadeleye çağırdı.

HDP İstanbul Kadın Meclisi Sözcüsü Aysun Çeper, “Buradan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in taleplerinin kabul edilmesini istiyor, taleplerini destekliyoruz. Kürt kadınlarına, Türk kadınlarına öncülük yapmış ve parlamento üyesi seçilmiş bir kadının sesinin tüm Türkiye'de, tüm dünyada duyulmasını ve cevap verilmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Kadınlara yönelik şiddet karşısında yargı ve medyanın tutumunu eleştiren Çeper, “Bağımsız durması gereken medya sektörü de her zaman ki gibi iktidar taraftarlığı ve aynı eril zihniyetle ile beraber katliamlarına ve cinayetlerine ortak olmaktadır” diye belirtti.

16 yıllık AKP iktidarının politikalarına karşı mücadeleyi yükseltmeye çağıran Çeper, “Kadınların en temel haklarını kullanamadığı, ucuz işgücü deposu sayıldığı, siyasette özne değil vitrin yapılan tüm rollerini reddediyor ve mücadeleyi yükseltme sözü veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Çeper, TJA, HDP ve HDK olarak, bütün kadınların 3 Mart’ta Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda düzenleyecekleri mitinge çağırdı.

Açıklamanın ardından Dengbêj Xalide, Leyla Güven için bir stran seslendirmek istedi ancak polis engeliyle karşılaştı. Ezgiyi yarım bırakmak zorunda kalan Xalide, “Buna bile tahammül edemiyorsunuz. Sizleri kınıyorum” diye tepki gösterdi.